Verwant nieuws

(18/8) Fields Medal voor Leidse hoogleraar getaltheorie

(13/8) Stoffen als water kunnen twee vloeibare fasen hebben

(13/8) Onbemande vliegtuigjes helpen bij reddingsoperatie

(7/8) Veni-beurzen voor jonge Wageningse wetenschappers

(30/7) Samenwerking aan zonneceltechnologie tussen AkzoNobel en SERIS

(28/7) TU/e wint finale WK robotvoetbal

>> Meer verwant nieuws
Meest gelezen nieuws

(20/8) Duurzaamheidsrace Racing Aeolus start morgen

(20/8) Shanghai-ranking: TU Eindhoven beste Nederlandse technologie universiteit

(18/8) Tata Steel ontwikkelt een nieuwe staalsoort

(6/8) Proefproject winnen oceaanwarmte

(4/8) Van Oord haalt opdrachten in Brazilië en de Bahama’s binnen

(31/7) Royal HaskoningDHV ontwikkelt Indonesische kleinschalige waterkrachtcentrales

Agenda

Diepgaande Opleiding Maintenance en Asset Management in 24 namiddagsessies

Op verschillende locaties in Vlaanderen

van 10-9-2014 tot 30-4-2015

Keuze van de redactie

(20/8) Jungheinrich gelauwerd voor innovatief vlootmanagement in de cloud

(12/8) AkzoNobel neemt 10.000 megaton algenolie af per jaar

(8/8) Mechatronische ontwikkeling: veelbelovende Duitse supergeleiding - artikel

(7/8) Wordt Antwerpse chemiecluster een industrieel kerkhof? - column

(6/8) Ruimtesonde Rosetta bereikt na 10 jaar komeet

(1/8) RWE bereid Clauscentrale Maasbracht onder toezicht van Elia te plaatsen

>> Meer blikvangers
Op uw website?

TU Delft opent nieuw lab met vliegende en kruipende robots
<industrie> 4-3-2014 13:21:03

De universiteit opent deze week de Cyber Zoo: een nieuw onderzoeks- en testlaboratorium voor vliegende en lopende zwermrobots.

ENGINEERINGNET.NL - In de Cyber Zoo hebben robots alle ruimte voor interactie, op een oppervlakte van 100 vierkante meter.

Obstakels in de vorm van marskraters zorgen voor uitdaging voor de kruipende robots. Een net van zeven meter hoog zorgt dat de vliegende robots niet ontsnappen.

Met twaalf hightech-camera’s wordt geanalyseerd hoe de kruip- en vliegrobots bewegen en samenwerken. Hiermee kunnen de 3D-coördinaten en houdingen van de robots na experimenten nauwkeurig geanalyseerd worden.

Onder andere de vliegende libelle-robot DelFly en de lopende zespotige robot Zebro zullen er samenwerken om zonder hulp van mensen taken uit te voeren in allerlei verschillende omgevingen.

De wijze waarop zwermrobots werken is te vergelijken met een kolonie mieren. De robots zijn op zichzelf relatief simpel maar in een groep zijn ze in staat tot het uitvoeren van complexe taken zoals het uitvoeren van metingen en observaties. Denk aan het inspecteren van gebouwen die op instorten staan of van pijpsystemen tegen het plafond van fabriekshallen. Maar zwermrobots kunnen bijvoorbeeld ook een boer helpen die wil weten hoe zijn gewassen erbij staan.

Het nieuwe TU-lab is gelegen in de vliegtuighal op de faculteit Luchtvaart-en Ruimtevaarttechniek. De Cyber Zoo is een initiatief van het TU Delft Robotics Institute. Het instituut verenigt en verbindt al het onderzoek op het gebied van Robotica aan de TU Delft.

De uitdaging voor het Robotics Institute is het bereiken van een effectieve samenwerking tussen mensen en robots in allerlei verschillende omgevingen. De drie thema’s van het Institute zijn robot swarms, robots that work en interactive robots. << (Lydia Heida) (foto: TU Delft)


LEESTIPS

 

Reageer of publiceer aanvullende informatie

recent nieuws

Nieuw vakboek ’Technical Aspects of Enclosures’ bij Rittal

Met dit nieuwe vakboek krijgen kastenbouwers en installateurs snel de correcte achtergrondinformatie bij tal van thema’s op vlak van schakelkasttechnologie. Aanbevolen!

Fietslampje op zonne-energie (+video)

De Nederlandse start-up Rydon heeft een fietslamp ontwikkeld met een ingebouwd zonnepaneel en diefstalbeveiliging.

3D-operatietechniek Philips mag Amerikaanse markt op

Elektronicaconcern Philips claimt dat hiermee het aantal dodelijke gevolgen van een hartoperatie met 60% wordt teruggebracht.

Industrie 4.0: ”Engineer zal uit zijn comfortzone moeten komen” - artikel

In Duitsland spreken ze over Industrie 4.0. In de Angelsaksische landen over The Internet of Things. Twee Nederlandse leveranciers geven hun mening over de huidige stand van zaken.

