Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Verwant nieuws

(28/4) Nederlandse ingenieur genomineerd voor European Inventor Award

(26/4) Finalisten Amsterdam Science & Innovation Award bekend gemaakt

(25/4) Lancering NWO-programma WISE voor vrouwelijke wetenschappers

(25/4) Amerikanen investeren 530 miljoen euro in Eindhovens fotonica R&D-instituut

(21/4) Andrea Forster (UvA) wint SER-Scriptieprijs 2016

(19/4) Efficiënte stroomdiodes van slechts één molecuul

>> Meer verwant nieuws
Nieuws van leveranciers

Hydraulische remcilinders: milieuvriendelijk in het gebruik - techniek

Om de spuitunits van de landbouwmachines efficiënter te maken en tegelijkertijd het milieu te .... (vervolg)

Blake Moret wordt nieuwe CEO Rockwell Automation - techniek

Rockwell Automation kondigt veranderingen in bestuur aan. Blake Moret benoemd totCEO, Keith .... (vervolg)

Hightech kabelsnijmachine met innovatieve dempings- en klemoplossingen - techniek

Bij de productie van elektrische en hybride voertuigen komt veiligheid op de eerste plaats. Dit .... (vervolg)

Meer technisch nieuws >>

Meest gelezen nieuws

(4/5) 5,5 miljoen euro voor internationale uitrol Cyber Security platform

(3/5) 200 miljoen euro voor vernieuwing Zuidplein en Ahoy in Rotterdam

(28/4) Vertrouwen industriële ondernemers toegenomen in april

(26/4) Meer voorlichting over veilig vliegen met drones

(25/4) SCALDIS gaat wrak MV Flinterstar voor Belgische kust bergen

(25/4) Amerikanen investeren 530 miljoen euro in Eindhovens fotonica R&D-instituut

>> Meer blikvangers
Agenda

Trends in Maintenance Congres:
Duurzaam Asset Management

Het Spoorwegmuseum, Maliebaanstation, Utrecht

woensdag 1 juni 2016

Op uw website?

TU Delft opent nieuw lab met vliegende en kruipende robots
Economie 4-3-2014 13:21:03

De universiteit opent deze week de Cyber Zoo: een nieuw onderzoeks- en testlaboratorium voor vliegende en lopende zwermrobots.

ENGINEERINGNET.NL - In de Cyber Zoo hebben robots alle ruimte voor interactie, op een oppervlakte van 100 vierkante meter.

Obstakels in de vorm van marskraters zorgen voor uitdaging voor de kruipende robots. Een net van zeven meter hoog zorgt dat de vliegende robots niet ontsnappen.

Met twaalf hightech-camera’s wordt geanalyseerd hoe de kruip- en vliegrobots bewegen en samenwerken. Hiermee kunnen de 3D-coördinaten en houdingen van de robots na experimenten nauwkeurig geanalyseerd worden.

Onder andere de vliegende libelle-robot DelFly en de lopende zespotige robot Zebro zullen er samenwerken om zonder hulp van mensen taken uit te voeren in allerlei verschillende omgevingen.

De wijze waarop zwermrobots werken is te vergelijken met een kolonie mieren. De robots zijn op zichzelf relatief simpel maar in een groep zijn ze in staat tot het uitvoeren van complexe taken zoals het uitvoeren van metingen en observaties. Denk aan het inspecteren van gebouwen die op instorten staan of van pijpsystemen tegen het plafond van fabriekshallen. Maar zwermrobots kunnen bijvoorbeeld ook een boer helpen die wil weten hoe zijn gewassen erbij staan.

Het nieuwe TU-lab is gelegen in de vliegtuighal op de faculteit Luchtvaart-en Ruimtevaarttechniek. De Cyber Zoo is een initiatief van het TU Delft Robotics Institute. Het instituut verenigt en verbindt al het onderzoek op het gebied van Robotica aan de TU Delft.

De uitdaging voor het Robotics Institute is het bereiken van een effectieve samenwerking tussen mensen en robots in allerlei verschillende omgevingen. De drie thema’s van het Institute zijn robot swarms, robots that work en interactive robots. << (Lydia Heida) (foto: TU Delft)


LEESTIPS

 
Registreer voor e-Krant

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

5,5 miljoen euro voor internationale uitrol Cyber Security platform

INKEF Capital en KPN Ventures investeren dit bedrag in EclecticIQ, leverancier van Threat Intelligence Technology, voor uitbreiding van het bedrijf in diverse markten en landen.

OCI Nitrogen vernieuwt treinwagons

De volledige vloot van 250 treinwagons, die ammoniak vervoeren, is voorzien van GPS, waarbij extra maatregelen worden getroffen voor veiligheid gedurende het transport en bij stilstand.

Nieuwe CT-algoritmes leiden tot snelle scherpere 3D-beelden

Promovendus Daniël Pelt van het CWI heeft nieuwe algoritmes voor computertomografie (CT) ontwikkeld die snel hoog kwalitatieve driedimensionale beelden kunnen uitrekenen.

