Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Verwant nieuws

(24/2) Duurzame eiwitten kunnen latex in tapijtcoatings deels vervangen

(21/2) Fluke introduceert robuuste laserwaterpassen - techniek

(20/2) Fleet Cleaner lanceert schoonmaakrobot voor scheepsrompen

(20/2) Dutch Green Carbon wint Automotive Innovation Award 2017

(14/2) HSM Offshore bouwt offshore transformatorstation voor Borssele Alpha

(9/2) Innovatieve fabriek voor productie van gepersonaliseerde vinyl-vloeren

>> Meer verwant nieuws
Nieuws van leveranciers

Demobus van ACE Stossdampfer 'on tour' door de Benelux - techniek

Ter plekke een demonstratie krijgen van de werking van gasveren, stootdempers, remcilinders of .... (vervolg)

Fluke introduceert robuuste laserwaterpassen - techniek

De nieuwe serie robuuste laserwaterpassen van Fluke biedt precieze referentiepunten en kan tegen .... (vervolg)

Snellere diagnose van problemen met FactoryTalk TeamONE-app - techniek

De FactoryTalk TeamONE-app van Rockwell Automation zorgt naast een snellere diagnose van problemen .... (vervolg)

Meer technisch nieuws >>

Meest gelezen nieuws

(22/2) Biobrandstof onmisbaar voor vergroenen luchtvaart

(21/2) EU bevestigt: geen octrooi op klassieke veredeling

(20/2) Aanleg eerste energieneutrale snelweg van Nederland

(17/2) Europese lidstaten zetten in op grootschalig testen van zelfrijdend vervoer

(16/2) Uitbreiding 3DEXPERIENCE Lab naar Noord-Amerika

(14/2) Langdurige werkloosheid vorig jaar gedaald

>> Meer blikvangers
Agenda

Virtual (R)evolution

NH Conference Centre Koningshof Veldhoven

van 7-3-2017 tot 9-3-2017

Op uw website?

AkzoNobel en Evonik slaan eerste paal voor gezamenlijke productielocatie
Bedrijfsnieuws 18-1-2016 8:43:03

AkzoNobel en Evonik Industries hebben onlangs de eerste paal geslagen voor een gezamenlijke productielocatie voor chloor en kaliloog in het Duitse Ibbenbüren.

ENGINEERINGNET.NL - AkzoNobel gaat de nieuwe fabriek gebruiken voor de productie van chloor en waterstof, twee essentiële ingrediënten voor de chemische industrie en in producten voor dagelijks gebruik.

De ceremonie vond plaats op de bestaande locatie van AkzoNobel in Ibbenbüren, waar de twee ondernemingen een nieuwe installatie voor membraanelektrolyse gaan bouwen en exploiteren. De installatie zal tijdens het vierde kwartaal van 2017 operationeel worden.

Werner Fuhrmann van AkzoNobel en Dr. Ralph Sven Kaufmann van Evonik Industries namen het officiële gedeelte voor hun rekening tijdens de ceremonie, die werd bijgewoond door klanten, leveranciers en medewerkers van beide ondernemingen, en door vertegenwoordigers van de stad Ibbenbüren en andere autoriteiten.

Fuhrmann: "De installatie verbetert de ecologische voetafdruk van elke ton chloor die we in Ibbenbüren produceren met 25 tot 30%. Dit resulteert in een lager energieverbruik en minder CO2-emissies waarbij ook nog duidelijke voordelen optreden voor de lokale chemiecluster".

De fabriek zal een jaarlijkse nominale capaciteit van ongeveer 130.000 ton kaliumhydroxide en 82.000 ton chloor hebben.

AkzoNobel zal de verkoop van chloor en waterstof uit de nieuwe fabriek op zich nemen of deze direct op de vestiging in Ibbenbüren verwerken. Evonik zal de kaliloog uit de nieuwe fabriek gebruiken voor verkoop en verwerking op de eigen locatie in Lülsdorf, waar kaliloog verwerkt wordt tot verschillende producten, waaronder kaliumcarbonaat (potas).

Alle productie van chloor, kaliloog en natronloog op basis van elektrolyse met kwikamalgaam moet eind 2017 worden stopgezet als gevolg van wettelijke bepalingen.

In de geplande nieuwe fabriek voor membraanelektrolyse zal een duurzaam proces worden toegepast dat een positiever milieuprofiel heeft. << (Guy Leysen) (foto: AkzoNobel)

Registreer voor e-Krant

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Hoogwatergeul Veessen-Wapenveld klaar voor extreem hoog water op de IJssel

De minister van Infrastructuur en Milieu en de dijkgraaf van waterschap Vallei en Veluwe hebben de hoogwatergeul tussen Veessen en Wapenveld op donderdag 23 februari in gebruik gesteld.

Duurzame eiwitten kunnen latex in tapijtcoatings deels vervangen

Het onderzoek van EOC Belgium, producent van compounds voor de tapijtindustrie, en de Wageningse universiteit is er op gericht hier uiteindelijk eiwitten uit reststromen voor te gebruiken.

