Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Verwant nieuws

(4/2) FOM-werkgroepleider Michel Orrit wint Physicaprijs 2016

(3/2) Leidse natuurkundigen forceren doorbraak in onkraakbare kwantumencryptie

(2/2) Hoogleraar UvA Huib Bakker nieuwe directeur AMOLF

(29/1) Eerste massabepaling elementaire deeltjes met lasers en moleculen

(29/1) Nieuw crowdfundingsplatform van Wageningen UR

(28/1) Vier TU/e-onderzoekers halen persoonlijke Marie Curie-beurs binnen

>> Meer verwant nieuws
Nieuws van leveranciers

Raceauto accelereert beter met ACE gasveren - techniek

Industriële gasveren worden vaak toegepast bij het openen en sluiten van kappen, deksels en .... (vervolg)

ACE YouTube-kanaal: snelle bijscholingscursus - techniek

ACE Stoßdämpfer heeft het educatieve aanbod verder uitgebreid met een eigen YouTube-kanaal. De .... (vervolg)

Stork gecertificeerd service center voor Brdr Christensen ApS - techniek

Sinds eind 2015 is Stork een officieel service center voor appendages van Brdr Christensen (BC). .... (vervolg)

Meer technisch nieuws >>

Meest gelezen nieuws

(8/2) 16 miljoen euro extra voor onderzoek antibioticaresistentie

(5/2) Siemens haalt grote order binnen voor HVDC-verbinding

(4/2) Start-up Ecovat wint innovatieprijs voor duurzame energie

(2/2) Stork neemt activiteiten van VRS over van KSB Nederland

(1/2) Geheim achter waterdichte bloedvaten ontrafeld

(28/1) Vier TU/e-onderzoekers halen persoonlijke Marie Curie-beurs binnen

>> Meer blikvangers
Op uw website?

TU Delft opent nieuw lab met vliegende en kruipende robots
Economie 4-3-2014 13:21:03

De universiteit opent deze week de Cyber Zoo: een nieuw onderzoeks- en testlaboratorium voor vliegende en lopende zwermrobots.

ENGINEERINGNET.NL - In de Cyber Zoo hebben robots alle ruimte voor interactie, op een oppervlakte van 100 vierkante meter.

Obstakels in de vorm van marskraters zorgen voor uitdaging voor de kruipende robots. Een net van zeven meter hoog zorgt dat de vliegende robots niet ontsnappen.

Met twaalf hightech-camera’s wordt geanalyseerd hoe de kruip- en vliegrobots bewegen en samenwerken. Hiermee kunnen de 3D-coördinaten en houdingen van de robots na experimenten nauwkeurig geanalyseerd worden.

Onder andere de vliegende libelle-robot DelFly en de lopende zespotige robot Zebro zullen er samenwerken om zonder hulp van mensen taken uit te voeren in allerlei verschillende omgevingen.

De wijze waarop zwermrobots werken is te vergelijken met een kolonie mieren. De robots zijn op zichzelf relatief simpel maar in een groep zijn ze in staat tot het uitvoeren van complexe taken zoals het uitvoeren van metingen en observaties. Denk aan het inspecteren van gebouwen die op instorten staan of van pijpsystemen tegen het plafond van fabriekshallen. Maar zwermrobots kunnen bijvoorbeeld ook een boer helpen die wil weten hoe zijn gewassen erbij staan.

Het nieuwe TU-lab is gelegen in de vliegtuighal op de faculteit Luchtvaart-en Ruimtevaarttechniek. De Cyber Zoo is een initiatief van het TU Delft Robotics Institute. Het instituut verenigt en verbindt al het onderzoek op het gebied van Robotica aan de TU Delft.

De uitdaging voor het Robotics Institute is het bereiken van een effectieve samenwerking tussen mensen en robots in allerlei verschillende omgevingen. De drie thema’s van het Institute zijn robot swarms, robots that work en interactive robots. << (Lydia Heida) (foto: TU Delft)


LEESTIPS

 
Registreer voor e-Krant

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Tweederde van Windpark Westermeerwind afgewerkt

Siemens heeft tweederde van de 48 windturbines compleet geïnstalleerd. Verder werden al 8 windturbines overgedragen aan Westermeerwind. Deze leveren al groene stroom voor 26.000 huishoudens.

AkzoNobel: ”2016 wordt een uitdagend jaar”

AkzoNobel rapporteerde vandaag de resultaten over het vierde kwartaal en de jaarcijfers van 2015, waaronder het realiseren van de eigen financiële doelstellingen voor 2015.

Braakhuis Metaaltechniek behaalt AS9100 Certificaat

Braakhuis Metaaltechniek uit Borne heeft de AS9100 certificering behaald. Deze norm kwalificeert organisaties die willen toeleveren aan de vliegtuigbouw.

3 miljoen euro voor innovatieplatform Dutch Future Egg

Doel is het ontwikkelen van nieuwe productmarktcombinaties voor legpluimveehouders door samenwerking tussen kennisinstellingen en bedrijfsleven, om zo meer geld te kunnen verdienen.

