Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Verwant nieuws

(13/10) World Sight Day: nieuwe ontwikkelingen om blinden weer te laten zien

(9/10) CT-scan maken in ’levend bos’ om zo jonge patiëntjes te ontspannen

(4/10) Oplossing in zicht voor diabetes type 1 patiënten

(3/10) Wereldprimeur: super-microchirurgie-operatie met ‘robothanden’

(28/9) Robot helpt dementerende met dagritme

(21/9) OLVG heeft primeur in Benelux met ‘chemorobot’

>> Meer verwant nieuws
Nieuws van leveranciers

LISCO beveiligt assystemen met TUBUS structuurdempers van ACE - techniek

Met een buitendiameter van 17 mm, een slag van 7 mm en een gewicht van 40 gram is de TUBUS .... (vervolg)

Watson-Marlow lanceert BioPure Q-Clamp - techniek

BioPure Q-Clamp: geen nood aan gereedschap met de sanitaire Tri-Clamp die u met één hand kunt .... (vervolg)

MAGNUM-stootdempers remmen vijf ton zwaar afsluitrooster af - techniek

Bij brand in een metrostelsel ontstaat een acute levensgevaarlijke situatie. Naast preventieve .... (vervolg)

Meer technisch nieuws >>

Meest gelezen nieuws

(17/10) Adobe Flash zero day maakt Nederlandse slachtoffers

(13/10) Interpol en Kaspersky Lab breiden samenwerking uit

(12/10) Eerste luchtzuiverend kunstwerk met bank in Nederland

(10/10) VIBES.technology ontvangt 300.000 euro groeikapitaal

(10/10) BlockLab Rotterdam lanceert vier innovatieprojecten voor energiemarkt

(6/10) Honderdduizenden zonnepanelen op Friese melkveebedrijven

>> Meer blikvangers
Agenda

Optics Week

Aachen

van 23-10-2017 tot 26-10-2017

Benelux Machine Vision Technology Forum

Eindhoven

dinsdag 7 november 2017

Op uw website?

Fouten tellen geeft nieuw inzicht in activiteit van virussen
Onderzoek & Wetenschap 24-2-2015 13:30:09

Onderzoekers van de TU Delft en de universiteit van Helsinki onderzochten het pauzeergedrag van virale RNA-afhankelijke RNA-polymerase, in verband met fouten die dit eiwit maakt.

ENGINEERINGNET.NL - Deze bevindingen zijn van groot belang voor ons inzicht in de mutatiesnelheid van virussen, wat gevolgen heeft voor het vermogen om virale activiteit te onderdrukken.

De resultaten van het onderzoek werden onlangs gepubliceerd in het Open Access wetenschappelijke tijdschrift Cell Reports.

Veel virussen, zoals SARS of het griepvirus, slaan hun genetische informatie op in de vorm van enkelstrengs RNA. Andere coderen hun genoom juist weer in dubbelstrengs RNA.

Bij zulke virussen wordt door een RNA-afhankelijke RNA-polymerase enkelstrengs RNA gesynthetiseerd (getranscribeerd) om een gastheer te infecteren.

Wanneer het virus zich vermenigvuldigt, kopiëren (repliceren) RNA-afhankelijke RNA-polymerasen dit enkelstrengs RNA weer, zodat er opnieuw dubbelstrengs RNA ontstaat.

De fouten die tijdens deze processen door de RNA-afhankelijke RNA-polymerase worden gemaakt zijn van cruciaal belang voor de levensvatbaarheid van een viruspopulatie. Als er te weinig fouten worden gemaakt, wordt de populatie te star: deze kan zich niet snel genoeg meer aanpassen aan veranderende omstandigheden en sterft uit.

Een teveel aan fouten is ook weer niet goed: het virusgenoom wordt instabiel en kan zich niet meer voortplanten. Begrijpen hoe een dergelijk betrekkelijk eenvoudig viruseiwit de juiste balans vindt tussen een teveel of een te weinig aan fouten geeft ons niet alleen inzicht in hoe enkele mutaties evolutionaire processen kunnen beïnvloeden, het geeft ons ook een houvast om antivirale medicijnen te ontwerpen die deze delicate balans verstoren.

