Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Verwant nieuws

(8/12) Medische apparatuur en wearables volgende doelwit van cyberaanvallen?

(8/12) Hulotech investeert in een unieke 3D-printer voor medische producten

(7/12) UT ontwikkelt samen met 3 MKB’s platform voor eiwit- en virusdetectie

(6/12) Radboudumc kiest Agfa HealthCare voor nucleaire geneeskunde

(28/11) Primeur: navigatie gestuurde chirurgie voor opereren uitgezaaide kanker

(23/11) Eerste patiënt met aangeboren blindheid behandeld met RNA therapie

>> Meer verwant nieuws
Nieuws van leveranciers

ACE helpt politie bij beveiliging van ongevalsimulator - techniek

Om het aantal verkeersongevallen terug te dringen, heeft de politie een mobiele testslede voor .... (vervolg)

LISCO beveiligt assystemen met TUBUS structuurdempers van ACE - techniek

Met een buitendiameter van 17 mm, een slag van 7 mm en een gewicht van 40 gram is de TUBUS .... (vervolg)

Watson-Marlow lanceert BioPure Q-Clamp - techniek

BioPure Q-Clamp: geen nood aan gereedschap met de sanitaire Tri-Clamp die u met één hand kunt .... (vervolg)

Meer technisch nieuws >>

Meest gelezen nieuws

(7/12) Nederlands consortium onderzoekt mogelijkheden autonoom varen op zee

(5/12) Proefproject met digitale CMR-vrachtbrief in Benelux

(4/12) 10 miljoen euro voor ontwikkeling duurzame grondstoffen chemische industrie

(30/11) Eerste rechtstreekse goederentrein van Amsterdam naar China in maart 2018

(30/11) TenneT toont plannen uitbreiding windenergie op Noordzee

(29/11) TNO breidt verder uit op High Tech Campus

>> Meer blikvangers
Op uw website?

Oplossing in zicht voor diabetes type 1 patiënten
Onderzoek & Wetenschap 4-10-2017 11:39:37

Onderzoekers van de Universiteit Twente en andere Nederlandse kennisinstellingen hebben een membraan ontwikkeld waarmee je Individuele eilandjes van Langerhans in kunt kapselen.

ENGINEERINGNET.NL - Het idee achter het systeem is om uiteindelijk op een veilige manier de eilandjes te transplanteren en zo patiënten met diabetes type 1 te genezen.

In Nederland alleen al kampen ongeveer 150.000 mensen met diabetes type 1. Als gevolg van een auto-immuunziekte functioneren de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier niet goed en is de aanmaak van insuline beperkt.

Hierdoor kan het lichaam van de patiënt niet zelfstandig zijn bloedsuikerspiegel reguleren. Patiënten moeten zichzelf daarom (soms meerdere keren per dag) injecteren met insuline. Bovendien hebben ze een grotere kans op hart-, oog- en nieraandoeningen, zenuwbeschadigingen en beroertes.

Transplantatie van de eilandjes naar de lever is een oplossing, maar een groot gedeelte van de cellen overleeft de transplantatie niet vanwege een afstotingsreactie van het lichaam. Bovendien is deze niet-natuurlijke omgeving voor de cellen niet bevorderlijk voor het functioneren.

Onderzoekers van de Universiteit Twente werken daarom samen met onderzoekers van diverse kennisinstellingen aan een manier om de eilandjes te verpakken en ze vervolgens veilig te kunnen transplanteren. Uitdaging is het ontwerpen van een verpakking die wel zuurstof, voedingsstoffen en insuline doorlaat, maar die de klompjes cellen tegelijkertijd beschermt tegen het immuunsysteem van het lichaam, om afstotingsreacties te voorkomen.

In dit onderzoek hebben de wetenschappers een belangrijke stap gezet. Ze hebben een membraan ontwikkeld dat kleine compartimenten met een doorsnede van ongeveer een halve millimeter bevat dat wordt afgesloten met een poreuze ‘deksel’.

Uit het onderzoek komt naar voren dat het membraan voorkomt dat de eilandjes samenklonteren en dat ze hun originele structuur behouden. Verder blijken de eilandjes ook na zeven dagen goed te functioneren en op glucose te reageren.

Dit toont volgens de onderzoekers aan dat het membraan in potentie geschikt is voor de transplantatie van de eilandjes. De volgende stap in het onderzoek is om het membraan, gevuld met eilandjes te implanteren bij een proefdier. Dit onderzoek vindt momenteel plaats.

UT-onderzoeker prof. dr. Dimitrios Stamatialis, noemt dit een belangrijke stap in het onderzoek, maar hij waarschuwt dat het zeker nog vele jaren zal duren voordat een dergelijk membraan bij mensen geïmplanteerd kan worden.

Het creëren van de eilandjes zou mogelijk kunnen met behulp van stamcellen, maar volgens Stamatialis opent het membraan ook de weg naar xenotransplantatie (waarbij je gebruik maakt van dierlijke eilandjes). << (Guy Leysen) (bron en figuur: Universiteit Twente)

Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoekers van onderzoeksinstituut MIRA van de Universiteit Twente, van het Radboudumc, het Leids Universitair Medisch Centrum, het Hubrecht Instituut en Maastricht University en is in Scientific Reports gepubliceerd onder de titel Pancreatic islet macroencapsulation using microwell porous membranes.

Registreer voor e-Krant

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Medische apparatuur en wearables volgende doelwit van cyberaanvallen?

Kaspersky Lab heeft zijn voorspellingen voor 2018 betreffende met internet verbonden medische apparatuur onthuld. Wat kan verwacht worden op gebied van cybercriminaliteit?

