Verwant nieuws

(8/7) Spingolven in bits voor het eerst waargenomen (+video)

(2/7) Uitbreiding Eindhovense cleanroom faciliteit

(27/6) Vergeet de auto, koop een ’vliegende’ skyTran (+ video)

(27/6) Nieuwe technologieën uit CERN in Amsterdam commercieel gemaakt

(24/6) Nederland haalt hoogste rendement uit Europees onderzoeksgeld

(24/6) Onderzoek naar stiller en veiliger wegverkeer

>> Meer verwant nieuws
Meest gelezen nieuws

(7/7) Buurtbatterij voor opslag duurzame energie

(4/7) Heineken gaat voor lokale suikerinkoop in Nigeria

(30/6) NASA gebruikt ’vliegende schotel’ om technologie voor Mars te testen

(12/6) Crowdsourcing: Haarlem zoekt bezitters van 3D-printers om stad te printen

(10/6) Museum Valkhof wil duurzaamheidscertificaat voor musea behalen

(6/6) Locatiedirecteur Shell Moerdijk: ’Het had nog rampzaliger kunnen uitvallen”

Keuze van de redactie

(11/7) Boek over Onderhoudskunde van Klaas Smit uitgegeven in Engels

(3/7) Grontmij blijvend minder Nederlandse opdrachten

(2/7) Nieuw bedrijf voor recycling pleziervaartuigen

(30/6) Ongekende efficiëntie van gaswarmtepompen

(25/6) Contract levering besturingssoftware nieuwe Botlek-brug toegewezen

(12/6) Feestelijke opening Solliance lab op High Tech Campus Eindhoven

>> Meer blikvangers
Op uw website?

TU Delft opent nieuw lab met vliegende en kruipende robots
<industrie> 4-3-2014 13:21:03

De universiteit opent deze week de Cyber Zoo: een nieuw onderzoeks- en testlaboratorium voor vliegende en lopende zwermrobots.

ENGINEERINGNET.NL - In de Cyber Zoo hebben robots alle ruimte voor interactie, op een oppervlakte van 100 vierkante meter.

Obstakels in de vorm van marskraters zorgen voor uitdaging voor de kruipende robots. Een net van zeven meter hoog zorgt dat de vliegende robots niet ontsnappen.

Met twaalf hightech-camera’s wordt geanalyseerd hoe de kruip- en vliegrobots bewegen en samenwerken. Hiermee kunnen de 3D-coördinaten en houdingen van de robots na experimenten nauwkeurig geanalyseerd worden.

Onder andere de vliegende libelle-robot DelFly en de lopende zespotige robot Zebro zullen er samenwerken om zonder hulp van mensen taken uit te voeren in allerlei verschillende omgevingen.

De wijze waarop zwermrobots werken is te vergelijken met een kolonie mieren. De robots zijn op zichzelf relatief simpel maar in een groep zijn ze in staat tot het uitvoeren van complexe taken zoals het uitvoeren van metingen en observaties. Denk aan het inspecteren van gebouwen die op instorten staan of van pijpsystemen tegen het plafond van fabriekshallen. Maar zwermrobots kunnen bijvoorbeeld ook een boer helpen die wil weten hoe zijn gewassen erbij staan.

Het nieuwe TU-lab is gelegen in de vliegtuighal op de faculteit Luchtvaart-en Ruimtevaarttechniek. De Cyber Zoo is een initiatief van het TU Delft Robotics Institute. Het instituut verenigt en verbindt al het onderzoek op het gebied van Robotica aan de TU Delft.

De uitdaging voor het Robotics Institute is het bereiken van een effectieve samenwerking tussen mensen en robots in allerlei verschillende omgevingen. De drie thema’s van het Institute zijn robot swarms, robots that work en interactive robots. << (Lydia Heida) (foto: TU Delft)


LEESTIPS

 

Reageer of publiceer aanvullende informatie

recent nieuws

CMI koopt Belgische Balteau van Royal BAM-groep

Cockerill Maintenance & Ingénierie koopt afwaterspecialist Balteau van Nederlandse BAM-groep. "We willen een actieve rol spelen in sector van de afwaterbehandeling", aldus CMI's Jean Jouet.

SolaRoad projectteam: eerste element voor zonnewegdek Krommenie is gereed

Het eerste element op werkelijke schaal van SolaRoad, het wegdek dat zonlicht omzet in elektriciteit, is gereed. Het zal in een fietspad in Krommenie worden geplaatst.

Komt er een European Maintenance Skill Passport?

Europese More4Core-benchmark bevestigt rol van onderhoud als creator van jobs en conservator van economisch waardevolle assets. Mogelijk komt er een 'European Maintenance Skill Passport'

Boek over Onderhoudskunde van Klaas Smit uitgegeven in Engels

Nederlandse World Class Maintenance investeerde in Engelse vertaling van boek Onderhoudskunde van prof. Ir. Klaas Smit. Een schitterend initiatief: boeken over onderhoudskunde zijn zeldzaam.