Nieuwe vinding voor hoger rendement zonnecellen

Een laag van silicium nanokristallen en erbium-ionen kan zonnecellen helpen om meer energie uit het ultraviolette (UV, hoogenergetische) gedeelte van het zonlicht te halen.

ABB breekt wereldrecord HVDC-kabelsystemen: spanning van 525kV

ABB is erin geslaagd een nieuwe HVDC transmissiekabel te ontwikkelen met een meer dan tweemaal hogere capaciteit: van 1.000 tot ongeveer 2.600MW. Dat maakt een spanning van 525kV mogelijk.

Mobiele containerkraan die zichzelf ’on the fly’ op energienet aansluit

Geen wereldschokkend nieuws, wel een mooi voorbeeld van efficiëntieverhoging door logistieke engineering: een elektrische containerkraan die zich automatisch aan de energietoevoer koppelt.

Regering stelt 4,5 miljoen beschikbaar voor vermindering uitstoot ammoniak

Ondernemers die vernieuwende plannen hebben om de uitstoot van ammoniak tegen te gaan, kunnen de ondersteuning van het ministerie van Economische Zaken.

Onderzoek: is preventief dotteren goed idee?

Onderzoek heeft aangetoond dat het dotteren van alle vernauwingen in de kransslagaders tijdens een acuut hartinfarct beter is dan alleen de afgesloten kransslagader te dotteren.

Bilfinger Industrial Services 6 miljoen uur zonder verzuimongeval

Op 7 augustus ll. heeft Bilfinger Industrial Services zijn record verbroken wat betreft het werken zonder verzuimongeval. Er werd afgegklokt op 6 miljoen uur.

Duurzaamheidsrace Racing Aeolus start morgen

Elf Nederlandse en internationale teams bewijzen van 21 - 23 augustus 2014 dat ze met hun hypermoderne karren de tegenwind vóór zich kunnen laten werken.

Jungheinrich gelauwerd voor innovatief vlootmanagement in de cloud

Jungheinrich en Device Insight vallen op de IT-Innovation Summit in München in de prijzen voor het op de cloud gebaseerd M2M-platform voor vlootmanagement.

Alles uit één hand: glasheldere beveiligingsoplossing voor sorteermachine - techniek

De geautomatiseerde systemen van Mogensen maken volop gebruik van de industriële gasveren, de kleine schokdempers en hun beschermend toebehoren van ACE Stoßdämpfer.

Nominaties bekend voor innovatieprijs Bronzen Sikkel

Een vakjury beoordeelde 80 inzendingen in welke mate van vernieuwend en onderscheidend deze zijn voor de toekomst van de agrarische sector en nomineerde 12 inzendingen.

Shanghai-ranking: TU Eindhoven beste Nederlandse technologie universiteit

De universiteit staat op plaats 46 in deze top 200 lijst, waarmee het de hoogst genoteerde Nederlandse universiteit is en de achtste in Europa.

SolidWorks educatieve versie 2014-2015 beschikbaar

Dassault Systèmes meldt dat educatieve versie 2014-2015 van zijn SolidWorks ontwerpomgeving beschikbaar is. Inclusief een reeks extra functies voor studenten en docenten.

Avatars helpen dove kinderen bij TV kijken

Computergestuurde “avatars” vormen een veelbelovende manier om televisieprogramma’s beter te ontsluiten voor dove en slechthorende kinderen, aldus onderzoek van TNO en NPO.

Twee Nederlandse genomineerden Postcode Loterij Green Challenge

Het gaat om Bluerise, die een technologie ontwikkelde voor het opwekken van energie uit warmteverschillen in zeewater, en One Nights Tent, de producent van recyclebare tenten.

Ballast Nedam en Heijmans krijgen opdracht A9

Rijkswaterstaat heeft het project A9 Gaasperdammerweg, ter waarde van circa 700 miljoen euro, gegund aan IXAS Zuid-Oost, een consortium van onder meer Ballast Nedam en Heijmans.

BAM start uitvoering Aqaba LNG-project in Jordanië

De eerste paal is geslagen voor een LNG-steiger in Aqaba, gelegen in Zuidwest-Jordanië en de enige havenstad van het land.

Geluid kan smartphone opladen (+video)

Britse onderzoekers slaagden erin een prototype van een smartphone te ontwikkelen die opgeladen kan worden met achtergrondgeluid zoals verkeer of muziek.

Fields Medal voor Leidse hoogleraar getaltheorie

Manjul Bhargava ontvangt deze prijs, ook wel de 'Nobelprijs voor de wiskunde' genoemd, voor onder meer zijn baanbrekende uitbreidingen van de wet van Gauss voor binaire kwadratische vormen.

Communiceren met Engineeringnet bezoekers?

THEMADOSSIERS

Productietechniek

Eco&Energy

Onderhoud

Procestechniek

NIEUW: Vacatech Carrière