Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Verwant nieuws

(27/5) Wereldprimeur: robots planten zich voort (+video)

(26/5) AkzoNobel opent grootste technologiecentrum in China

(25/5) Mevi gaat mogelijk samenwerken met CERN

(9/5) FOM en TU Delft ontwikkelen minuscule supergeleidende batterijtjes

(28/4) Nederlandse ingenieur genomineerd voor European Inventor Award

(26/4) Finalisten Amsterdam Science & Innovation Award bekend gemaakt

>> Meer verwant nieuws
Nieuws van leveranciers

Nieuwe Safety Maturity Index-tool van Rockwell Automation - techniek

De Safety Maturity Index helpt fabrikanten met het optimaliseren van de veiligheidsprestaties door .... (vervolg)

Hydraulische remcilinders: milieuvriendelijk in het gebruik - techniek

Om de spuitunits van de landbouwmachines efficiënter te maken en tegelijkertijd het milieu te .... (vervolg)

Blake Moret wordt nieuwe CEO Rockwell Automation - techniek

Rockwell Automation kondigt veranderingen in bestuur aan. Blake Moret benoemd totCEO, Keith .... (vervolg)

Meer technisch nieuws >>

Meest gelezen nieuws

(27/5) Wereldprimeur: robots planten zich voort (+video)

(27/5) 1.200 brugklassers doen proeven tijdens Game On Drechtsteden

(26/5) Bouw koepel en telescoopstructuur van ’s werelds grootste telescoop

(26/5) Nieuwe energiecentrale in Camminghaburen bespaart 40.000 ton CO2

(25/5) Fastned haalt ruim 3 miljoen euro op via Nxchange

(24/5) TenneT kiest Nuon Magnum als startmotor van het noorden

>> Meer blikvangers
Agenda

Trends in Maintenance Congres:
Duurzaam Asset Management

Het Spoorwegmuseum, Maliebaanstation, Utrecht

woensdag 1 juni 2016

Op uw website?

TU Delft opent nieuw lab met vliegende en kruipende robots
Economie 4-3-2014 13:21:03

De universiteit opent deze week de Cyber Zoo: een nieuw onderzoeks- en testlaboratorium voor vliegende en lopende zwermrobots.

ENGINEERINGNET.NL - In de Cyber Zoo hebben robots alle ruimte voor interactie, op een oppervlakte van 100 vierkante meter.

Obstakels in de vorm van marskraters zorgen voor uitdaging voor de kruipende robots. Een net van zeven meter hoog zorgt dat de vliegende robots niet ontsnappen.

Met twaalf hightech-camera’s wordt geanalyseerd hoe de kruip- en vliegrobots bewegen en samenwerken. Hiermee kunnen de 3D-coördinaten en houdingen van de robots na experimenten nauwkeurig geanalyseerd worden.

Onder andere de vliegende libelle-robot DelFly en de lopende zespotige robot Zebro zullen er samenwerken om zonder hulp van mensen taken uit te voeren in allerlei verschillende omgevingen.

De wijze waarop zwermrobots werken is te vergelijken met een kolonie mieren. De robots zijn op zichzelf relatief simpel maar in een groep zijn ze in staat tot het uitvoeren van complexe taken zoals het uitvoeren van metingen en observaties. Denk aan het inspecteren van gebouwen die op instorten staan of van pijpsystemen tegen het plafond van fabriekshallen. Maar zwermrobots kunnen bijvoorbeeld ook een boer helpen die wil weten hoe zijn gewassen erbij staan.

Het nieuwe TU-lab is gelegen in de vliegtuighal op de faculteit Luchtvaart-en Ruimtevaarttechniek. De Cyber Zoo is een initiatief van het TU Delft Robotics Institute. Het instituut verenigt en verbindt al het onderzoek op het gebied van Robotica aan de TU Delft.

De uitdaging voor het Robotics Institute is het bereiken van een effectieve samenwerking tussen mensen en robots in allerlei verschillende omgevingen. De drie thema’s van het Institute zijn robot swarms, robots that work en interactive robots. << (Lydia Heida) (foto: TU Delft)


LEESTIPS

 
Registreer voor e-Krant

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Jan van Eijk ontvangt de Martin van den Brink Award

Jan van Eijk, voormalig CTO Mechatronics bij Philips Applied Technologies en emeritus hoogleraar Advanced Mechatronics aan de TU Delft, heeftde Martin van den Brink Award ontvangen.

Wereldprimeur: robots planten zich voort (+video)

Het is VU-hoogleraar kunstmatige intelligentie Guszti Eiben en zijn team als eerste ter wereld gelukt om robots te ontwikkelen, die zich kunnen voortplanten.

Oprichter Booking.com steekt 566 miljoen euro in tech-investeringsfonds

Kees Koolen, de oprichter van reiswebsite Booking.com, heeft een fonds opgericht dat bedoeld is voor snelgroeiende technologiebedrijven in Europa, waarbij al vijf investeringen zijn gedaan.

