Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Verwant nieuws

(10/2) Innovatieve manier om met schimmels producten te maken

(3/2) Snellere microchips door 1.000 keer efficiëntere nano-led

(2/2) TU/e-onderzoeker Tom de Greef wint prestigieuze onderzoeksprijs

(1/2) Natuurkundigen creëren zwarte gaten op elektronische chip

(30/1) Delftse studenten winnen Hyperloop Pod Competitie in VS

(23/1) Extra impuls voor toepassing wetenschappelijke kennis

>> Meer verwant nieuws
Nieuws van leveranciers

Fluke introduceert robuuste laserwaterpassen - techniek

De nieuwe serie robuuste laserwaterpassen van Fluke biedt precieze referentiepunten en kan tegen .... (vervolg)

Snellere diagnose van problemen met FactoryTalk TeamONE-app - techniek

De FactoryTalk TeamONE-app van Rockwell Automation zorgt naast een snellere diagnose van problemen .... (vervolg)

Nieuwe frequentieregelaars voor meer productiviteit en minder energiekosten - techniek

Rockwell Automation heeft een reeks frequentieregelaars geïntroduceerd waarmee de gebruikers hun .... (vervolg)

Meer technisch nieuws >>

Meest gelezen nieuws

(21/2) EU bevestigt: geen octrooi op klassieke veredeling

(20/2) Aanleg eerste energieneutrale snelweg van Nederland

(17/2) Europese lidstaten zetten in op grootschalig testen van zelfrijdend vervoer

(16/2) Uitbreiding 3DEXPERIENCE Lab naar Noord-Amerika

(14/2) Langdurige werkloosheid vorig jaar gedaald

(9/2) Machines meest lucratieve product voor Nederlandse export

>> Meer blikvangers
Agenda

Virtual (R)evolution

NH Conference Centre Koningshof Veldhoven

van 7-3-2017 tot 9-3-2017

Op uw website?

TU Delft opent nieuw lab met vliegende en kruipende robots
Economie 4-3-2014 13:21:03

De universiteit opent deze week de Cyber Zoo: een nieuw onderzoeks- en testlaboratorium voor vliegende en lopende zwermrobots.

ENGINEERINGNET.NL - In de Cyber Zoo hebben robots alle ruimte voor interactie, op een oppervlakte van 100 vierkante meter.

Obstakels in de vorm van marskraters zorgen voor uitdaging voor de kruipende robots. Een net van zeven meter hoog zorgt dat de vliegende robots niet ontsnappen.

Met twaalf hightech-camera’s wordt geanalyseerd hoe de kruip- en vliegrobots bewegen en samenwerken. Hiermee kunnen de 3D-coördinaten en houdingen van de robots na experimenten nauwkeurig geanalyseerd worden.

Onder andere de vliegende libelle-robot DelFly en de lopende zespotige robot Zebro zullen er samenwerken om zonder hulp van mensen taken uit te voeren in allerlei verschillende omgevingen.

De wijze waarop zwermrobots werken is te vergelijken met een kolonie mieren. De robots zijn op zichzelf relatief simpel maar in een groep zijn ze in staat tot het uitvoeren van complexe taken zoals het uitvoeren van metingen en observaties. Denk aan het inspecteren van gebouwen die op instorten staan of van pijpsystemen tegen het plafond van fabriekshallen. Maar zwermrobots kunnen bijvoorbeeld ook een boer helpen die wil weten hoe zijn gewassen erbij staan.

Het nieuwe TU-lab is gelegen in de vliegtuighal op de faculteit Luchtvaart-en Ruimtevaarttechniek. De Cyber Zoo is een initiatief van het TU Delft Robotics Institute. Het instituut verenigt en verbindt al het onderzoek op het gebied van Robotica aan de TU Delft.

De uitdaging voor het Robotics Institute is het bereiken van een effectieve samenwerking tussen mensen en robots in allerlei verschillende omgevingen. De drie thema’s van het Institute zijn robot swarms, robots that work en interactive robots. << (Lydia Heida) (foto: TU Delft)


LEESTIPS

Registreer voor e-Krant

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Cadmes wint 17 partnerawards op Solidworks World 2017

Deze awards worden toegekend op basis van de geleverde prestaties bij klanten, kennis en ervaring van de medewerkers en toegevoegde waarde voor Solidworks.

‘Zelfdenkende medicijnen’ met DNA-computer stap dichterbij

Onderzoekers van de TU Eindhoven hebben een techniek ontwikkeld die het mogelijk kan maken om met behulp van DNA-computers de afgifte van medicatie in het bloed te controleren.

Fluke introduceert robuuste laserwaterpassen - techniek

De nieuwe serie robuuste laserwaterpassen van Fluke biedt precieze referentiepunten en kan tegen een stootje tijdens het werk.

