Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Verwant nieuws

(24/11) Panama-ziekte bij banaan veroorzaakt door 1 kloon van de Fusarium schimmel

(23/11) 1,5 miljoen euro voor 6 innovatieve chemische LIFT-projecten

(27/10) Natuurkunde Proefschrift Prijs 2015 voor Said Rahimzadeh-Kalaleh Rodriguez

(22/10) Einsteins ongelijk: Delfts experiment beëindigt 80 jaar oude discussie

(20/10) Hoogleraar Rijksuniversiteit Groningen leidend in Europees grafeenonderzoek

(19/10) 3,3 miljoen euro voor Europees onderzoek naar nieuwe katalysatoren

>> Meer verwant nieuws
Nieuws van leveranciers

Meer comfort in de zorg met de Rifton HTS en ACE gasveren - techniek

Een praktisch hulpmiddel in het dagelijks leven: de Rifton HTS is een speciale hygiëne- en .... (vervolg)

Website ACE Stossdampfer: vertrouwd webadres, nieuwe uitstraling - techniek

Innovatief, overzichtelijk en uniform, zo ziet de nieuwe website van ACE Stößdämpfer eruit. De URL .... (vervolg)

Nog meer oplossingen voor traceerbaarheid door serialisatie - techniek

Automatiseringspecialist Omron en softwarespecialist Adents hebben onlangs overeenstemming bereikt .... (vervolg)

Meer technisch nieuws >>

Meest gelezen nieuws

(23/11) Groei technologische industrie lager dan verwacht

(20/11) Stedin ontwikkelt decentraal elektriciteitsnet voor TU Delft

(19/11) Megaproject zonnepanelen bij Tata Steel in IJmuiden

(18/11) Sleutelmolecuul in de ruimte beter op te sporen

(17/11) Drie winnaars van de Herman Wijffels Innovatieprijs 2015

(13/11) Eén jaar SolaRoad Krommenie wekte 9.800 kWh op

>> Meer blikvangers
Agenda

Diepgaande opleiding Maintenance en Asset Management: de enige complete & Nederlandstalige training

Op verschillende locaties in Vlaanderen (België)

van 8-10-2015 tot 27-5-2016

Opleiding Shutdown en Turnaround Management 2015-2016

Praktijkgericht leer- en verbetertraject van 8 sessies voor een (nog) beter verloop van de volgende Turnaround in uw bedrijf. Op locatie bij Evonik Antwerpen.

van 12-10-2015 tot 17-3-2016

Mechanisch transport-dag voor de stortgoed sector

Zandvliet (tussen Bergen op Zoom en Antwerpen)

donderdag 26 november 2015

Op uw website?

TU Delft opent nieuw lab met vliegende en kruipende robots
Economie 4-3-2014 13:21:03

De universiteit opent deze week de Cyber Zoo: een nieuw onderzoeks- en testlaboratorium voor vliegende en lopende zwermrobots.

ENGINEERINGNET.NL - In de Cyber Zoo hebben robots alle ruimte voor interactie, op een oppervlakte van 100 vierkante meter.

Obstakels in de vorm van marskraters zorgen voor uitdaging voor de kruipende robots. Een net van zeven meter hoog zorgt dat de vliegende robots niet ontsnappen.

Met twaalf hightech-camera’s wordt geanalyseerd hoe de kruip- en vliegrobots bewegen en samenwerken. Hiermee kunnen de 3D-coördinaten en houdingen van de robots na experimenten nauwkeurig geanalyseerd worden.

Onder andere de vliegende libelle-robot DelFly en de lopende zespotige robot Zebro zullen er samenwerken om zonder hulp van mensen taken uit te voeren in allerlei verschillende omgevingen.

De wijze waarop zwermrobots werken is te vergelijken met een kolonie mieren. De robots zijn op zichzelf relatief simpel maar in een groep zijn ze in staat tot het uitvoeren van complexe taken zoals het uitvoeren van metingen en observaties. Denk aan het inspecteren van gebouwen die op instorten staan of van pijpsystemen tegen het plafond van fabriekshallen. Maar zwermrobots kunnen bijvoorbeeld ook een boer helpen die wil weten hoe zijn gewassen erbij staan.

Het nieuwe TU-lab is gelegen in de vliegtuighal op de faculteit Luchtvaart-en Ruimtevaarttechniek. De Cyber Zoo is een initiatief van het TU Delft Robotics Institute. Het instituut verenigt en verbindt al het onderzoek op het gebied van Robotica aan de TU Delft.

De uitdaging voor het Robotics Institute is het bereiken van een effectieve samenwerking tussen mensen en robots in allerlei verschillende omgevingen. De drie thema’s van het Institute zijn robot swarms, robots that work en interactive robots. << (Lydia Heida) (foto: TU Delft)


LEESTIPS

 
Registreer voor e-Krant

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

100 miljoenste contactloze betaling eerder dan verwacht

Op zaterdag 14 november heeft bij Forum Sport in Voorburg een nieuwe mijlpaal voor contactloos betalen plaatsgevonden: de 100 miljoenste contactloze betaling.

Flevoland subsidieert ontwikkelen verdamper voor medicinale cannabis

Het in Almere gevestigde bedrijf Spirocan krijgt 150.000 euro voor de verdere innovatieve ontwikkeling van de medicinale cannabis verdamper.

