Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Verwant nieuws

(23/11) Rijkswaterstaat kiest KWS voor renovatie Waalbrug in Nijmegen

(22/11) RobWelding lanceert Ready Robotic Cell-concept

(16/11) Zelfherstellend beton in bluswaterbassin van Havenbedrijf Rotterdam

(16/11) Rusch ME wint contract in Midden Oosten

(15/11) ACE helpt politie bij beveiliging van ongevalsimulator - techniek

(9/11) Siemens en Heijmans gaan Den Haagse Koningstunnel renoveren

>> Meer verwant nieuws
Nieuws van leveranciers

ACE helpt politie bij beveiliging van ongevalsimulator - techniek

Om het aantal verkeersongevallen terug te dringen, heeft de politie een mobiele testslede voor .... (vervolg)

LISCO beveiligt assystemen met TUBUS structuurdempers van ACE - techniek

Met een buitendiameter van 17 mm, een slag van 7 mm en een gewicht van 40 gram is de TUBUS .... (vervolg)

Watson-Marlow lanceert BioPure Q-Clamp - techniek

BioPure Q-Clamp: geen nood aan gereedschap met de sanitaire Tri-Clamp die u met één hand kunt .... (vervolg)

Meer technisch nieuws >>

Meest gelezen nieuws

(23/11) Rijkswaterstaat kiest KWS voor renovatie Waalbrug in Nijmegen

(21/11) 32 miljoen euro voor technologisch toponderzoek

(20/11) Eerste Nederlandse jachthaven met drijvende prullenbak tegen plastic soep

(16/11) Zelfherstellend beton in bluswaterbassin van Havenbedrijf Rotterdam

(14/11) Schilderijenscanner Rijksmuseum te gebruiken voor oplossen misdrijven

(13/11) Wereldprimeur: demonstratiefabriek voor recycling broomhoudend piepschuim

>> Meer blikvangers
Agenda

ATEX event

De Reehorst, Ede

woensdag 29 november 2017

Predictive Maintenance 4.0

Webinar Mainnovation

donderdag 7 december 2017

Op uw website?

AkzoNobel en Evonik slaan eerste paal voor gezamenlijke productielocatie
Bedrijfsnieuws 18-1-2016 8:41:49

AkzoNobel en Evonik Industries hebben onlangs de eerste paal geslagen voor een gezamenlijke productielocatie voor chloor en kaliloog in het Duitse Ibbenbüren.

ENGINEERINGNET.NL - AkzoNobel gaat de nieuwe fabriek gebruiken voor de productie van chloor en waterstof, twee essentiële ingrediënten voor de chemische industrie en in producten voor dagelijks gebruik.

De ceremonie vond plaats op de bestaande locatie van AkzoNobel in Ibbenbüren, waar de twee ondernemingen een nieuwe installatie voor membraanelektrolyse gaan bouwen en exploiteren. De installatie zal tijdens het vierde kwartaal van 2017 operationeel worden.

Werner Fuhrmann van AkzoNobel en Dr. Ralph Sven Kaufmann van Evonik Industries namen het officiële gedeelte voor hun rekening tijdens de ceremonie, die werd bijgewoond door klanten, leveranciers en medewerkers van beide ondernemingen, en door vertegenwoordigers van de stad Ibbenbüren en andere autoriteiten.

Fuhrmann: "De installatie verbetert de ecologische voetafdruk van elke ton chloor die we in Ibbenbüren produceren met 25 tot 30%. Dit resulteert in een lager energieverbruik en minder CO2-emissies waarbij ook nog duidelijke voordelen optreden voor de lokale chemiecluster".

De fabriek zal een jaarlijkse nominale capaciteit van ongeveer 130.000 ton kaliumhydroxide en 82.000 ton chloor hebben.

AkzoNobel zal de verkoop van chloor en waterstof uit de nieuwe fabriek op zich nemen of deze direct op de vestiging in Ibbenbüren verwerken. Evonik zal de kaliloog uit de nieuwe fabriek gebruiken voor verkoop en verwerking op de eigen locatie in Lülsdorf, waar kaliloog verwerkt wordt tot verschillende producten, waaronder kaliumcarbonaat (potas).

Alle productie van chloor, kaliloog en natronloog op basis van elektrolyse met kwikamalgaam moet eind 2017 worden stopgezet als gevolg van wettelijke bepalingen.

In de geplande nieuwe fabriek voor membraanelektrolyse zal een duurzaam proces worden toegepast dat een positiever milieuprofiel heeft. << (Guy Leysen) (foto: AkzoNobel)

Registreer voor e-Krant

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Eerste patiënt met aangeboren blindheid behandeld met RNA therapie

Het Radboudumc werkt met het Leidse bedrijf ProQR Therapeutics aan een 'genetische pleister' om te zorgen dat de juiste eiwitten worden omgezet in het netvlies, wat blindheid kan genezen.

Rhenus zet grootste single roof zonnestroomproject van Nederland in werking

Er zijn 15.318 zonnepanelen op het dak van het distributiecentrum van Rhenus Contract Logistics in Eindhoven geplaatst, waarmee jaarlijks ruim 4 miljoen kWh wordt opgewekt.

