Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Verwant nieuws

(13/10) World Sight Day: nieuwe ontwikkelingen om blinden weer te laten zien

(9/10) CT-scan maken in ’levend bos’ om zo jonge patiëntjes te ontspannen

(4/10) Oplossing in zicht voor diabetes type 1 patiënten

(3/10) Wereldprimeur: super-microchirurgie-operatie met ‘robothanden’

(28/9) Robot helpt dementerende met dagritme

(21/9) OLVG heeft primeur in Benelux met ‘chemorobot’

>> Meer verwant nieuws
Nieuws van leveranciers

LISCO beveiligt assystemen met TUBUS structuurdempers van ACE - techniek

Met een buitendiameter van 17 mm, een slag van 7 mm en een gewicht van 40 gram is de TUBUS .... (vervolg)

Watson-Marlow lanceert BioPure Q-Clamp - techniek

BioPure Q-Clamp: geen nood aan gereedschap met de sanitaire Tri-Clamp die u met één hand kunt .... (vervolg)

MAGNUM-stootdempers remmen vijf ton zwaar afsluitrooster af - techniek

Bij brand in een metrostelsel ontstaat een acute levensgevaarlijke situatie. Naast preventieve .... (vervolg)

Meer technisch nieuws >>

Meest gelezen nieuws

(17/10) Adobe Flash zero day maakt Nederlandse slachtoffers

(13/10) Interpol en Kaspersky Lab breiden samenwerking uit

(12/10) Eerste luchtzuiverend kunstwerk met bank in Nederland

(10/10) VIBES.technology ontvangt 300.000 euro groeikapitaal

(10/10) BlockLab Rotterdam lanceert vier innovatieprojecten voor energiemarkt

(6/10) Honderdduizenden zonnepanelen op Friese melkveebedrijven

>> Meer blikvangers
Agenda

Optics Week

Aachen

van 23-10-2017 tot 26-10-2017

Benelux Machine Vision Technology Forum

Eindhoven

dinsdag 7 november 2017

Op uw website?

Oplossing in zicht voor diabetes type 1 patiënten
Onderzoek & Wetenschap 4-10-2017 11:39:37

Onderzoekers van de Universiteit Twente en andere Nederlandse kennisinstellingen hebben een membraan ontwikkeld waarmee je Individuele eilandjes van Langerhans in kunt kapselen.

ENGINEERINGNET.NL - Het idee achter het systeem is om uiteindelijk op een veilige manier de eilandjes te transplanteren en zo patiënten met diabetes type 1 te genezen.

In Nederland alleen al kampen ongeveer 150.000 mensen met diabetes type 1. Als gevolg van een auto-immuunziekte functioneren de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier niet goed en is de aanmaak van insuline beperkt.

Hierdoor kan het lichaam van de patiënt niet zelfstandig zijn bloedsuikerspiegel reguleren. Patiënten moeten zichzelf daarom (soms meerdere keren per dag) injecteren met insuline. Bovendien hebben ze een grotere kans op hart-, oog- en nieraandoeningen, zenuwbeschadigingen en beroertes.

Transplantatie van de eilandjes naar de lever is een oplossing, maar een groot gedeelte van de cellen overleeft de transplantatie niet vanwege een afstotingsreactie van het lichaam. Bovendien is deze niet-natuurlijke omgeving voor de cellen niet bevorderlijk voor het functioneren.

Onderzoekers van de Universiteit Twente werken daarom samen met onderzoekers van diverse kennisinstellingen aan een manier om de eilandjes te verpakken en ze vervolgens veilig te kunnen transplanteren. Uitdaging is het ontwerpen van een verpakking die wel zuurstof, voedingsstoffen en insuline doorlaat, maar die de klompjes cellen tegelijkertijd beschermt tegen het immuunsysteem van het lichaam, om afstotingsreacties te voorkomen.

