Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Verwant nieuws

(20/9) Wereldprimeur: eerste vloot van zelfsturende boten in Amsterdam

(19/9) TU Delft onderzoekers lanceren drone met slechts 1 propeller

(16/9) 30 miljoen euro voor Nationale Wetenschapsagenda

(14/9) TU Delft Science Park Technopolis uitgebreid met YES!Delft Labs

(12/9) Toekomst Holst Centre komende jaren verzekerd door brede financiering

(12/9) Europese Starting Grant voor twee Radboudwetenschappers

>> Meer verwant nieuws
Nieuws van leveranciers

Push-In Plus-technologie: 60% minder tijd paneelbedrading - whitepaper

Bij het bouwen van een modern bedieningspaneel is het bedraden van de componenten in het paneel .... (vervolg)

Bezoek Atex Masterclass & Waste2Energy congress op Solids - invitatie

Op woensdag 19 oktober vinden op vakbeurs Solids twee kennisprogrammas plaats. Go4Circle .... (vervolg)

Kleine noodstoppers voor groot passagiersschip - techniek

Bij een van de grootste passagiersschepen, dat op de Meyer Werft in het Duitse Papenburg werd .... (vervolg)

Meer technisch nieuws >>

Meest gelezen nieuws

(22/9) FSC Nederland publiceert tweede editie Forest50

(19/9) TU Delft onderzoekers lanceren drone met slechts 1 propeller

(15/9) Menno de Jonge wordt Director Digital Construction bij BAM

(12/9) Rijkswaterstaat test inzet drone voor inspecties en handhaving op het water

(12/9) Europese Starting Grant voor twee Radboudwetenschappers

(8/9) Sociaal Economische Raad bezoekt Energiekoplopers in Heerhugowaard

>> Meer blikvangers
Agenda

Solids Antwerpen 2016

Antwerp Expo - Antwerpen (België)

van 19-10-2016 tot 20-10-2016

Op uw website?

TU Delft opent nieuw lab met vliegende en kruipende robots
Economie 4-3-2014 13:21:03

De universiteit opent deze week de Cyber Zoo: een nieuw onderzoeks- en testlaboratorium voor vliegende en lopende zwermrobots.

ENGINEERINGNET.NL - In de Cyber Zoo hebben robots alle ruimte voor interactie, op een oppervlakte van 100 vierkante meter.

Obstakels in de vorm van marskraters zorgen voor uitdaging voor de kruipende robots. Een net van zeven meter hoog zorgt dat de vliegende robots niet ontsnappen.

Met twaalf hightech-camera’s wordt geanalyseerd hoe de kruip- en vliegrobots bewegen en samenwerken. Hiermee kunnen de 3D-coördinaten en houdingen van de robots na experimenten nauwkeurig geanalyseerd worden.

Onder andere de vliegende libelle-robot DelFly en de lopende zespotige robot Zebro zullen er samenwerken om zonder hulp van mensen taken uit te voeren in allerlei verschillende omgevingen.

De wijze waarop zwermrobots werken is te vergelijken met een kolonie mieren. De robots zijn op zichzelf relatief simpel maar in een groep zijn ze in staat tot het uitvoeren van complexe taken zoals het uitvoeren van metingen en observaties. Denk aan het inspecteren van gebouwen die op instorten staan of van pijpsystemen tegen het plafond van fabriekshallen. Maar zwermrobots kunnen bijvoorbeeld ook een boer helpen die wil weten hoe zijn gewassen erbij staan.

Het nieuwe TU-lab is gelegen in de vliegtuighal op de faculteit Luchtvaart-en Ruimtevaarttechniek. De Cyber Zoo is een initiatief van het TU Delft Robotics Institute. Het instituut verenigt en verbindt al het onderzoek op het gebied van Robotica aan de TU Delft.

De uitdaging voor het Robotics Institute is het bereiken van een effectieve samenwerking tussen mensen en robots in allerlei verschillende omgevingen. De drie thema’s van het Institute zijn robot swarms, robots that work en interactive robots. << (Lydia Heida) (foto: TU Delft)


LEESTIPS

 
Registreer voor e-Krant

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Nieuwe FORZ Factory verwerkt bodemassen uit afvalenergiecentrales

De FORZ Factory is een nieuwe fabriek, die bodemassen uit afvalenergiecentrales (AEC) omzet in duurzame, hoogwaardige zand- en grindvervangers voor de betonwarenindustrie.

Nederlands-Chinees consortium opent Wetland Park in Deyang te China

Het recreatieve waterpark heeft een omvang van drie hectare en omvat ook een kunstmatig infiltratiesysteem en drinkwaterproductie om deze stad van voldoende drinkwater te voorzien.

TenneT en Energinet.dk leggen datakabel mee met COBRA-kabel

De COBRA-kabel is een nieuwe 325 km lange onderzeese gelijkstroomverbinding (interconnector) die in 2019 het Nederlandse en Deense elektriciteitsnet rechtstreeks met elkaar zal verbinden.