1.200 brugklassers doen proeven tijdens Game On Drechtsteden

Meer dan 1.200 brugklassers uit de Drechtsteden bezochten begin deze week het techniekevenement Game On Drechtsteden op de schaatsbaan van Dordrecht.

AkzoNobel opent grootste technologiecentrum in China

AkzoNobel heeft haar nieuw technologiecentrum ter waarde van 6,5 miljoen euro officieel geopend in het Chinese Songjiang, Shanghai.

Nederland subsidieert bestrijding tuberculose in Ghana met 7 miljoen euro

Dit gezondheidsproject omvat een netwerk van 52 digitale röntgensystemen die worden uitgerust met Computer Aided Detection software en vormen een landelijk platform voor teleradiologie.

Nieuwe Panamakanaal wordt in juni officieel geopend (+video)

Na bijna zeven jaar samenwerking over de grenzen is het zover: het nieuwe Panamakanaal wordt op zondag 26 juni 2016 officieel geopend. 100 postpanamax schepen hebben al gereserveerd.

Bezoek Windpark Westermeerwind tijdens open dag

Windpark Westermeerwind wil een windpark voor en door de polder zijn. Alle turbines zijn geïnstalleerd en de laatste turbines worden momenteel getest.

Bouw koepel en telescoopstructuur van ’s werelds grootste telescoop

ESO’s directeur-generaal, de Nederlandse astronoom Tim de Zeeuw, tekende op 25 mei dit grootste contract ooit in de geschiedenis van de astronomie op vaste grond.

Nieuwe energiecentrale in Camminghaburen bespaart 40.000 ton CO2

Eind vorige week heeft Ennatuurlijk een nieuwe energiecentrale in Camminghaburen geopend. De nieuwe energiecentrale bespaart 40.000 ton CO2 over een periode van 30 jaar.

Europees centre of excellence voor thermoset composietmaterialen geopend

TenCate Advanced Composites opende haar uitgebreide vestiging in het Engelse Langley Mill (Nottingham), het Europees expertisecentrum voor thermohardende prepregsystemen.

Fastned haalt ruim 3 miljoen euro op via Nxchange

Fastned, dat bouwt aan een pan-Europees netwerk van snellaadstations voor elektrische auto’s, heeft op de nieuwe beurs Nxchange ruim 3 miljoen euro aan vers kapitaal opgehaald.

Mevi gaat mogelijk samenwerken met CERN

Het Helmondse Mevi, specialist in geavanceerde technologie, is uitgenodigd om een mogelijke samenwerking te onderzoeken met het Zwitserse CERN, vooral bekend door de deeltjesversnellers.

Eerste F-35-jachtvliegtuigen in Nederland geland

De toestellen, voor het eerst in het toekomstige thuisland, blijven drie weken op Vliegbasis Leeuwarden, waar vandaan ook de zogenoemde belevingsvluchten worden gehouden.

Nederlandse overheid steekt 50 miljoen euro in innovatie

Er komen twee nieuwe maatregelingen om startende bedrijven sneller en makkelijker te laten groeien, via versoepeling van de gebruikelijk-loonregeling en directe investeringen in starters.

Jong Rotterdams bedrijf biedt landelijk netwerk voor Internet of Things

Jonge Rotterdamse Aerea rolt in Nederland mobiel Sigfox-netwerk met landelijke dekking voor Internet of Things uit. In België heeft Engie M2M een gelijkaardig contract met het Franse Sigfox.

Rotterdamse Wartburg College opnieuw winnaar Eureka!Cup

Voor de tweede achtereenvolgende keer is het Wartburg College uit Rotterdam winnaar geworden van de Eureka!Cup, een ontwerpwedstrijd voor jongeren.

Strukton Rolling Stock behaalt kwaliteitsnorm EN 15085

De kwaliteitsnorm EN 15085 bepaalt de kwaliteitsborging en bewijsvoering met betrekking tot laswerk aan rollend materieel en onderdelen daarvan.

TenneT kiest Nuon Magnum als startmotor van het noorden

TenneT en Nuon hebben een overeenkomst gesloten voor het realiseren van een ‘black-start’ faciliteit bij de Magnum-centrale van Nuon in Eemshaven.

43,5 miljoen euro voor betere aansluiting mbo met bedrijfsleven

Zeventien samenwerkingsprojecten rondom mbo-scholen in heel Nederland krijgen 43,5 miljoen euro om de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt te verbeteren.

Technologie ontwikkeld voor recycling gebruikte autobanden

Black Bear Carbon kan autobanden op een schone manier tot hoogwaardig carbon black verwerken, een industrieproduct dat bestaat uit roetdeeltjes en dat als vulmiddel is te gebruiken.

Nieuwe container-spoorverbinding tussen Antwerpen en Venlo gestart

Vandaag is een nieuwe containerspoorverbinding tussen de Antwerpse haven (België) en het Noord-Limburgse Venlo (Nederland) van start gegaan.

THEMADOSSIERS

Productietechniek

Eco&Energy

Onderhoud

Procestechniek

HR & Werk