Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Verwant nieuws

(2/7) Wetenschappelijk onderzoek toont ontstaan van bliksem aan

(29/6) Onderzoek met neutronen maakt Li-ion batterijen efficiënter

(16/6) NWO-Spinozapremies 2015 uitgereikt

(10/6) BRAINS Award 2015 uitgereikt tijdens finaleavond

(5/6) ’s Werelds eerste model voor bestuderen gedrag nanodeeltjes in water

(3/6) Honderd keer betere elektrische geleiding keramische materialen

>> Meer verwant nieuws
Nieuws van leveranciers

BEMAS Diepgaande Opleiding Maintenance & Asset Management - invitatie

In het najaar van 2015 start BEMAS met de vierde leergang van de diepgaande opleiding maintenance & .... (vervolg)

ZF Wind Power ontwikkelt tandwielkasten die langer meegaan - advertorial

PTC Mathcad is één van de sleutels tot het succes van het engineeringsteam dat ernaar streeft om de .... (vervolg)

Automation University Special 2015 komt naar Eindhoven - invitatie

Rockwell Automation organiseert op 15 en 16 april 2015 de Automation University Special 2015 in het .... (vervolg)

Meer technisch nieuws >>

Meest gelezen nieuws

(12/6) Nederland twee keer in de prijzen bij European Inventor Award 2015

(8/6) KMWE levert onderdelen voor super e-bike

(4/6) Nieuw stalen dak voor Tsjernobyl reactor

(1/6) Innovatieve koelkelder die geen stroom nodig heeft

(27/5) GPS inlegzool voor weglopende dementerenden

(26/5) Nieuwe methode bestrijding teken

>> Meer blikvangers
Agenda

Bezoek SummerLabb tijdens Wereldhavendagen

Rotterdam

van 5-9-2014 tot 7-9-2015

Diepgaande opleiding Maintenance en Asset Management: de enige complete & Nederlandstalige training

Op verschillende locaties in Vlaanderen (België)

van 8-10-2015 tot 27-5-2016

Smart Grid School - op 3 dagen wegwijs in de slimme energiewereld

Brussel (13-14/10) - Zaventem (15/10)

van 13-10-2015 tot 15-10-2015

Op uw website?

TU Delft opent nieuw lab met vliegende en kruipende robots
Economie 4-3-2014 13:21:03

De universiteit opent deze week de Cyber Zoo: een nieuw onderzoeks- en testlaboratorium voor vliegende en lopende zwermrobots.

ENGINEERINGNET.NL - In de Cyber Zoo hebben robots alle ruimte voor interactie, op een oppervlakte van 100 vierkante meter.

Obstakels in de vorm van marskraters zorgen voor uitdaging voor de kruipende robots. Een net van zeven meter hoog zorgt dat de vliegende robots niet ontsnappen.

Met twaalf hightech-camera’s wordt geanalyseerd hoe de kruip- en vliegrobots bewegen en samenwerken. Hiermee kunnen de 3D-coördinaten en houdingen van de robots na experimenten nauwkeurig geanalyseerd worden.

Onder andere de vliegende libelle-robot DelFly en de lopende zespotige robot Zebro zullen er samenwerken om zonder hulp van mensen taken uit te voeren in allerlei verschillende omgevingen.

De wijze waarop zwermrobots werken is te vergelijken met een kolonie mieren. De robots zijn op zichzelf relatief simpel maar in een groep zijn ze in staat tot het uitvoeren van complexe taken zoals het uitvoeren van metingen en observaties. Denk aan het inspecteren van gebouwen die op instorten staan of van pijpsystemen tegen het plafond van fabriekshallen. Maar zwermrobots kunnen bijvoorbeeld ook een boer helpen die wil weten hoe zijn gewassen erbij staan.

Het nieuwe TU-lab is gelegen in de vliegtuighal op de faculteit Luchtvaart-en Ruimtevaarttechniek. De Cyber Zoo is een initiatief van het TU Delft Robotics Institute. Het instituut verenigt en verbindt al het onderzoek op het gebied van Robotica aan de TU Delft.

De uitdaging voor het Robotics Institute is het bereiken van een effectieve samenwerking tussen mensen en robots in allerlei verschillende omgevingen. De drie thema’s van het Institute zijn robot swarms, robots that work en interactive robots. << (Lydia Heida) (foto: TU Delft)


LEESTIPS

 
Registreer voor e-Krant

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Laadhotspot moet openbare oplaadpunten goedkoper maken

Nuon, Heijmans, en de gemeente Amsterdam hebben samen aangetoond dat de aanleg van openbare oplaadinfrastructuur voor elektrische auto’s efficiënter en goedkoper kan.

NS Spooraansluitingen overgenomen door Strukton Rail

Op 1 juli laatstleden heeft Strukton Rail NS Spooraansluitingen overgenomen van de Nederlandse Spoorwegen. Het overgenomen bedrijf gaat verder als Strukton Rail Short Line.

Sustainer Homes bouwt zeecontainers om tot zelfvoorzienende woningen

De Nederlandse start-up Sustainer Homes bouwt zeecontainers om tot zelfvoorzienende woningen. Eneco wil gedurende 2 jaar met het bedrijf samenwerken.

