Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Verwant nieuws

(16/8) 35 young maintenance professionals buigen zich over onderhoud fregatten

(4/8) Schiphol betrekt specialisten bij bouwmanagement nieuwe pier en terminal

(3/8) ACE sluisdempers bewijzen nut na aanvaring sluis Maasbracht - techniek

(1/8) Boskalis neemt nieuwe mega snijkopzuiger in gebruik

(31/7) Strukton renoveert secundaire installaties van 110-150 kV-stations

(31/7) MasoSine Certa pomp legt de lat weer een stuk hoger - techniek

>> Meer verwant nieuws
Nieuws van leveranciers

ACE sluisdempers bewijzen nut na aanvaring sluis Maasbracht - techniek

Na de aanvaring met een zwaar vrachtschip vertoonde de stootbalk van de sluis in het Maasbracht een .... (vervolg)

MasoSine Certa pomp legt de lat weer een stuk hoger - techniek

Het certificaat 'EHEDG Type EL Klasse I Aseptisch' bewijst dat de pomp voldoet aan de hoogste eisen .... (vervolg)

Rockwell Automation opent Customer Center voor The Connected Enterprise - techniek

Om zijn klanten nog effectiever te ondersteunen tijdens hun digitaliseringstraject opende Rockwell .... (vervolg)

Meer technisch nieuws >>

Meest gelezen nieuws

(21/8) Solarus haalt 6,7 miljoen euro aan investeringen binnen

(16/8) 35 young maintenance professionals buigen zich over onderhoud fregatten

(11/8) Ruimtevaarttechnologie biedt landbouw extra kansen

(8/8) Nederlands vliegwind-bedrijf verovert Europa

(7/8) Onderzoek naar ondergrondse opslag van zoet water

(4/8) Europees consortium ontwikkelt apparatuur voor meten vervorming satellieten

>> Meer blikvangers
Agenda

Pumps & Valves Rotterdam 2017

Rotterdam Ahoy

van 4-10-2017 tot 5-10-2017

Solids Rotterdam 2017

Rotterdam Ahoy

van 4-10-2017 tot 5-10-2017

Optics Week

Aachen

van 23-10-2017 tot 26-10-2017

Op uw website?

AkzoNobel en Evonik slaan eerste paal voor gezamenlijke productielocatie
Bedrijfsnieuws 18-1-2016 8:41:49

AkzoNobel en Evonik Industries hebben onlangs de eerste paal geslagen voor een gezamenlijke productielocatie voor chloor en kaliloog in het Duitse Ibbenbüren.

ENGINEERINGNET.NL - AkzoNobel gaat de nieuwe fabriek gebruiken voor de productie van chloor en waterstof, twee essentiële ingrediënten voor de chemische industrie en in producten voor dagelijks gebruik.

De ceremonie vond plaats op de bestaande locatie van AkzoNobel in Ibbenbüren, waar de twee ondernemingen een nieuwe installatie voor membraanelektrolyse gaan bouwen en exploiteren. De installatie zal tijdens het vierde kwartaal van 2017 operationeel worden.

Werner Fuhrmann van AkzoNobel en Dr. Ralph Sven Kaufmann van Evonik Industries namen het officiële gedeelte voor hun rekening tijdens de ceremonie, die werd bijgewoond door klanten, leveranciers en medewerkers van beide ondernemingen, en door vertegenwoordigers van de stad Ibbenbüren en andere autoriteiten.

Fuhrmann: "De installatie verbetert de ecologische voetafdruk van elke ton chloor die we in Ibbenbüren produceren met 25 tot 30%. Dit resulteert in een lager energieverbruik en minder CO2-emissies waarbij ook nog duidelijke voordelen optreden voor de lokale chemiecluster".

De fabriek zal een jaarlijkse nominale capaciteit van ongeveer 130.000 ton kaliumhydroxide en 82.000 ton chloor hebben.

AkzoNobel zal de verkoop van chloor en waterstof uit de nieuwe fabriek op zich nemen of deze direct op de vestiging in Ibbenbüren verwerken. Evonik zal de kaliloog uit de nieuwe fabriek gebruiken voor verkoop en verwerking op de eigen locatie in Lülsdorf, waar kaliloog verwerkt wordt tot verschillende producten, waaronder kaliumcarbonaat (potas).

Alle productie van chloor, kaliloog en natronloog op basis van elektrolyse met kwikamalgaam moet eind 2017 worden stopgezet als gevolg van wettelijke bepalingen.

In de geplande nieuwe fabriek voor membraanelektrolyse zal een duurzaam proces worden toegepast dat een positiever milieuprofiel heeft. << (Guy Leysen) (foto: AkzoNobel)

Registreer voor e-Krant

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Solarus haalt 6,7 miljoen euro aan investeringen binnen

De Zweedse multinational, met een productiefaciliteit in Venlo, ontvangt investeringen van onder meer ForestEffect Fund, dat is gelieerd aan het Dutch Good Growth Fund van de Rijksoverheid.

Opslag alle reservedelen voor Europese F-35 toestellen in Nederland

Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie bekend gemaakt, waarbij het gaat om opslag, verzending en het beheer van reservedelen van meer dan 400 F-35’s voor de komende decennia.