34 wetenschappers krijgen Vici-beurs

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) kent 34 vooraanstaande wetenschappers een Vici-beurs van anderhalf miljoen euro toe.

Nieuwe op maat gemaakte nachtkijkers voor Defensie

Deze nachtkijkers zijn zowel op de helm, monoculair of binoculair te dragen, beschikken over een eigen infraroodlichtbron en bij een te sterke lichtinval wordt de kijker automatisch beschermd.

FrieslandCampina automatiseert kaasfabriek met AGV’s

FrieslandCampina koos voor het Franse BA Systèmes voor de AGV automatisering van hun kaasfabriek in Gerkesklooster. De implementaties werd onlangs succesvol afgerond.

Nieuwe superbouwsteen voor kunstmatig brein

Onderzoekers van onder meer de TU Eindhoven hebben een nieuw bouwsteentje voor een kunstmatig brein ontwikkeld, dat op dezelfde manier werkt als een synaps in de hersenen.

Vertrouwen consument stijgt minimaal in februari

CBS meldt dat de consumenten opnieuw iets positiever zijn. Het consumenten-vertrouwen stijgt 1 punt en komt in februari uit op 14. Dat is het hoogste niveau in 9,5 jaar.

Rijkswaterstaat schakelt over op ’Systeemgerichte Contractbeheersing’

Rijkswaterstaat heeft de raamovereenkomst voor Systeemgerichte Contractbeheersing (SCB), na een openbare Europese aanbesteding, aan de combinatie Royal HaskoningDHV en Wagemaker gegund.

Extra financiering voor Kavli Institute of Nanoscience Delft

Het Kavli Institute of Nanoscience Delft krijgt een belangrijke nieuwe donatie voor zijn onderzoeksprogramma in de bio- en quantum-nanowetenschappen.

Demobus van ACE Stossdampfer 'on tour' door de Benelux - techniek

Ter plekke een demonstratie krijgen van de werking van gasveren, stootdempers, remcilinders of andere dempingstechnieken: het kan in de demobus van ACE Stossdampfer.

Biobrandstof onmisbaar voor vergroenen luchtvaart

Door de sterke groei van de luchtvaart zal de CO2-uitstoot in de komende jaren snel oplopen. Om deze uitstoot structureel te verlagen is duurzaam geproduceerd biobrandstof onmisbaar.

Cadmes wint 17 partnerawards op Solidworks World 2017

Deze awards worden toegekend op basis van de geleverde prestaties bij klanten, kennis en ervaring van de medewerkers en toegevoegde waarde voor Solidworks.

‘Zelfdenkende medicijnen’ met DNA-computer stap dichterbij

Onderzoekers van de TU Eindhoven hebben een techniek ontwikkeld die het mogelijk kan maken om met behulp van DNA-computers de afgifte van medicatie in het bloed te controleren.

Fluke introduceert robuuste laserwaterpassen - techniek

De nieuwe serie robuuste laserwaterpassen van Fluke biedt precieze referentiepunten en kan tegen een stootje tijdens het werk.

EU bevestigt: geen octrooi op klassieke veredeling

Veredelaars van groente en fruit moeten vrij kunnen beschikken over biologisch materiaal om nieuwe soorten gewas te kunnen kweken, zo hebben de Europese lidstaten beslist.

Fleet Cleaner lanceert schoonmaakrobot voor scheepsrompen

De TU Delft spin-off brengt in maart een robot op de markt met flexibele reinigingskoppen, om de coating intact te houden, en die het vuil afzuigt om schepen in de haven te kunnen reinigen.

Snellere diagnose van problemen met FactoryTalk TeamONE-app - techniek

De FactoryTalk TeamONE-app van Rockwell Automation zorgt naast een snellere diagnose van problemen ook voor een naadloze samenwerking met de fabrieksvloer.

Aanleg eerste energieneutrale snelweg van Nederland

De A6 tussen Almere Havendreef en Almere Buiten-Oost wordt voorzien van zonnepanelen om in de eigen energiebehoefte te voorzien.

Android apps maken auto’s kwetsbaar

Onderzoekers van Kaspersky Lab hebben de beveiliging van applicaties voor het op afstand bedienen van auto’s van diverse gerenommeerde merken onder de loep genomen.

Consortium ontwikkelt zeer krachtige en energiezuinige microserver

Acht noordelijke bedrijven en kennisinstellingen, waaronder AstroTec, Variass en het Datacenter Groningen, hebben voor dit project bijna een half miljoen euro subsidie ontvangen.

Dutch Green Carbon wint Automotive Innovation Award 2017

Nederlandse Automotive Innovation Award zet proces voor circulaire carbon black, gewonnen uit oude autobanden, op de kaart.

Europese lidstaten zetten in op grootschalig testen van zelfrijdend vervoer

Nederland, Duitsland, Zweden, Spanje, Oostenrijk en 21 andere EU-landen gaan samen grootschalige testen met zelfrijdende voertuigen opzetten, zoals voor truckplatooning en data uitwisseling.