Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Verwant nieuws

(8/12) Medische apparatuur en wearables volgende doelwit van cyberaanvallen?

(8/12) Hulotech investeert in een unieke 3D-printer voor medische producten

(7/12) UT ontwikkelt samen met 3 MKB’s platform voor eiwit- en virusdetectie

(6/12) Radboudumc kiest Agfa HealthCare voor nucleaire geneeskunde

(28/11) Primeur: navigatie gestuurde chirurgie voor opereren uitgezaaide kanker

(23/11) Eerste patiënt met aangeboren blindheid behandeld met RNA therapie

>> Meer verwant nieuws
Nieuws van leveranciers

ACE helpt politie bij beveiliging van ongevalsimulator - techniek

Om het aantal verkeersongevallen terug te dringen, heeft de politie een mobiele testslede voor .... (vervolg)

LISCO beveiligt assystemen met TUBUS structuurdempers van ACE - techniek

Met een buitendiameter van 17 mm, een slag van 7 mm en een gewicht van 40 gram is de TUBUS .... (vervolg)

Watson-Marlow lanceert BioPure Q-Clamp - techniek

BioPure Q-Clamp: geen nood aan gereedschap met de sanitaire Tri-Clamp die u met één hand kunt .... (vervolg)

Meer technisch nieuws >>

Meest gelezen nieuws

(7/12) Nederlands consortium onderzoekt mogelijkheden autonoom varen op zee

(5/12) Proefproject met digitale CMR-vrachtbrief in Benelux

(4/12) 10 miljoen euro voor ontwikkeling duurzame grondstoffen chemische industrie

(30/11) Eerste rechtstreekse goederentrein van Amsterdam naar China in maart 2018

(30/11) TenneT toont plannen uitbreiding windenergie op Noordzee

(29/11) TNO breidt verder uit op High Tech Campus

>> Meer blikvangers
Op uw website?

Fouten tellen geeft nieuw inzicht in activiteit van virussen
Onderzoek & Wetenschap 24-2-2015 13:30:09

Onderzoekers van de TU Delft en de universiteit van Helsinki onderzochten het pauzeergedrag van virale RNA-afhankelijke RNA-polymerase, in verband met fouten die dit eiwit maakt.

ENGINEERINGNET.NL - Deze bevindingen zijn van groot belang voor ons inzicht in de mutatiesnelheid van virussen, wat gevolgen heeft voor het vermogen om virale activiteit te onderdrukken.

De resultaten van het onderzoek werden onlangs gepubliceerd in het Open Access wetenschappelijke tijdschrift Cell Reports.

Veel virussen, zoals SARS of het griepvirus, slaan hun genetische informatie op in de vorm van enkelstrengs RNA. Andere coderen hun genoom juist weer in dubbelstrengs RNA.

Bij zulke virussen wordt door een RNA-afhankelijke RNA-polymerase enkelstrengs RNA gesynthetiseerd (getranscribeerd) om een gastheer te infecteren.

Wanneer het virus zich vermenigvuldigt, kopiëren (repliceren) RNA-afhankelijke RNA-polymerasen dit enkelstrengs RNA weer, zodat er opnieuw dubbelstrengs RNA ontstaat.

De fouten die tijdens deze processen door de RNA-afhankelijke RNA-polymerase worden gemaakt zijn van cruciaal belang voor de levensvatbaarheid van een viruspopulatie. Als er te weinig fouten worden gemaakt, wordt de populatie te star: deze kan zich niet snel genoeg meer aanpassen aan veranderende omstandigheden en sterft uit.

Een teveel aan fouten is ook weer niet goed: het virusgenoom wordt instabiel en kan zich niet meer voortplanten. Begrijpen hoe een dergelijk betrekkelijk eenvoudig viruseiwit de juiste balans vindt tussen een teveel of een te weinig aan fouten geeft ons niet alleen inzicht in hoe enkele mutaties evolutionaire processen kunnen beïnvloeden, het geeft ons ook een houvast om antivirale medicijnen te ontwerpen die deze delicate balans verstoren.

Tijdens hun onderzoek hebben de wetenschappers gebruik gemaakt van een magnetisch pincet om metingen te kunnen doen bij individuele gebonden RNA-moleculen. Zo kon het proces van transcriptie door een RNA-afhankelijke RNA-polymerase ‘live’ worden gevolgd, bij een resolutie van enkele RNA-basen.