Plaatsing nieuwe spoorbrug Muiderberg (+video)

Langs de A1 bij Muiderberg bouwde Rijkswaterstaat, in samenwerking met ProRail, een 55 meter hoge spoorbrug. Deze wordt in de avond en nacht van 6 op 7 mei schuin over de A1 gereden.

Coolrec recycleert Tefal-pannen tot nieuwe grondstoffen

Coolrec, dochteronderneming van Van Gansewinkel, is de circulaire recyclingpartner in de Tefal Wisselweken bij Blokker en Marskramer die op 1 mei in Nederland van start is gegaan.

Ontwikkeling stadsbus die rijdt op mierenzuur

VDL Bus & Coach en Team FAST, een groep studenten van de Eindhovense Technische Universiteit, werken aan de ontwikkeling van ’s werelds eerste stadsbus die op mierenzuur rijdt.

200 miljoen euro voor vernieuwing Zuidplein en Ahoy in Rotterdam

Het consortium Ballast Nedam en Heijmans, ondersteund door 3i Infrastructure, heeft de financiering rond en start van de bouw is nabij.

Gimv investeert 10 miljoen euro in verdere groei Arplas

Gimv investeert ongeveer 10 miljoen euro in Arplas Systems, een innovatieve speler op het vlak van projectie- en weerstandslassen. Het verwerft hiermee een meerderheidsbelang.

AkzoNobels Decorative Paints opent nieuwe fabriek in West-China

De fabriek is onderdeel van een investering van meer dan 50 miljoen euro om productiefaciliteiten te bouwen voor de divisie Powder Coatings en Decorative Paints van AkzoNobel.

3 miljoen euro Innovatiekrediet voor biologische geneesmiddelen

BiosanaPharma wil medicatie tegen ernstige allergische reacties, reuma en kanker voor minstens de helft goedkoper op de markt brengen, waarvoor het bedrijf biologische geneesmiddelen inzet.

F&A Next brengt grootste groep ‘Food en Agri’ investeerders ooit bij elkaar

Tijdens het F&A Next event op 25 en 26 mei komen internationale investeerders, start-ups en gevestigde bedrijven uit de sector samen met als doel innovatie in de sector te stimuleren.

BAM verwerft opdracht voor metrotunnel in Frankfurt

Wayss & Freytag Ingenieurbau, de Duitse tunnelspecialist van BAM Groep, heeft de opdracht verworven voor de bouw van een metrotunnel in Frankfurt.

Smart Roads: een nieuw Nederlands export product

Bouwend Nederland, Holland ConTech en NLingenieurs werken aan de ontwikkeling van Smart Roads, die straks nodig zijn voor zelfrijdende auto’s.

Nederlandse ingenieur genomineerd voor European Inventor Award

Anton van Zanten is uitvinder van het Elektronisch Stabilisatie Programma, een rijveiligheidssysteem voor auto's waarmee al 260.000 auto-ongelukken in Europa zijn voorkomen.

AkzoNobel en Atul plannen MCA joint venture in India

AkzoNobel en Atul Limited hebben een Letter of Intent getekend voor onderzoek naar de mogelijke opzet van een joint venture voor de productie van monochloorazijnzuur (MCA) in India.

NWO conferentie ”Science for Circular Economy”

NWO organiseert op 16 juni 2016 de conferentie “Science for Circulair Economy” in Eindhoven en wil het toonaangevende Europese onderzoek naar circulaire economie in kaart brengen.

Vertrouwen industriële ondernemers toegenomen in april

Het vertrouwen van de industriële ondernemers is in april opnieuw toegenomen. De indicator van CBS toont dat het producenten-vertrouwen van 3,9 in maart naar 4,7 in april ging.

Duits-Nederlandse impuls voor onderzoek naar zwaartekrachtgolven

Het Nikhef en het Duitse Albert-Einstein-Institut maakten tijdens de Hannover Messe 2016 bekend een gezamenlijke visie op een nieuwe detector voor zwaartekrachtgolven te gaan ontwikkelen.

Hydraulische remcilinders: milieuvriendelijk in het gebruik - techniek

Om de spuitunits van de landbouwmachines efficiënter te maken en tegelijkertijd het milieu te ontzien, maakt een Nederlandse constructeur gebruik van hydraulische remcilinders van ACE.

Geldautomaten over de hele wereld eenvoudig te hacken

Onderzoek door experts van Kaspersky Lab brengt aan het licht dat bijna alle geldautomaten ter wereld, al dan niet met behulp van malware, relatief eenvoudig leeggeroofd kunnen worden.

Finalisten Amsterdam Science & Innovation Award bekend gemaakt

De finalisten voor de Amsterdam Science & Innovation Award 2016 zijn bekend. De jury, onder leiding van Alexander Rinnooy Kan, koos de 10 finalisten uit alle inzendingen.

Meer voorlichting over veilig vliegen met drones

Ook is er overleg met de grootste producenten van recreatieve drones over technische mogelijkheden om vliegen in de buurt van luchthavens onmogelijk te maken via geo-fencing.

THEMADOSSIERS

Productietechniek

Eco&Energy

Onderhoud

Procestechniek

HR & Werk