In dit onderzoek hebben de wetenschappers een belangrijke stap gezet. Ze hebben een membraan ontwikkeld dat kleine compartimenten met een doorsnede van ongeveer een halve millimeter bevat dat wordt afgesloten met een poreuze ‘deksel’.

Uit het onderzoek komt naar voren dat het membraan voorkomt dat de eilandjes samenklonteren en dat ze hun originele structuur behouden. Verder blijken de eilandjes ook na zeven dagen goed te functioneren en op glucose te reageren.

Dit toont volgens de onderzoekers aan dat het membraan in potentie geschikt is voor de transplantatie van de eilandjes. De volgende stap in het onderzoek is om het membraan, gevuld met eilandjes te implanteren bij een proefdier. Dit onderzoek vindt momenteel plaats.

UT-onderzoeker prof. dr. Dimitrios Stamatialis, noemt dit een belangrijke stap in het onderzoek, maar hij waarschuwt dat het zeker nog vele jaren zal duren voordat een dergelijk membraan bij mensen geïmplanteerd kan worden.

Het creëren van de eilandjes zou mogelijk kunnen met behulp van stamcellen, maar volgens Stamatialis opent het membraan ook de weg naar xenotransplantatie (waarbij je gebruik maakt van dierlijke eilandjes). << (Guy Leysen) (bron en figuur: Universiteit Twente)

Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoekers van onderzoeksinstituut MIRA van de Universiteit Twente, van het Radboudumc, het Leids Universitair Medisch Centrum, het Hubrecht Instituut en Maastricht University en is in Scientific Reports gepubliceerd onder de titel Pancreatic islet macroencapsulation using microwell porous membranes.

Registreer voor e-Krant

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Nederlandse bedrijven krijgen inzicht in kosten eigen CO2-uitstoot

Een openbaar toegankelijke tool op Klimaatplein.com laat zien wat de CO2-voetafdruk van een bedrijf is en welke CO2-kosten daarmee gepaard gaan, zodat bedrijven dit kunnen aanpakken.

Nieuwe productwerkgroep voor Brandveilig Bouwen Nederland (BBN)

BBN werd uitgebreid met de productwerkgroep Rook- en WarmteAfvoer (RWA). Een rook- en warmteafvoerinstallatie wordt gebruikt om vrijgekomen rook en hitte uit het gebouw te onttrekken.

BAM introduceert veel snellere techniek voor leggen van kabels

De techniek is onlangs voor het eerst gebruikt in Nederland, waarbij een soort ploeg de grond open ritst om de hoogspanningskabels erin te leggen, waarna de grond gelijk wordt dicht geritst.

Adobe Flash zero day maakt Nederlandse slachtoffers

Kaspersky Lab’s beveiligingsoplossing tegen indringers heeft een nieuwe zero day-exploit in Adobe Flash ontdekt, gebruikt in een aanval op 10 oktober door een cybergroep genaamd BlackOasis.

7 umc’s kiezen Atos voor levering server- en opslagdiensten

Atos heeft, samen met haar onderaannemer SLTN Inter Access (SLTN), met 7 universitair medische centra (umc’s) overeenkomsten getekend voor de levering van server- en opslagcapaciteit.

Recyclen van oude mobiele telefoons tot schaatsmedailles

KPN start samen met de KNSB en Coolrec een initiatief om edelmetalen uit oude mobiele telefoons te recyclen tot gouden, zilveren en bronzen medailles voor schaatswedstrijden van de KNSB.

Internationale prijs voor chemisch onderzoek voor nano katalysatoren

Jovana Zecevic, verbonden aan de Universiteit Utrecht, wint de prijs voor haar buitengewone onderzoeksresultaten op het gebied van metaaloxide-watersystemen.

Scania wil innovatie versnellen en efficiëntie verhogen

De Zweedse vrachtwagenfabrikant Scania gaat gebruik maken van het 3Dexperience-platform van Dassault Systèmes en andere oplossingen om deze innovatiecyclus te versnellen.

