Verwant nieuws

(27/8) Duitse chemiemanagers: opletten dat we innovatietrein niet missen (+video)

(27/8) Grafeentrommeltjes als toekomstig quantumgeheugen (+video)

(18/8) Fields Medal voor Leidse hoogleraar getaltheorie

(13/8) Stoffen als water kunnen twee vloeibare fasen hebben

(13/8) Onbemande vliegtuigjes helpen bij reddingsoperatie

(7/8) Veni-beurzen voor jonge Wageningse wetenschappers

>> Meer verwant nieuws
Meest gelezen nieuws

(27/8) Grafeentrommeltjes als toekomstig quantumgeheugen (+video)

(25/8) Sterke groei zonne-energie mogelijk zonder overbelasting net

(22/8) Fietslampje op zonne-energie (+video)

(21/8) Mobiele containerkraan die zichzelf ’on the fly’ op energienet aansluit

(20/8) Duurzaamheidsrace Racing Aeolus start morgen

(20/8) Shanghai-ranking: TU Eindhoven beste Nederlandse technologie universiteit

Agenda

Diepgaande Opleiding Maintenance en Asset Management in 24 namiddagsessies

Op verschillende locaties in Vlaanderen

van 10-9-2014 tot 30-4-2015

Keuze van de redactie

(27/8) Vlaams student onthult lek in Apple’s implementatie van WPA2-Enterprise

(27/8) Stralingsvrije methode spoort verdachte lymfeklieren op

(26/8) Noodlijdende Imtech verkoopt ICT-tak

(22/8) Industrie 4.0: ”Engineer zal uit zijn comfortzone moeten komen” - artikel

(20/8) Jungheinrich gelauwerd voor innovatief vlootmanagement in de cloud

(12/8) AkzoNobel neemt 10.000 megaton algenolie af per jaar

>> Meer blikvangers
Op uw website?

TU Delft opent nieuw lab met vliegende en kruipende robots
<industrie> 4-3-2014 13:21:03

De universiteit opent deze week de Cyber Zoo: een nieuw onderzoeks- en testlaboratorium voor vliegende en lopende zwermrobots.

ENGINEERINGNET.NL - In de Cyber Zoo hebben robots alle ruimte voor interactie, op een oppervlakte van 100 vierkante meter.

Obstakels in de vorm van marskraters zorgen voor uitdaging voor de kruipende robots. Een net van zeven meter hoog zorgt dat de vliegende robots niet ontsnappen.

Met twaalf hightech-camera’s wordt geanalyseerd hoe de kruip- en vliegrobots bewegen en samenwerken. Hiermee kunnen de 3D-coördinaten en houdingen van de robots na experimenten nauwkeurig geanalyseerd worden.

Onder andere de vliegende libelle-robot DelFly en de lopende zespotige robot Zebro zullen er samenwerken om zonder hulp van mensen taken uit te voeren in allerlei verschillende omgevingen.

De wijze waarop zwermrobots werken is te vergelijken met een kolonie mieren. De robots zijn op zichzelf relatief simpel maar in een groep zijn ze in staat tot het uitvoeren van complexe taken zoals het uitvoeren van metingen en observaties. Denk aan het inspecteren van gebouwen die op instorten staan of van pijpsystemen tegen het plafond van fabriekshallen. Maar zwermrobots kunnen bijvoorbeeld ook een boer helpen die wil weten hoe zijn gewassen erbij staan.

Het nieuwe TU-lab is gelegen in de vliegtuighal op de faculteit Luchtvaart-en Ruimtevaarttechniek. De Cyber Zoo is een initiatief van het TU Delft Robotics Institute. Het instituut verenigt en verbindt al het onderzoek op het gebied van Robotica aan de TU Delft.

De uitdaging voor het Robotics Institute is het bereiken van een effectieve samenwerking tussen mensen en robots in allerlei verschillende omgevingen. De drie thema’s van het Institute zijn robot swarms, robots that work en interactive robots. << (Lydia Heida) (foto: TU Delft)


LEESTIPS

 

Reageer of publiceer aanvullende informatie

recent nieuws

TU/e-onderzoekers voorspellen gevaarlijke buikaneurysma’s

De TU Eindhoven (TU/e) en het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven starten een groot onderzoek om technieken te ontwikkelen om groei van grote verwijdingen van de buikslagader te voorspellen.

Nieuwe PV-technologieën in kaart gebracht

Stichting Zonne-energie Wageningen publiceert een rapport, waarin twaalf fotovoltaïsche technologieën, verspreid over drie generaties, in kaart zijn gebracht.

De Internationale Funkausstellung (IFA) start deze week

Op de beurs zijn veel nieuwe innovaties te zien op het gebied van consumentenelektronica, informatie- en communicatietechnologie en huishoud-apparatuur.

Uitbarsting IJslandse vulkaan Bardarbunga begonnen

Sinds middernacht is een uitbarsting van lava van de vulkaan Bardarbunga op IJsland een feit. Na een lange voortplanting van magma in de aardkorst, tonen Webcams een spleet van ongeveer 1 kilometer.