Eerste Nederlandse lokale en duurzame energiemarkt in Heeten

Deze proef, 'Gridflex' geheten, is erop gericht om de energie zoveel mogelijk daar te gebruiken waar deze ook opgewekt is, dus in de woning zelf, bij de buurman of in de wijk.

Hulotech investeert in een unieke 3D-printer voor medische producten

HP heeft Hulotech gevraag om als demobedrijf te fungeren voor klanten in Nederland en Scandinavië, waarbij alle 3D-printaanvragen uit het HP-netwerk naar dit bedrijf worden doorgestuurd.

VPRO Tegenlicht organiseert verkiezing groene techpioniers

Het gaat om revolutionaire groene technologie om de wereld te gaan veranderen, waarbij op 13 december vijf winnaars worden gekozen.

Nederlands consortium onderzoekt mogelijkheden autonoom varen op zee

Twintig partijen, waaronder TU Delft, Marin en TNO, werken elk vanuit hun eigen specialisme aan dit praktijkgerichte onderzoek voor autonoom varende zeeschepen.

UT ontwikkelt samen met 3 MKB’s platform voor eiwit- en virusdetectie

Lead Pharma, LioniX en Surfix ontwikkelen samen met de Universiteit Twente een biologisch detectieplatform dat een tot wel honderd keer hogere gevoeligheid heeft dan bestaande technieken.

Radboudumc kiest Agfa HealthCare voor nucleaire geneeskunde

Radboud universitair medisch centrum (Radboudumc) in Nijmegen heeft besloten om zijn oplossing voor nucleaire geneeskunde te vervangen door de software van Agfa HealthCare.

Proefproject met digitale CMR-vrachtbrief in Benelux

De Europese Commissie wil dat uiterlijk in 2020 logistieke bedrijven in de hele EU de digitale vrachtbrief grensoverschrijdend kunnen gebruiken, wat administratieve lasten sterk vermindert.

Eerste MKB Knowledge Deal ondertekend

Koninklijke Metaalunievoorzitter Fried Kaanen, voorzitter van MKB-Nederland Michaël van Straalen en Paul de Krom, bestuursvoorzitter TNO hebben de eerste MKB Knowledge Deal ondertekend.

Realisatie European Open Science Cloud komt stap dichterbij

Duitsland, Nederland en Frankrijk gaan een internationaal kantoor runnen om dit initiatief te ondersteunen, wat gericht is op de vrije uitwisseling van data van Europese wetenschappers.

Consortium DEME-Boskalis haalt Zuid-Amerikaans contract binnen

Een belangrijk contract voor de verdieping en onderhoudsbaggeren van het Canal Martín García tussen Uruguay en Argentinië werd onlangs toegekend aan joint venture met DEME en Boskalis.

Paul van Vuuren voorgedragen als algemeen directeur VDL Nedcar

Paul van Vuuren (59) is voorgedragen om te worden benoemd tot algemeen directeur van VDL Nedcar in Born. Na een positief advies van de ondernemingsraad zal hij Carel Bouckaert (59) opvolgen.

Writing Aid wint FEDA Young Professional Award 2017

Het team Writing Aid van de Haagse Hogeschool in Delft is de winnaar van de Young Professional Award (YPA). De award werd door juryvoorzitter Michiel de Ruyter uitgereikt.

Satelliet maakt unieke beelden van wereldwijde luchtvervuiling

De eerste beelden van Tropomi laten nu al zien dat de Nederlandse technologie van onschatbare waarde is voor gerichte aanpak van luchtvervuiling wereldwijd.

10 miljoen euro voor ontwikkeling duurzame grondstoffen chemische industrie

ECN, TNO, de provincie Noord-Brabant en het Vlaamse VITO investeren gezamenlijk dit bedrag in de ontwikkeling van bio-aromaten, ofwel duurzame grondstoffen voor de chemische industrie.

’Waterstress’ bij bomen goed te meten met radarsatellieten

Het is goed mogelijk om met radartechnologie vanuit de ruimte te meten hoe ‘dorstig’ bomen en gewassen zijn, en in kaart te brengen wanneer actie nodig is, aldus onderzoek van TU Delft.

Gassen uit staalindustrie bruikbaar als grondstof voor chemische industrie

De staalindustrie kan de CO2-uitstoot fors verminderen door staalgas te leveren aan de chemische industrie, die daardoor het gebruik van aardgas of olie voor producten kan verminderen.

InnovationQuarter positief geëvalueerd

Zoals afgesproken bij de start in 2014 heeft dit najaar een evaluatie plaatsgevonden naar het functioneren van InnovationQuarter als regionale ontwikkelings-maatschappij voor Zuid-Holland.

Moniek Tromp wint NWO-Athenaprijs 2017

Chemicus Tromp, verbonden aan de UvA, is een pionier waar het gaat om het verbeteren van batterijen en katalysatoren, door het karakteriseren van chemische reacties.

SKF lanceert nieuwe online catalogus voor lagerkeuze

Het streefdoel van de auteurs was om van deze nieuwe Rolling Bearings Catalogue een onmisbare technische referentie te maken voor gebruikers van wentellagers.

Eerste rechtstreekse goederentrein van Amsterdam naar China in maart 2018

De reis van 11.000 kilometer duurt minder dan 3 weken, de helft van de tijd die het overzee kost, en vervoer per trein leidt tot ongeveer 20 maal minder uitstoot van CO2 dan luchtvracht.

TenneT toont plannen uitbreiding windenergie op Noordzee

TenneT maakte haar ideeën voor ondersteuning van de mogelijke verdere uitbreiding van windenergie op zee bekend. Het bedrijf onderzocht een aantal opties om zijn amibities te ondersteunen.

THEMADOSSIERS

Productietechniek

Eco&Energy

Onderhoud

Procestechniek

HR & Werk