Proeftuin voor medische tech startups op UTwente

De nieuwe ‘TechMed proeftuin’ van de UTwente maakt het mogelijk om technologische producten, van bijvoorbeeld startups, te testen in een gesimuleerde en realistische medische omgeving.

Raceauto accelereert beter met ACE gasveren - techniek

Industriële gasveren worden vaak toegepast bij het openen en sluiten van kappen, deksels en kleppen. In de auto-industrie zijn ze vaak van nut voor de motorkap en de achterklep.

Tata Steel opent nieuwe vestiging Amsterdam Science Park

Onderzoekers van Tata Steel gaan samenwerken met high-tech starters om via digitale innovaties nieuwe technieken te ontwikkelen om hogere kwaliteiten staal te maken.

Belgische Van Hool bouwt 2 brandstofcel bussen voor Rotterdam

Het Belgische busbouwer Van Hool heeft een contract afgesloten met RET, het openbaar vervoerbedrijf van de stadsregio Rotterdam, voor de bouw van 2 waterstofbussen van de nieuwste generatie.

Xylem wint RIONEDinnovatieprijs 2016 met zelfreinigende pompfunctie (video)

Zelfreinigende functie die verstoppingen in afvalwaterpompen zelf oplost komt als winnaar van Innovatieprijs 2016 van de Nederlandse stichting RIONED uit de bus.

Motrac Hydraulics neemt Hydromarine Papendrecht over

Motrac Hydrauliek, een dochteronderneming van de Nederlandse groep Royal Reesink, laat weten Hydromarine in Papendrecht overgenomen te hebben. De officiële contracten zijn getekend.

Eneco neemt volledig belang in Zon-IQ

Eneco heeft haar belang in het Utrechtse bedrijf Zon-IQ opgetrokken van 25 naar 100% en verstevigt op die manier haar dienstverlening op het gebied van zonne-energie

16 miljoen euro extra voor onderzoek antibioticaresistentie

De totale investering bedraagt 25 miljoen euro, waarbij 16 miljoen gaat naar onderzoek en ontwikkeling, en 9 miljoen naar versterking van de infrastructuur ter bestrijding van resistentie.

InnovationQuarter investeert 5 miljoen euro in Robot Robots Company

InnovationQuarter, regionale ontwikkelings-maatschappij, investeert in Zuid-Hollandse innovaties met maatschappelijke impact. Nu werd geïnvesteerd in het Haagse Robot Robots Company (RRC).

Strukton Rail neemt helft aandelen Dual Inventive over

Strukton Rail heeft 50% van de aandelen van Dual Inventive Holding overgenomen. Dit werd gisteren door Lex van der Poel van Dual Inventive en Jacob Zeeman van Strukton Rail bekrachtigd.

Cursus stoomt nieuwe generatie ‘dijktechnici’ klaar voor de toekomst

Gisteren ging de nieuwe opleiding Dijktechniek in Utrecht van start. Twintig cursisten krijgen een inleiding over dijken en les over grondeigenschappen en grondonderzoek.

Siemens haalt grote order binnen voor HVDC-verbinding

De nieuwe COBRA-kabel tussen Denemarken en Nederland gaat zorgen voor een hogere leveringszekerheid van elektriciteit en bevordert de integratie van duurzame energie.

Revolutionair apparaat geeft boost aan immuuntherapie bij kanker

VUmc Cancer Center Amsterdam neemt als eerste in Nederland de Cytof3 in gebruik, een apparaat dat onderzoekers in staat stelt kanker gedetailleerder op celniveau te bestuderen.

ECN adviseert om materiaalkunde in ontwerpfase op te nemen

De plaats waar een windmolen ingepland wordt of de samenstelling van biogassen in een opslagvat maken een groot verschil in gebruik van materialen. Een slimme materiaalkeuze is aangewezen.

Project Noordzeekanaal officieel van start

Rijkswaterstaat en SPIE hebben deze week het startschot gegeven voor het onderhoudsproject Noordzeekanaal.

Start-up Ecovat wint innovatieprijs voor duurzame energie

Ecovat is verkozen tot de beste duurzame innovatie voor de energietransitie. Het bedrijf biedt een slimme oplossing voor de ondergrondse opslag van overcapaciteit van zonne- en windenergie.

Gemaal draait enkel bij lage energieprijs

Het Beatrix-gemaal in Schermerhorn en het gemaal de Waakzaamheid in Kolhorn hebben de primeur. Ze worden dan aangezet zodra de energieprijs aantrekkelijk laag is.

Topbedrijven investeren miljarden in circulaire economie

Grote infrabedrijven sloten de Week van de Circulaire Economie af met de afspraak om miljarden euro's per jaar te investeren in emissiereductie en circulaire bedrijfsprocessen.

THEMADOSSIERS

Productietechniek

Eco&Energy

Onderhoud

Procestechniek

HR & Werk