Tijdens hun onderzoek hebben de wetenschappers gebruik gemaakt van een magnetisch pincet om metingen te kunnen doen bij individuele gebonden RNA-moleculen. Zo kon het proces van transcriptie door een RNA-afhankelijke RNA-polymerase ‘live’ worden gevolgd, bij een resolutie van enkele RNA-basen.

Een bijzondere eigenschap van de opstelling met magnetisch pincet is dat het uitleesproces sterk parallel verliep: doordat de activiteit van honderden RNA-afhankelijke RNA-polymerasen tegelijk kon worden verwerkt, hebben de onderzoekers zeer grote datasets kunnen verzamelen.

Deze datasets bevatten de tijd die de RNA-afhankelijke RNA-polymerase nodig had voor het transcriberen van een groot aantal verschillende korte RNA-segmenten en konden worden gebruikt in stochastische modellen van het pauzeergedrag van polymerase.

Door de metingen onder verschillende omstandigheden te herhalen, hebben de onderzoekers kunnen vaststellen dat er een verband kan worden gelegd tussen pauzes van een bepaalde lengte en het inbouwen van een onjuiste nucleotide (een ‘fout’) door RNA-afhankelijke RNA-polymerase.

Ze hebben de snelheid waarmee fouten werden gemaakt onder verschillende omstandigheden kunnen meten en hebben daarnaast een voorstel gedaan voor een model waarmee kan worden voorspeld onder welke omstandigheden de polymerase veel fouten maakt.

Deze bevindingen zijn van groot belang voor ons inzicht in de mutatiesnelheid van virussen. Het onderzoek is uitgevoerd met RNA-afhankelijke RNA-polymerase van de bacteriofaag Φ6.

Nader onderzoek moet uitwijzen of het inbouwen van fouten door RNA-afhankelijke RNA-polymerase van andere virussen volgens hetzelfde mechanisme plaatsvindt. << (Lydia Heida) (foto: TU Delft)


Op de afbeelding:
Schema van de opstelling met magnetisch pincet die is gebruikt om de activiteit van een RNA-afhankelijke RNA-polymerase (aangeduid met P2 RdRP) te observeren. Aangezien de polymerase een aanvullende streng voor het bestaande RNA synthetiseert, wordt het molecuul tussen het bolletje en het oppervlak omgezet van dubbelstrengs in enkelstrengs RNA. Tijdens het syntheseproces pauzeert de polymerase af en toe. Een bepaalde categorie van pauzes kan in verband worden gebracht met het inbouwen van fouten in de nieuw getranscribeerde RNA-streng door de polymerase. <<

Registreer voor e-Krant

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Nederlandse bedrijven krijgen inzicht in kosten eigen CO2-uitstoot

Een openbaar toegankelijke tool op Klimaatplein.com laat zien wat de CO2-voetafdruk van een bedrijf is en welke CO2-kosten daarmee gepaard gaan, zodat bedrijven dit kunnen aanpakken.

Nieuwe productwerkgroep voor Brandveilig Bouwen Nederland (BBN)

BBN werd uitgebreid met de productwerkgroep Rook- en WarmteAfvoer (RWA). Een rook- en warmteafvoerinstallatie wordt gebruikt om vrijgekomen rook en hitte uit het gebouw te onttrekken.

BAM introduceert veel snellere techniek voor leggen van kabels

De techniek is onlangs voor het eerst gebruikt in Nederland, waarbij een soort ploeg de grond open ritst om de hoogspanningskabels erin te leggen, waarna de grond gelijk wordt dicht geritst.

Adobe Flash zero day maakt Nederlandse slachtoffers

Kaspersky Lab’s beveiligingsoplossing tegen indringers heeft een nieuwe zero day-exploit in Adobe Flash ontdekt, gebruikt in een aanval op 10 oktober door een cybergroep genaamd BlackOasis.

7 umc’s kiezen Atos voor levering server- en opslagdiensten

Atos heeft, samen met haar onderaannemer SLTN Inter Access (SLTN), met 7 universitair medische centra (umc’s) overeenkomsten getekend voor de levering van server- en opslagcapaciteit.

Recyclen van oude mobiele telefoons tot schaatsmedailles

KPN start samen met de KNSB en Coolrec een initiatief om edelmetalen uit oude mobiele telefoons te recyclen tot gouden, zilveren en bronzen medailles voor schaatswedstrijden van de KNSB.