Een bijzondere eigenschap van de opstelling met magnetisch pincet is dat het uitleesproces sterk parallel verliep: doordat de activiteit van honderden RNA-afhankelijke RNA-polymerasen tegelijk kon worden verwerkt, hebben de onderzoekers zeer grote datasets kunnen verzamelen.

Deze datasets bevatten de tijd die de RNA-afhankelijke RNA-polymerase nodig had voor het transcriberen van een groot aantal verschillende korte RNA-segmenten en konden worden gebruikt in stochastische modellen van het pauzeergedrag van polymerase.

Door de metingen onder verschillende omstandigheden te herhalen, hebben de onderzoekers kunnen vaststellen dat er een verband kan worden gelegd tussen pauzes van een bepaalde lengte en het inbouwen van een onjuiste nucleotide (een ‘fout’) door RNA-afhankelijke RNA-polymerase.

Ze hebben de snelheid waarmee fouten werden gemaakt onder verschillende omstandigheden kunnen meten en hebben daarnaast een voorstel gedaan voor een model waarmee kan worden voorspeld onder welke omstandigheden de polymerase veel fouten maakt.

Deze bevindingen zijn van groot belang voor ons inzicht in de mutatiesnelheid van virussen. Het onderzoek is uitgevoerd met RNA-afhankelijke RNA-polymerase van de bacteriofaag Φ6.

Nader onderzoek moet uitwijzen of het inbouwen van fouten door RNA-afhankelijke RNA-polymerase van andere virussen volgens hetzelfde mechanisme plaatsvindt. << (Lydia Heida) (foto: TU Delft)


Op de afbeelding:
Schema van de opstelling met magnetisch pincet die is gebruikt om de activiteit van een RNA-afhankelijke RNA-polymerase (aangeduid met P2 RdRP) te observeren. Aangezien de polymerase een aanvullende streng voor het bestaande RNA synthetiseert, wordt het molecuul tussen het bolletje en het oppervlak omgezet van dubbelstrengs in enkelstrengs RNA. Tijdens het syntheseproces pauzeert de polymerase af en toe. Een bepaalde categorie van pauzes kan in verband worden gebracht met het inbouwen van fouten in de nieuw getranscribeerde RNA-streng door de polymerase. <<

Registreer voor e-Krant

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Medische apparatuur en wearables volgende doelwit van cyberaanvallen?

Kaspersky Lab heeft zijn voorspellingen voor 2018 betreffende met internet verbonden medische apparatuur onthuld. Wat kan verwacht worden op gebied van cybercriminaliteit?

Eerste Nederlandse lokale en duurzame energiemarkt in Heeten

Deze proef, 'Gridflex' geheten, is erop gericht om de energie zoveel mogelijk daar te gebruiken waar deze ook opgewekt is, dus in de woning zelf, bij de buurman of in de wijk.

Hulotech investeert in een unieke 3D-printer voor medische producten

HP heeft Hulotech gevraag om als demobedrijf te fungeren voor klanten in Nederland en Scandinavië, waarbij alle 3D-printaanvragen uit het HP-netwerk naar dit bedrijf worden doorgestuurd.

VPRO Tegenlicht organiseert verkiezing groene techpioniers

Het gaat om revolutionaire groene technologie om de wereld te gaan veranderen, waarbij op 13 december vijf winnaars worden gekozen.

Nederlands consortium onderzoekt mogelijkheden autonoom varen op zee

Twintig partijen, waaronder TU Delft, Marin en TNO, werken elk vanuit hun eigen specialisme aan dit praktijkgerichte onderzoek voor autonoom varende zeeschepen.

UT ontwikkelt samen met 3 MKB’s platform voor eiwit- en virusdetectie

Lead Pharma, LioniX en Surfix ontwikkelen samen met de Universiteit Twente een biologisch detectieplatform dat een tot wel honderd keer hogere gevoeligheid heeft dan bestaande technieken.

Radboudumc kiest Agfa HealthCare voor nucleaire geneeskunde

Radboud universitair medisch centrum (Radboudumc) in Nijmegen heeft besloten om zijn oplossing voor nucleaire geneeskunde te vervangen door de software van Agfa HealthCare.