Interpol en Kaspersky Lab breiden samenwerking uit

Met het ondertekenen van een overeenkomst met Interpol heeft Kaspersky Lab de wereldwijde samenwerking bij de bestrijding van cybercriminaliteit een nieuwe impuls gegeven.

World Sight Day: nieuwe ontwikkelingen om blinden weer te laten zien

Het NESTOR-consortium werkt aan de ontwikkeling van een prothese die de hersenen van blinden met behulp van micro-elektrodes stimuleert om fosfenen op te roepen.

Studenten Nuon Solar Team opnieuw wereldkampioen zonneracen

De studenten van het Nuon Solar Team hebben de 14e Bridgestone World Solar Challenge gewonnen, het officieuze wereldkampioenschap voor zonneauto’s in Australië.

Verbeterde dijkinspectie met behulp van satellietdata

Tot voor kort liepen medewerkers van het Rijnlandse hoogheemraadschap 400 kilometer aan veendijken na, maar die controle gaat dankzij gratis satellietdata nu een stuk sneller.

Eerste luchtzuiverend kunstwerk met bank in Nederland

Een CityTree bestaat uit een zitbank en een verticale muur met mossen die vervuiling in de lucht als het ware opeten en zo de luchtkwaliteit met ongeveer 30 procent verbeteren.

Crowdfunding campagne voor autonome robottrekker opgestart

Farmertronics Engineering, uit het Brabantse Deurne, is deze week een Europese reward crowd funding campagne gestart samen met nog 53 andere Europese food- en agtech startups.

Zwolse drinkwaterproductie schakelt over op groene energie

De gemeente Zwolle, Eneco en drinkwaterbedrijf Vitens zijn onlangs gestart met de productie van zonnestroom op de drinkwaterproductie locatie 'Engelse Werk'.

100 miljoen euro voor tweede methanolfabriek van BioMCN

BioMCN wil het eerste bedrijf ter wereld worden dat op grote schaal bio-methanol op de markt brengt, op basis van groen gas of andere groene grondstoffen die tot methanol zijn om te zetten.

Fokker neemt deel aan Europees project voor verduurzaming luchtverkeer

Doel is het energieverbruik van toekomstige vliegtuigen te verminderen door verbetering van de aerodynamische prestaties en gebruikmaking van efficiëntere voortstuwingssystemen.

VIBES.technology ontvangt 300.000 euro groeikapitaal

Het softwarebedrijf VIBES.technology heeft een investering ontvangen van UNIIQ, het fonds van InnovationQuarter en regionale partners, om trillingen uit producten te verbannen.

BlockLab Rotterdam lanceert vier innovatieprojecten voor energiemarkt

Deze innovaties betreffen wind op zee, het warmtenet in de haven, peer-to-peer energiehandel en het veilig benutten van slimme meters, en ontvangen financiering voor de prototype fase.

CT-scan maken in ’levend bos’ om zo jonge patiëntjes te ontspannen

Op de muren van de CT-ruimte in het Wilhelmina Kinderziekenhuis van het UMC Utrecht is een bos geprojecteerd waarbij dieren tevoorschijn komen en bos- en dierengeluiden zijn te horen.

BlackGEM: waarnemen bronnen zwaartekrachtgolven vanaf La Silla-sterrenwacht

Deze telescoopbundel doet vanuit Chili optische vervolgwaarnemingen aan de bronnen van zwaartekrachtgolven, zodra de laserinterferometers LIGO (VS) en Virgo (Europa) deze detecteren.

Mango Mobility introduceert elektrisch 2-persoons stadsvoertuig

De Max Mobiel is volgens de regelgeving een gehandicaptenvoertuig, en wordt gefabriceerd door het Nederlandse bedrijf Terberg Specials.

THEMADOSSIERS

Productietechniek

Eco&Energy

Onderhoud

Procestechniek

HR & Werk