BAM ontwikkelt asfaltdeklaag met tot 93% gerecycleerd materiaal

Dit nieuwe type asfaltdeklaag bevat tot meer dan 3 keer zoveel gerecycleerd materiaal als voorheen en BAM legt twee proefvakken aan op provinciale wegen om het uit te testen.

Kaak Group neemt eerste Nederlandse 3D metaalprinter in gebruik

De Kaak Group in Terborg heeft de eerste industriële 3D printsysteem MetalFAB1 van Additive Industries in Nederland in gebruik genomen.

Rijkswaterstaat test alle veiligheidsinstallaties Velsertunnel

De vernieuwde Velsertunnel zit vol moderne veiligheidsvoorzieningen, die momenteel door Rijkswaterstaat en combinatie Hyacint worden getest.

Ondernemers testen prototypes voor robotisering en digitalisering

Vier proeftuinen in Gelderland en Overijssel hebben samen een bijdrage van 1,9 miljoen euro aan Europese subsidie ontvangen voor de ontwikkeling van prototypes.

Succesvolle test warmtebatterij voor opslag van energieoverschot

TNO heeft met zijn partners een oplossing ontwikkeld om het energieoverschot van energie producerende gebouwen lokaal op te slaan in een werkende, verliesvrije warmtebatterij.

FSC Nederland publiceert tweede editie Forest50

FSC Nederland heeft de tweede editie gepubliceerd van deze ranking waarin de vijftig grootste bouwbedrijven worden beoordeeld op de toepassing van duurzaam hout en de communicatie hierover.

Biesheuvel Techniek opent nieuw distributiecentrum in Venlo

Eind volgende week zal het nieuwe distributiecentrum van Biesheuvel Techniek officieel geopend worden door Stephan Satijn, wethouder van de gemeente Venlo.

Push-In Plus-technologie: 60% minder tijd paneelbedrading - whitepaper

Bij het bouwen van een modern bedieningspaneel is het bedraden van de componenten in het paneel bijna altijd de meest tijdrovende klus.

Nederlandse overheid investeert miljoenen in nieuwe antibiotica

Minister Edith Schippers (VWS) steekt 6 miljoen euro beschikbaar voor de ontwikkeling van antibiotica en het nieuw op te richten National Antibiotic Development Platform.

Huygens College uit Heerhugowaard wint techniekprijs Tata Steel

600 derdejaarsleerlingen van 20 VMBO-scholen uit Noord-Holland hebben deelgenomen aan de Check de Techniek competitie bij Tata Steel in IJmuiden.

STW en NXP investeren in nieuwe generatie chips

Samen met chipfabrikant NXP organiseert STW een onderzoeksprogramma uit dat het fundament moet leggen voor een nieuwe generatie communicatiechips.

Samenwerking Strukton Rail en Semiotic Labs over intelligente monitoring

Strukton Rail en Semiotic Labs gaan samenwerken om onderhoud 100% voorspelbaar te maken. Ze gaan slimme monitoringtools ontwikkelen voor, door elektromotoren, aangedreven systemen.

CWI lanceert spin-off Stokhos Emergency Mathematics

Spin-off bedrijf Stokhos Emergency Mathematics levert sofwareoplossingen voor het proactief herplaatsen van noodhulpdiensten op basis van toekomstverwachtingen.

Snel en veilig oplosmiddel voor metaal verontreiniging ontdekt

Onderzoekers van de TU/e hebben een nieuw type oplosmiddel gevonden dat bijzonder snel, veilig, gemakkelijk te maken is en ook nog eens veel milieuvriendelijker sommige alternatieven.

Wereldprimeur: eerste vloot van zelfsturende boten in Amsterdam

Het Amerikaanse Massachusetts Institute of Technology steekt 20 miljoen euro in deze proef, die wordt uitgevoerd in Amsterdam en als voorbeeld dient voor steden over de hele wereld.

Coolrec Frankrijk verwerft WEEELABEX-certificaat

Coolrec heeft als recyclingbedrijf voor elektrische en elektronische apparatuur op haar locatie in het Franse Lequin het zogeheten WEEELABEX-certificaat verworven.

Bezoek Atex Masterclass & Waste2Energy congress op Solids - invitatie

Op woensdag 19 oktober vinden op vakbeurs Solids twee kennisprogrammas plaats. Go4Circle organiseert het Waste2Energy congres en daarnaast is er ook een Atex Masterclass.

Nieuwe prijs voor innovatieve droogtechnologie: Dry Trophy

De Vereniging Nederlandse Werkgroep Drogen reikt op 21 november 2016 de Dry Trophy uit aan de meest opmerkelijke vernieuwing in droogtechnologie.

TU Delft onderzoekers lanceren drone met slechts 1 propeller

Onderzoekers van de TU Delft hebben een nieuwe hybride drone met slechts één propeller ontwikkeld, die opstijgt als een helikopter, 90 graden kantelt en verder vliegt als een vliegtuig.

THEMADOSSIERS

Productietechniek

Eco&Energy

Onderhoud

Procestechniek

HR & Werk