Proefproject met digitale CMR-vrachtbrief in Benelux

De Europese Commissie wil dat uiterlijk in 2020 logistieke bedrijven in de hele EU de digitale vrachtbrief grensoverschrijdend kunnen gebruiken, wat administratieve lasten sterk vermindert.

Eerste MKB Knowledge Deal ondertekend

Koninklijke Metaalunievoorzitter Fried Kaanen, voorzitter van MKB-Nederland Michaël van Straalen en Paul de Krom, bestuursvoorzitter TNO hebben de eerste MKB Knowledge Deal ondertekend.

Realisatie European Open Science Cloud komt stap dichterbij

Duitsland, Nederland en Frankrijk gaan een internationaal kantoor runnen om dit initiatief te ondersteunen, wat gericht is op de vrije uitwisseling van data van Europese wetenschappers.

Consortium DEME-Boskalis haalt Zuid-Amerikaans contract binnen

Een belangrijk contract voor de verdieping en onderhoudsbaggeren van het Canal Martín García tussen Uruguay en Argentinië werd onlangs toegekend aan joint venture met DEME en Boskalis.

Paul van Vuuren voorgedragen als algemeen directeur VDL Nedcar

Paul van Vuuren (59) is voorgedragen om te worden benoemd tot algemeen directeur van VDL Nedcar in Born. Na een positief advies van de ondernemingsraad zal hij Carel Bouckaert (59) opvolgen.

Writing Aid wint FEDA Young Professional Award 2017

Het team Writing Aid van de Haagse Hogeschool in Delft is de winnaar van de Young Professional Award (YPA). De award werd door juryvoorzitter Michiel de Ruyter uitgereikt.

Satelliet maakt unieke beelden van wereldwijde luchtvervuiling

De eerste beelden van Tropomi laten nu al zien dat de Nederlandse technologie van onschatbare waarde is voor gerichte aanpak van luchtvervuiling wereldwijd.

10 miljoen euro voor ontwikkeling duurzame grondstoffen chemische industrie

ECN, TNO, de provincie Noord-Brabant en het Vlaamse VITO investeren gezamenlijk dit bedrag in de ontwikkeling van bio-aromaten, ofwel duurzame grondstoffen voor de chemische industrie.

’Waterstress’ bij bomen goed te meten met radarsatellieten

Het is goed mogelijk om met radartechnologie vanuit de ruimte te meten hoe ‘dorstig’ bomen en gewassen zijn, en in kaart te brengen wanneer actie nodig is, aldus onderzoek van TU Delft.

Gassen uit staalindustrie bruikbaar als grondstof voor chemische industrie

De staalindustrie kan de CO2-uitstoot fors verminderen door staalgas te leveren aan de chemische industrie, die daardoor het gebruik van aardgas of olie voor producten kan verminderen.

InnovationQuarter positief geëvalueerd

Zoals afgesproken bij de start in 2014 heeft dit najaar een evaluatie plaatsgevonden naar het functioneren van InnovationQuarter als regionale ontwikkelings-maatschappij voor Zuid-Holland.

Moniek Tromp wint NWO-Athenaprijs 2017

Chemicus Tromp, verbonden aan de UvA, is een pionier waar het gaat om het verbeteren van batterijen en katalysatoren, door het karakteriseren van chemische reacties.

SKF lanceert nieuwe online catalogus voor lagerkeuze

Het streefdoel van de auteurs was om van deze nieuwe Rolling Bearings Catalogue een onmisbare technische referentie te maken voor gebruikers van wentellagers.

Eerste rechtstreekse goederentrein van Amsterdam naar China in maart 2018

De reis van 11.000 kilometer duurt minder dan 3 weken, de helft van de tijd die het overzee kost, en vervoer per trein leidt tot ongeveer 20 maal minder uitstoot van CO2 dan luchtvracht.

TenneT toont plannen uitbreiding windenergie op Noordzee

TenneT maakte haar ideeën voor ondersteuning van de mogelijke verdere uitbreiding van windenergie op zee bekend. Het bedrijf onderzocht een aantal opties om zijn amibities te ondersteunen.

THEMADOSSIERS

Productietechniek

Eco&Energy

Onderhoud

Procestechniek

HR & Werk