Nederlander toont zinkgaten op komeet aan dankzij Rosetta-sonde (+video)

Sterrenkundige Dennis Bodewits ontdekte via camerabeelden van de sonde dat er op de komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko enorme gaten voorkomen, net als op aarde.

Hollandia bouwt uitkijktoren voor Britse badplaats

Het Krimpense staalconstructriebedrijf is de hoofdaannemer voor de bouw van de toeristische attractie, die 162 meter hoog wordt en 64,2 miljoen euro kost.

Onderzoek: kan Eendenkroos tot lijm omgezet worden?

In de vijvers van het waterpark op het Landgoed Lankheet in Haaksbergen is deze week begonnen met de teelt van Waterlinzen.

Nieuwe fabriek voor verwerking chemisch afval en e-waste

D'Ensartech ontvangt ruim 1,7 miljoen euro subsidie van de provincie Groningen voor de bouw van een fabriek in Delfzijl, waar onder meer een vernieuwend smeltproces wordt geïnstalleerd.

Nederlandse militairen krijgen een Smart Vest

Thales Nederland is verantwoordelijk voor de voertuigintegratiesystemen, de batterij en de GPS-apparatuur die in het ballistische vest verwerkt zijn.

Nieuwe ‘energie-positieve’ zonneauto studententeam TU/e voorgesteld

Het studententeam Solar Team Eindhoven (STE) van de TU/e heeft haar nieuwe zonneauto gepresenteerd, waarmee ze zullen deelnemen aan de Bridgestone World Solar Challenge 2015.

Nexans levert fotovoltaïsche kabels voor Frans zonnepark

Nexans heeft een contract getekend met Eiffage Energie, namens Clemessy, voor de levering van speciale fotovoltaïsche en stroomkabels voor het zonnepark van Cestas in Zuidwest-Frankrijk.

2 miljoen euro voor nieuwe onderzoeken naar Q-koorts

Q-support selecteerde vier onderzoeken naar de diagnose en de behandeling van Q-koorts, te verrichten door VUmc, Radboudumc, UMC Utrecht en het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ).

NLR en Royal Haskoning werken aan optimale bereikbaarheid luchthavens

Het gaat hierbij om het leveren van integrale advies- en ingenieursdiensten voor de luchtvaart en luchthavens in Nederland en de BES-eilanden Saba, Sint Eustatius en Bonaire.

Hogeschool Rotterdam kiest Breijer voor onderhoud installaties

Breijer heeft de opdracht verworven voor het onderhoud van de installaties voor de onderwijslocaties Museumpark, het Academieplein, de RDM Campus en de Pieter de Hoochweg.

Onderzoek: uitzaaiing bij darmkanker voorspellen via schildwachtklier

Met een schildwachtprocedure wordt getracht te voorspellen naar welke lymfeklieren de tumor is uitgezaaid, zodat zo min mogelijk weefsel hoeft te worden verwijderd.

Wetenschappelijk onderzoek toont ontstaan van bliksem aan

Wetenschappers hebben voor het eerst aangetoond dat bliksem ontstaat door een samenspel van hagel en energierijke deeltjes uit de ruimte die afkomstig zijn van exploderende sterren.

Nieuwe onderzoeksfaciliteit Genmab komt op Utrecht Science Park

Biotechbedrijf Genmab heeft voor de ontwikkeling en realisatie van haar nieuwe onderzoeksfaciliteit op het Utrecht Science Park een erfpachtovereenkomst getekend met de Universiteit Utrecht.

Boskalis gaat toegangskanaal van Engelse Portsmouth uitbreiden

Boskalis heeft een opdracht verworven van het Ministerie van Defensie voor het uitbreiden van het toegangskanaal naar de haven van Portsmouth in het Verenigd Koninkrijk.

Neutronenster blijkt wolf in schaapskleren

Een internationaal team van astronomen, onder wie Peter Jonker van SRON en de Radboud Universiteit, heeft een neutronenster gevonden die het gedrag van een zwart gat vertoont.

Tennet neemt nieuwe grote offshore-netaansluiting in gebruik

HelWin2, met een capaciteit van 690 megawatt, transporteert windenergie van het Duitse deel van de Noordzee naar het vasteland, waar de stroom in het elektriciteitsnet wordt ingevoed.

Achilleshiel tumorcel blootgelegd

Onderzoekers van het Erasmus MC ontwikkelen aanpak om te voorkomen dat tumorcellen opgelopen DNA-schade herstellen door een bepaald eiwit uit te schakelen.

TU Eindhoven opent nieuw lab voor microfabricage

In dit nieuwe Microfab Lab kan gebruik gemaakt worden van geavanceerde microfabricage-faciliteiten, en kunnen microsystemen geproduceerd voor onderzoek en onderwijs.

Studenten TU Delft breken wereldrecord mensaangedreven onderzeeër

Ze bereikten met de onderzeeër een snelheid 13,74 kilometer per uur, terwijl het oude record van een Canadese universiteit op 13,49 kilometer per uur stond.

THEMADOSSIERS

Productietechniek

Eco&Energy

Onderhoud

Procestechniek

HR & Werk