EU bevestigt: geen octrooi op klassieke veredeling

Veredelaars van groente en fruit moeten vrij kunnen beschikken over biologisch materiaal om nieuwe soorten gewas te kunnen kweken, zo hebben de Europese lidstaten beslist.

Fleet Cleaner lanceert schoonmaakrobot voor scheepsrompen

De TU Delft spin-off brengt in maart een robot op de markt met flexibele reinigingskoppen, om de coating intact te houden, en die het vuil afzuigt om schepen in de haven te kunnen reinigen.

Snellere diagnose van problemen met FactoryTalk TeamONE-app - techniek

De FactoryTalk TeamONE-app van Rockwell Automation zorgt naast een snellere diagnose van problemen ook voor een naadloze samenwerking met de fabrieksvloer.

Aanleg eerste energieneutrale snelweg van Nederland

De A6 tussen Almere Havendreef en Almere Buiten-Oost wordt voorzien van zonnepanelen om in de eigen energiebehoefte te voorzien.

Android apps maken auto’s kwetsbaar

Onderzoekers van Kaspersky Lab hebben de beveiliging van applicaties voor het op afstand bedienen van auto’s van diverse gerenommeerde merken onder de loep genomen.

Consortium ontwikkelt zeer krachtige en energiezuinige microserver

Acht noordelijke bedrijven en kennisinstellingen, waaronder AstroTec, Variass en het Datacenter Groningen, hebben voor dit project bijna een half miljoen euro subsidie ontvangen.

Dutch Green Carbon wint Automotive Innovation Award 2017

Nederlandse Automotive Innovation Award zet proces voor circulaire carbon black, gewonnen uit oude autobanden, op de kaart.

Europese lidstaten zetten in op grootschalig testen van zelfrijdend vervoer

Nederland, Duitsland, Zweden, Spanje, Oostenrijk en 21 andere EU-landen gaan samen grootschalige testen met zelfrijdende voertuigen opzetten, zoals voor truckplatooning en data uitwisseling.

BAM en Honeywell worden strategische innovatiepartners Amsterdam ArenA

Onderdeel van de overeenkomst vormt de aanleg van een nieuw gebouwmanagement-systeem voor het management van de technische systemen in het stadion.

Slimme software bespaart energie in zorggebouwen

Intrakoop heeft met Zorggenoten een overeenkomst gesloten voor de installatie van slimme software in zorginstellingen. Dit moet leiden tot energiebesparing en meer comfort.

DHL Express opent een nieuw sorteercentrum voor zendingen

Het bedrijf gaat in de komende tijd 45 miljoen euro investeren in uitbreiding en vernieuwing van de Nederlandse vertakking van het internationale expresnetwerk.

PAL-V lanceert vliegende auto

Pal-V startte de verkoop op internet van zijn vliegende auto. Twee modellen, de Liberty Pioneer en de Liberty Sport, lonken naar de klant. De pre-productie start later dit jaar.

Daling banenverlies voornamelijk merkbaar bij flexwerkers

Met de aantrekkende arbeidsmarkt verliezen minder mensen hun baan. Volgens CBS worden vooral flexwerkers minder vaak werkloos dan in voorgaande jaren.

NS Innovatiefonds investeert in startup van Hyperloop team

Het NS Innovatiefonds investeert samen met het regionaal investeringsfonds UNIIQ 300.000 euro in startup HARDT, die wortelt in het succesvolle Hyperloopteam van de TU Delft.

Uitbreiding 3DEXPERIENCE Lab naar Noord-Amerika

Dassault Systèmes kondigt aan dat het zijn 3DEXPERIENCE Lab uitbreidt naar Noord-Amerika. Dit is een combinatie van een open innovatielab en een start-up-accelerator.

Ruim 10 miljoen euro extra voor Noord-Hollandse bedrijventerreinen

De provincie Noord-Holland trekt opnieuw ruim 10 miljoen uit voor bestaande bedrijventerreinen, nu om verouderde bedrijventerreinen op te knappen en voor het beheer van bedrijventerreinen.

Nieuwe frequentieregelaars voor meer productiviteit en minder energiekosten - techniek

Rockwell Automation heeft een reeks frequentieregelaars geïntroduceerd waarmee de gebruikers hun energiekosten kunnen beperken en de machine-uptime vergroten in veeleisende toepassingen.

ISISpace levert 101 nanosatellieten voor Indiase wereldrecord-lancering

Deze spin-off van de TU Delft leverde 101 van de 104 satellieten, die op 15 februari tegelijk door de Indian Space Research Organisation (ISRO) werden gelanceerd: een wereldrecord.

Van Oord en Boskalis winnen Braziliaanse baggeropdracht

De joint venture tussen Van Oord en Boskalis heeft de opdracht gekregen voor het baggeren van de Braziliaanse haven van Santos en de bijbehorende onderhouds­werkzaamheden.