Rijkswaterstaat kiest KWS voor renovatie Waalbrug in Nijmegen

KWS, onderdeel van Koninklijke VolkerWessels, gaat de renovatie van de brug zo uitvoeren dat de vier huidige rijstroken zo veel mogelijk beschikbaar blijven voor personenauto’s en OV-bussen.

Investeringen met 5% gestegen in september

Het CBS meldt dat in september het volume van de investeringen in materiële vaste activa 4,7 procent groter dan in september van vorig jaar. De stijging is kleiner dan een maand eerder.

RobWelding lanceert Ready Robotic Cell-concept

Tijdens METAVAK introduceerde RobWelding zijn concept Ready Robotic Cell (RRC). Naar aanleiding hiervan bestelde het tijdens de beurs ook een eerste ‘Ready Robotic-robot’ bij ABB.

32 miljoen euro voor technologisch toponderzoek

Een kleine honderd onderzoekers gaan de komende jaren samen met het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties innovatieve technologieën ontwikkelen.

DSM-Niaga en Auping ontwikkelen volledig recycleerbare matrassen

Tapijten zijn al te recyclen met de Niaga Technologie, en nu wordt een vergelijkbare techniek ingezet om lagen van een oud matras te scheiden, wat recycling makkelijker maakt.

Interreg Vlaanderen-Nederland keurt opnieuw drie projecten goed

Met deze goedkeuring wordt in totaal ruim 11 miljoen euro in de Vlaams-Nederlandse grensregio geïnvesteerd. Hiervan komt 5.4 miljoen euro uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

NWO-instituten fuseren in 2018

In oktober en november 2017 hebben de stichtingsbesturen van ASTRON, CWI, NIOZ, NSCR, SRON en NWO-I besloten om te fuseren. De fusie zal op 1 januari 2018 afgerond zijn.

Eerste Nederlandse jachthaven met drijvende prullenbak tegen plastic soep

Marina Muiderzand in Almere heeft een Seabin in gebruik genomen, een drijvende prullenbak die met een elektrische pomp plastic en andere troep uit het water opzuigt.

Nieuwe app informeert ouders van te vroeggeboren baby’s

Het AMC en VUmc hebben een app ontwikkeld die deze ouders 24 uur per dag op de hoogte houdt van het wel en wee van hun baby.

Belg wint Wim van der Hoek Award 2017

Tijdens de zeventiende editie van de Precisiebeurs heeft DSPE (Dutch Society for Precision Engineering) de Wim van der Hoek Award uitgereikt aan Sam Peerlinck (KU Leuven, België).

Meteo luchtmacht gestart met dagelijks ruimte-weerbericht

De Joint Meteorologische Groep op vliegbasis Woensdrecht brengt elke dag het weerbericht voor de ruimte, wat laat zien of bepaalde technologieën door zonne-uitbarstingen zijn te storen.

Maritieme techniek voor koelen servers en databanken met olie wint prijs

De warmtecapaciteit van olie is veel hoger dan van lucht, zodat inzet van olie bij het koelen van servers energie en ruimte bespaart, wat bijvoorbeeld op een onderzeeboot belangrijk is.

Team Synergy wint publieksprijs ontwerp agrarisch zonnesysteem

Het systeem heeft onder meer zonnepanelen die aan twee zijden energie opwekken en rechtop staan om verlies aan landbouwgrond te minimaliseren.

Zelfherstellend beton in bluswaterbassin van Havenbedrijf Rotterdam

Wanneer de bacteriën in dit beton in contact komen met water, door bijvoorbeeld een scheurtje, gaan deze microscopisch kleine organsimen kalksteen aanmaken wat het scheurtje weer dicht.

Rusch ME wint contract in Midden Oosten

Rusch Crane Services Middle East (Rusch ME) heeft een contract getekend voor het inspecteren, onderhouden en repareren van in totaal 23 bovenloopkranen op DAS Island nabij Abu Dhabi.

TU/e-spin-off Xeltis haalt 45 miljoen euro op

De serie C financiering ondersteunt toekomstige klinische activiteiten en verdere product- en marktontwikkeling van Xeltis’ vernieuwende pulmonale- en aorta-klepprogramma’s.

ACE helpt politie bij beveiliging van ongevalsimulator - techniek

Om het aantal verkeersongevallen terug te dringen, heeft de politie een mobiele testslede voor autogordels ontwikkeld. Hierin spelen industriële stootdempers van ACE een belangrijke rol.

Van Oord installeert 60 monopalen voor offshore windpark in Oostzee

Om gehoorschade bij zeedieren en vissen te voorkomen, is er gebruikt gemaakt van de allernieuwste techniek, zoals een akoestisch systeem om bijvoorbeeld bruinvissen op afstand te houden.

Primeur: nieuw type houtvergassingsinstallatie in Amsterdam

Bio Energy Netherlands gaat groene warmte produceren voor stadsverwarming, industriële toepassingen en groene elektriciteit, alsmede waterstof en CO2 als grondstof voor de chemie.

Sappi automatiseert interne logistiek papierfabriek

BA Systèmes heeft de automatisering van de Maastrichtse papierfabriek van Sappi succesvol afgerond. De interne logistiek werd op integrale wijze met succes geautomatiseerd met 7 AGV's.

THEMADOSSIERS

Productietechniek

Eco&Energy

Onderhoud

Procestechniek

HR & Werk