Internationale prijs voor chemisch onderzoek voor nano katalysatoren

Jovana Zecevic, verbonden aan de Universiteit Utrecht, wint de prijs voor haar buitengewone onderzoeksresultaten op het gebied van metaaloxide-watersystemen.

Scania wil innovatie versnellen en efficiëntie verhogen

De Zweedse vrachtwagenfabrikant Scania gaat gebruik maken van het 3Dexperience-platform van Dassault Systèmes en andere oplossingen om deze innovatiecyclus te versnellen.

Interpol en Kaspersky Lab breiden samenwerking uit

Met het ondertekenen van een overeenkomst met Interpol heeft Kaspersky Lab de wereldwijde samenwerking bij de bestrijding van cybercriminaliteit een nieuwe impuls gegeven.

World Sight Day: nieuwe ontwikkelingen om blinden weer te laten zien

Het NESTOR-consortium werkt aan de ontwikkeling van een prothese die de hersenen van blinden met behulp van micro-elektrodes stimuleert om fosfenen op te roepen.

Studenten Nuon Solar Team opnieuw wereldkampioen zonneracen

De studenten van het Nuon Solar Team hebben de 14e Bridgestone World Solar Challenge gewonnen, het officieuze wereldkampioenschap voor zonneauto’s in Australië.

Verbeterde dijkinspectie met behulp van satellietdata

Tot voor kort liepen medewerkers van het Rijnlandse hoogheemraadschap 400 kilometer aan veendijken na, maar die controle gaat dankzij gratis satellietdata nu een stuk sneller.

Eerste luchtzuiverend kunstwerk met bank in Nederland

Een CityTree bestaat uit een zitbank en een verticale muur met mossen die vervuiling in de lucht als het ware opeten en zo de luchtkwaliteit met ongeveer 30 procent verbeteren.

Crowdfunding campagne voor autonome robottrekker opgestart

Farmertronics Engineering, uit het Brabantse Deurne, is deze week een Europese reward crowd funding campagne gestart samen met nog 53 andere Europese food- en agtech startups.

Zwolse drinkwaterproductie schakelt over op groene energie

De gemeente Zwolle, Eneco en drinkwaterbedrijf Vitens zijn onlangs gestart met de productie van zonnestroom op de drinkwaterproductie locatie 'Engelse Werk'.

100 miljoen euro voor tweede methanolfabriek van BioMCN

BioMCN wil het eerste bedrijf ter wereld worden dat op grote schaal bio-methanol op de markt brengt, op basis van groen gas of andere groene grondstoffen die tot methanol zijn om te zetten.

Fokker neemt deel aan Europees project voor verduurzaming luchtverkeer

Doel is het energieverbruik van toekomstige vliegtuigen te verminderen door verbetering van de aerodynamische prestaties en gebruikmaking van efficiëntere voortstuwingssystemen.

VIBES.technology ontvangt 300.000 euro groeikapitaal

Het softwarebedrijf VIBES.technology heeft een investering ontvangen van UNIIQ, het fonds van InnovationQuarter en regionale partners, om trillingen uit producten te verbannen.

BlockLab Rotterdam lanceert vier innovatieprojecten voor energiemarkt

Deze innovaties betreffen wind op zee, het warmtenet in de haven, peer-to-peer energiehandel en het veilig benutten van slimme meters, en ontvangen financiering voor de prototype fase.

CT-scan maken in ’levend bos’ om zo jonge patiëntjes te ontspannen

Op de muren van de CT-ruimte in het Wilhelmina Kinderziekenhuis van het UMC Utrecht is een bos geprojecteerd waarbij dieren tevoorschijn komen en bos- en dierengeluiden zijn te horen.

BlackGEM: waarnemen bronnen zwaartekrachtgolven vanaf La Silla-sterrenwacht

Deze telescoopbundel doet vanuit Chili optische vervolgwaarnemingen aan de bronnen van zwaartekrachtgolven, zodra de laserinterferometers LIGO (VS) en Virgo (Europa) deze detecteren.

Mango Mobility introduceert elektrisch 2-persoons stadsvoertuig

De Max Mobiel is volgens de regelgeving een gehandicaptenvoertuig, en wordt gefabriceerd door het Nederlandse bedrijf Terberg Specials.

THEMADOSSIERS

Productietechniek

Eco&Energy

Onderhoud

Procestechniek

HR & Werk