CH Energy bouwt biobrandstoffabriek

De fabriek gaat op het Energie Transitie Park bij afvalverwerker Attero in Wijster benzine, kerosine en diesel produceren uit oud frituurvet en zonnebloemolie.

Vier genomineerden voor Proces Innovatie Prijs 2014

De winnaars van zowel de vak- als publieksprijs worden dinsdag 30 september bekend gemaakt tijdens de vakbeurs Industrial Processing te Utrecht.

Parx Plastics ontwikkelt duurzame antibacteriële stoffen

Het bedrijf was onlangs één van de drie winnaars van Tech All Stars met hun antibacteriële stoffen die geen gevaarlijke middelen bevatten.

Friesland investeert 1 miljoen euro in fabriek duurzame platen

De bouw van een nieuwe fabriek voor duurzame, recycleerbare en economisch rendabele agro-vezelplaten te Heerenveen, is onlangs gestart.

Mogelijk EU-verbod lood bedreigt recycling PVC

Verbod op gebruik van lood in bepaalde producten leidt tot het ineenstorten van de recycling van PVC, aldus onderzoek van advies- en ingenieursbureau Tauw.

Amateur wetenschappers krijgen 36 jarige oude satelliet weer aan de praat

NASA tekende eerder een overeenkomst met een groep amateur wetenschappers voor de overdracht van een oude satelliet. Zij slaagden er ondertussen in om deze satelliet weer op te starten.

Echografie bepaalt leeftijd jonge sterren (+video)

Onderzoekers van de KU Leuven ontwikkelden een nieuwe methode om de leeftijd van een jonge ster te bepalen. Hiervoor meten ze hun akoestische golven op.

NWO subsidieert ICT-onderzoek voor grootste radiotelescoop ter wereld

Er zijn geavanceerde computersystemen nodig om de gigantische hoeveelheden data te verwerken van de Square Kilometre Array, 's werelds grootste radiotelescoop.

Nieuwe medicijnafgevende stents effectiever

De nieuwe generatie medicijnafgevende stents die gebruikt wordt bij dotterprocedures in vernauwde kransslagaders is veilig en effectiever dan vorige generaties.

Spingolven in bits voor het eerst waargenomen (+video)

Onderzoekers van het Kavli Institute of Nanoscience van de TU Delft zijn erin geslaagd om voor het eerst spingolven waar te nemen in een zelfgemaakte bit van slechts zes atomen.

Provincie Antwerpen: Geen schaliegaswinning aan Nederlandse grens

Provincie Antwerpen geeft negatief advies over mogelijke Nederlandse schaliegaswinning aan de Belgische grens. "Risico's voor mens, milieu en Antwerpse haven zijn te weinig gekend"

Clafis wint Dong Energy Solar Challenge

Het Clafis Private Energy Solar Boat Team won alle etappes van deze race en is daarmee de onbetwiste winnaar van deze editie van de World Cup for Solar Powered Boats.

Buurtbatterij voor opslag duurzame energie

Netbeheerder Enexis bouwde in Etten Leur de Smart Storage: een buurtbatterij voor lokaal opgewekte zonne-energie om vraag en aanbod van energie op elkaar af te stemmen.

Festo combineert productielijnen met R&D-werkstations

Duitse Festo plaatst nieuwe werkstations van R&D direct naast productielijn in nieuwe fabriek. "Zo vloeit feedback van productiespecialisten zeer snel terug naar ontwikkelaars"

Energieverbruik van robots kan tot 40% verminderen

Een Baskische studie ontwikkelt een nieuwe methode om robotgewrichten aan te sturen. In het labo leidde dit alvast tot een reductie van het elektriciteitsverbruik met 40%.

Alternatief voor toevoerklep in hogedrukinstallaties

ECN heeft een mechanisme ontwikkeld om vaste stoffen, vloeistoffen, gassen en mengsels in een handomdraai toe te voegen aan een reactorvat onder druk.

Amsterdamse starter lanceert synthetische diamanten

The Ecodiamond Company koopt ruwe diamanten in bij gespecialiseerde laboratoria, die duurzaam zijn geproduceerd en verwerkt deze tot sieraden.

Heineken gaat voor lokale suikerinkoop in Nigeria

De bierbrouwer gaat hiervoor cassavezetmeel afnemen van een Nigeriaans bedrijf, om daar suiker uit te winnen.

Communiceren met Engineeringnet bezoekers?

THEMADOSSIERS

Productietechniek

Eco&Energy

Onderhoud

Procestechniek

NIEUW: Vacatech Carrière