Orange Solar Roosendaal levert eerste gekleurde zonnepanelen uit

Nieuwe fabriek produceert flexibele zonnepanelen. "Wij zijn een van de eerste producenten ter wereld die zonnepanelen in verschillende vormen en kleuren kunnen maken".

Groen gas uit rundermest voor eerste keer op gasnet gezet

Ras en Zonen uit Den Bommel levert als eerste agrarisch bedrijf in Nederland groen gas uit 100% rundermest aan het aardgasnet.

Technische innovaties winnen ASN Bank Wereldprijs 2015

Spireaux ontwikkelde een bioreactor voor het lokaal produceren van deze voedzame alg en Legbank bedacht een techniek voor goedkope en makkelijk te maken prothesekokers.

Panama-ziekte bij banaan veroorzaakt door 1 kloon van de Fusarium schimmel

Dit onderzoek van wetenschappers van Wageningen UR en buitenlandse collega’s laat zien dat deze schimmel zich blijft verspreiden, met desastreuze gevolgen voor de boeren die bananen telen.

Drie winnaars van de Enlightenmentz of the Year 2015

Avebe, Paperwise en Saneral Ecotender zijn in de prijzen gevallen waar het gaat om het verduurzamen van productieprocessen, productontwerpen en duurzame vernieuwing.

1,5 miljoen euro voor 6 innovatieve chemische LIFT-projecten

Uit het Innovatiefonds Chemie zijn opnieuw zes LIFT-samenwerkings-projecten van universitaire onderzoekers en bedrijven toegekend.

Erasmus MC ontvangt 650.000 euro subsidie voor beroerte-onderzoek STW

In totaal is door de Technologiestichting STW 5,8 miljoen euro toegekend voor het NeuroCIMT-project, met daarin acht deelprojecten.

Nuon warmtebuffer Diemen officieel geopend

De drukhoudende warmtebuffer in Diemen is een van de grootste ter wereld en zorgt ervoor dat de centrales veel efficiënter ingezet kunnen worden en moeten deze niet meer continu draaien.

Groei technologische industrie lager dan verwacht

Uit de FME-conjunctuurenquête najaar 2015 blijkt dat ondernemers in de technologische industrie hun omzetverwachting voor 2015 fors neerwaarts bijgesteld hebben.

Onderhoud: nieuw boek over ”Value Driven Maintenance & Asset Management”

Mark Haarman en Guy Delahay in hun nieuw boek: "We gebruiken een kwantitatief besturingsmodel, een control panel met 12 KPI’s, branchespecifieke benchmarks en meer dan 50 best practices".

Stedin ontwikkelt decentraal elektriciteitsnet voor TU Delft

Stedin Infradiensten wordt verantwoordelijk voor het ontwikkelen, beheren en verduurzamen van het volledige private elektriciteitsnetwerk van de Technische Universiteit Delft.

ECN produceert hoge kwaliteit metalen producten via additive manufacturing

Tot nu toe leverde deze techniek metalen producten op met een ruw oppervlak, interne spanningen en een matige microstructuur, maar nieuwe technologie van ECN brengt hier verandering in.

Resato International wint Erasmus Innovatie Award 2015

Dit bedrijf ontwikkelt en fabriceert componenten en systemen op het gebied van hoge druk, die zijn toe te passen in onder meer de olie-, gas-, maritieme en chemische industrie.

IE4-motoren:asynchrone technologie bereikt grenzen - artikel

Sinds het besluit van de Europese politiek om het energieverbruik van elektrische aandrijfsystemen te verlagen, hebben motorproducenten aan het ontwerp van hun motoren gewerkt.

Megaproject zonnepanelen bij Tata Steel in IJmuiden

De staalproducent gaat één van de grootste dakgebonden zonnepanelenproject ter wereld realiseren, waarbij 80.000 zonnepanelen met een totale capaciteit van 22 MW op het dak komen.

Rietafval als grondstof voor hernieuwbaar plaatmateriaal

DSM en Natuurmonumenten gaan samen met Compakboard en Wageningen UR hernieuwbaar plaatmateriaal ontwikkelen op basis van overjarig riet uit de gebieden van de natuurorganisatie.

Sleutelmolecuul in de ruimte beter op te sporen

Het lukte astronomen nog niet afzonderlijke interstellaire PAK-moleculen te identificeren, maar dankzij experimenten van UvA-promovendus Elena Maltseva kan dit nu veranderen.

FrieslandCampina breidt productie voor kindervoedingsingrediënt GOS uit

Met de ingebruikname van de fabriek in Borculo vergroot het bedrijf de productiecapaciteit voor galacto-oligosachariden (Vivinal GOS), waar het wereldwijd marktleider in is.

Standic breidt tankpark voor chemicaliën in Dordrecht uit

Standic meldt dat opslagcapaciteit van zijn tankpark voor oleo- en speciaalchemicaliën in zeehaven van Dordrecht sterk is uitgebreid dankzij oplevering van nieuwe Tankput 7 met 43 tanks.

Sas van Vreeswijk in aanmerking voor bouw en verbreding Prins Beatrixsluis

Rijkswaterstaat is voornemens dit consortium een contract te gunnen voor het ontwerpen, bouwen, financieren van een 3e sluiskolk en voor het verbreden van het Lekkanaal bij Nieuwegein.