Shell neemt hypermodern LNG-bunkerschip in gebruik

Ook heeft Shell een tijdcharterovereenkomst gesloten met Victrol en CFT voor een bunkership met een capaciteit van 3.000 m³ LNG.

Provincie Noord-Holland organiseert hackathon ‘Hack the Road’

Verschillende teams krijgen 48 uur de tijd om een systeem te bouwen waarmee op provinciale wegen verkeersinformatie overgebracht kan worden naar ‘slimme’ zelfrijdende auto’s.

35 young maintenance professionals buigen zich over onderhoud fregatten

Begin augustus ontvingen 35 young maintenance professionals het certificaat voor Smart Maintenance & Engineering Management van de WCM Summer School. “Het bruist hier..."

Ruimtevaarttechnologie biedt landbouw extra kansen

Milieuzorgen, duurzaamheids­vraagstukken, subsidies en een steeds groter groeiende papierwinkel maken landbouw steeds uitdagender, maar satellieten kunnen een oplossing bieden voor problemen.

Rijkswaterstaat heeft weer eigen ontwerpbureau

De afgelopen jaren besteedde Rijkswaterstaat ontwerpwerk voor sluizen, bruggen en wegen uit, maar nu zet het weer eigen ontwerpers in om zo een betere opdrachtgever te worden voor de markt.

Primeur UMC Utrecht: hartpatiënt krijgt biologische hartklep

Het UMC Utrecht heeft een primeur in de Benelux met het plaatsen van een speciale biologische hartklep die vooral voor jongere patiënten een grote vooruitgang is.

Kloosterboer bouwt nieuw volautomatisch hoogbouw vrieshuis

Logistiek dienstverlener Kloosterboer breidt haar dienstverlening uit met de realisatie van een nieuw volautomatisch hoogbouw vrieshuis met een capaciteit van 40.000 pallets in Lelystad.

Meer industriële productie in juni

CBS heeft bekend gemaakt dat de gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie in juni 3,3 procent hoger was dan in juni 2016. De stijging is wel iets minder hoog dan in mei.

Grootste fietsenstalling ter wereld in aanbouw op station Utrecht

Het eerste deel van de Fietsenstalling Stationsplein Utrecht is in gebruik genomen, welke eind 2018 in totaal 12.500 plekken heeft, wat het tot de grootste fietsenstalling ter wereld maakt.

Metaaldamp beschermt wand kernfusiereactoren (+video)

Een dunne dampwolk boven een laag vloeibaar metaal is misschien de oplossing om reactorwanden van toekomstige kernfusie-centrales te beschermen tegen extreme hitte.

VCCN en TNO willen luchtkwaliteit in OK’s optimaliseren

Sinds eind 2014 zijn nieuwe richtlijnen van kracht die scherpe eisen stellen aan de luchtkwaliteit in operatiekamers. De Inspectie voor de Gezondheidszorg toetst en handhaaft hierop.

Nederlands vliegwind-bedrijf verovert Europa

Ampyx Power gaat samenwerken met de Duitse energiereus E.ON, wat moet leiden tot een test- en demonstratiesite in het noordwesten van Ierland voor opwekking van energie in de lucht.

Ruim half miljoen euro voor slimmer botherstel

Het Radboud Institute for Molecular Life Sciences werkt samen met DSM Biomedical om stamcellen en bloedproducten van patiënten te gebruiken om bij hen herstel van bot te stimuleren.

KPN en TU Eindhoven ontwikkelen samen hoogwaardige telecom-technologie

In het project, Flagship Telecom geheten, gaan software, data analytics en bijvoorbeeld ook kunstmatige intelligentie een steeds grotere rol spelen.

Rijkswaterstaat laat duurzame en multi-inzetbare schepen bouwen

Het gaat om drie Multi Purpose Vessel 30 (MPV 30) die diverse functies combineren, zoals vaarwegmarkering, patrouilleren, meten en visserijonderzoek op één schip.

Onderzoek naar ondergrondse opslag van zoet water

Deltares onderzoekt samen met KWR en Arcadis de haalbaarheid van grootschalige, ondergrondse opslag van zoet water in de regio Den Haag-Westland-Rotterdam.

Europees consortium ontwikkelt apparatuur voor meten vervorming satellieten

Onder leiding van TNO is binnen het door de EU gefinancierde PEASSS-project een technologie ontwikkeld, die de vervorming van kleine satellieten meet en in de ruimte kan corrigeren.

Schiphol betrekt specialisten bij bouwmanagement nieuwe pier en terminal

Schiphol betrekt Mace, Arcadis, Royal HaskoningDHV en AECOM DVP bij het bouwmanagement van de nieuwe pier en terminal. Deze zullen ruimte voor 14 miljoen extra reizigers per jaar bieden.

Enecogen en TenneT bouwen ’blackstart’ voorziening

Enecogen en TenneT hebben een overeenkomst gesloten voor de bouw van een zogenaamde ‘black-start’ voorziening bij de Enecogen gascentrale in Rotterdam-Europoort.

500.000 euro voor lokale hyperthermie-behandeling tumoren

De TU Eindhoven en het Erasmus MC Kanker Instituut werken aan een behandeling waarbij de temperatuur van de tumor verhoogd wordt tot ongeveer 43°C voor een uur.

THEMADOSSIERS

Productietechniek

Eco&Energy

Onderhoud

Procestechniek

HR & Werk