Euroskills 2014 gebaseerd op KNX-bustechnologie

"Het is belangrijk dat beginnende installateurs vertrouwd raken met bustechnologie en gebouwautomatisering", stelt associatie KNX. De organisator van Euroskills treedt hen bij.

Sapiens overgenomen door Amerikaans bedrijf

Het in Eindhoven gevestigde Sapiens SBS, dat technologieën voor diepe hersenstimulatie ontwikkelt, is voor 200 miljoen dollar verkocht aan Medtronic.

Goedkeuring record voor microfoon-array

Het grid van 4096 microfoontjes dat geluidsbedrijf Sorama opstelde is door twee array-experts goedgekeurd, waarmee het nu genoteerd staat als Guiness World Record.

Toeleveranciers aan procesindustrie presteerden beter dan verwacht - artikel

Omzetten van toeleveranciers aan procesindustrie hebben zich veel beter ontwikkeld dan verwacht, stelt Tom Pruymboom van Machevo & Bulk Vereniging. "Maar toch vooral dankzij zuivelindustrie"

Europa’s meest innovatieve kruispunt komt in Helmond

Dit kruispunt, gelegen op de Helmondse Automotive Campus, krijgt de laatste technologieën op het gebied van verkeersveiligheid om ongevallen met fietsers te voorkomen.

Europese miljoenensubsidie voor infrastructuurprojecten

Nederland krijgt 95 miljoen euro subsidie van de Europese Unie voor 18 verschillende infrastructuurprojecten die Nederlandse betrokkenheid hebben of in Nederland worden gerealiseerd.

Inbreken? Geen probleem, zet even de 3D-printer aan (+video)

Met een 3D-printer kan je niet alleen wapens maken, met de juiste software is het ook een handig stukje gereedschap voor… inbrekers, meldt een slotenbrekend duo van beveiligingsconsultants.

Seminar slimme fabrieken in Apeldoorn en Rotterdam - uitnodiging

Gedurende dit event leert u hoe gegevens in industriële automatiseringssystemen inzichtelijk te maken en deze naadloos te integreren in bestaande ICT systemen.

Tienduizendste medewerker aan de slag bij VDL Groep

Stef de Swart ging begin augustus aan de slag als allround monteur bij VDL Steelweld te Breda. Hij werd daarmee voor de groep de 10.000ste medewerker.

Duitse chemiemanagers: opletten dat we innovatietrein niet missen (+video)

Directeur Werner Fuhrmann van AkzoNobel tijdens ondernemersforum bij Bayer: "De investeringen in China zijn vijf keer hoger stijgen veel sneller dan die in Europa”.

Vlaams student onthult lek in Apple’s implementatie van WPA2-Enterprise

Op een congres in Oxford heeft UHasselt-informaticastudent Pieter Robyns belangrijk veiligheidsrisico blootgelegd bij Apple's implementatie van het WPA2-Enterprise protocol. Apple bevestigt.

Eiwit uit suikerbietenblad voor versteviging vleesvervangers (+video)

In zijn onderzoek bouwt Peter Geerdink van TNO suikerbieten om tot eiwit, waarmee je bijvoorbeeld vegetarische burgers kunt verstevigen. Soja of melkproducten zijn dan niet meer nodig.

Grafeentrommeltjes als toekomstig quantumgeheugen (+video)

Deze trommeltjes zijn door hun bijzondere mechanische eigenschappen mogelijk te gebruiken als sensoren in mobiele telefoons of als geheugenchips in toekomstige quantumcomputers.

Stralingsvrije methode spoort verdachte lymfeklieren op

Onderzoekers van UT-onderzoeksinstituut MIRA hebben een nieuwe methode ontwikkeld om de poortwachterklier te vinden, de klier waaraan je kunt zien of een kankerpatiënt uitzaaiingen heeft.

CEO Tom Johnstone trekt zich definitief terug uit SKF

SKF maakt bekend dat Tom Johnstone heeft besloten om per 1 januari 2015 af te treden als voorzitter en CEO. Hij wordt opgevolgd door Alrik Danielson.

Koninklijk gezin eerste 3D-geprinte Madurodammers

Eind augustus kunnen geïnteresseerden gratis een levensechte 3D-scan van hun lichaam laten maken in Maastricht. "Met hetzelfde toestel werd ook het koninklijk gezin gescand voor Madurodam"

Noodlijdende Imtech verkoopt ICT-tak

Het Franse Vinci legt 255 miljoen euro neer voor deze divisie, terwijl marktkenners hadden gerekend op een opbrengst van 300 miljoen euro.

Kinderrobotwedstrijd First Lego League gaat vanavond van start

Deze robotwedstrijd start vanavond bij Frencken Europe in Eindhoven en is een robotwedstrijd speciaal voor kinderen van 9 tot 16 jaar.

Communiceren met Engineeringnet bezoekers?

THEMADOSSIERS

Productietechniek

Eco&Energy

Onderhoud

Procestechniek

NIEUW: Vacatech Carrière