Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Verwant nieuws

(23/1) Extra impuls voor toepassing wetenschappelijke kennis

(20/1) Start TU Eindhoven Innovation Space in voorjaar 2018

(19/1) 551 miljoen euro extra naar zes instituten voor toegepast onderzoek

(18/1) Onderzoek UTwente kan leiden tot lichtere vliegtuigen

(17/1) Onderzoekers maken laser op nanoschaal bij kamertemperatuur

(16/1) Delftse startup ShoreMonitoring helpt om woonboten Gennep los te krijgen

>> Meer verwant nieuws
Nieuws van leveranciers

Omron lanceert productlijn industriële mobiele robots - techniek

Omron introduceert een productlijn met industriële mobiele robots voor snel, betrouwbaar en .... (vervolg)

ACE gasveren optimaliseren bewerkingsproces van hoogwaardig gietmateriaal - techniek

Schleugenpflug, de grootste aanbieder van hoogwaardige doseersystemen uit Beieren, maakt bij .... (vervolg)

ACE Stossdämpfer presenteerde nieuwe palletstopper op Precisiebeurs - techniek

Midden november vond de 16e editie van de Precisiebeurs plaats. Dempingsspecialist ACE .... (vervolg)

Meer technisch nieuws >>

Meest gelezen nieuws

(23/1) Nieuwe methode voor opslag veel data met licht en zonder hitte

(23/1) Extra impuls voor toepassing wetenschappelijke kennis

(18/1) Onderzoek UTwente kan leiden tot lichtere vliegtuigen

(17/1) Stadswarmte regio Rotterdam bespaart jaarlijks 70% CO2

(16/1) Delftse startup ShoreMonitoring helpt om woonboten Gennep los te krijgen

(13/1) NWO subsidieert nieuwe innovaties voor astrochemisch onderzoek

>> Meer blikvangers
Op uw website?

TU Delft opent nieuw lab met vliegende en kruipende robots
Economie 4-3-2014 13:21:03

De universiteit opent deze week de Cyber Zoo: een nieuw onderzoeks- en testlaboratorium voor vliegende en lopende zwermrobots.

ENGINEERINGNET.NL - In de Cyber Zoo hebben robots alle ruimte voor interactie, op een oppervlakte van 100 vierkante meter.

Obstakels in de vorm van marskraters zorgen voor uitdaging voor de kruipende robots. Een net van zeven meter hoog zorgt dat de vliegende robots niet ontsnappen.

Met twaalf hightech-camera’s wordt geanalyseerd hoe de kruip- en vliegrobots bewegen en samenwerken. Hiermee kunnen de 3D-coördinaten en houdingen van de robots na experimenten nauwkeurig geanalyseerd worden.

Onder andere de vliegende libelle-robot DelFly en de lopende zespotige robot Zebro zullen er samenwerken om zonder hulp van mensen taken uit te voeren in allerlei verschillende omgevingen.

De wijze waarop zwermrobots werken is te vergelijken met een kolonie mieren. De robots zijn op zichzelf relatief simpel maar in een groep zijn ze in staat tot het uitvoeren van complexe taken zoals het uitvoeren van metingen en observaties. Denk aan het inspecteren van gebouwen die op instorten staan of van pijpsystemen tegen het plafond van fabriekshallen. Maar zwermrobots kunnen bijvoorbeeld ook een boer helpen die wil weten hoe zijn gewassen erbij staan.

Het nieuwe TU-lab is gelegen in de vliegtuighal op de faculteit Luchtvaart-en Ruimtevaarttechniek. De Cyber Zoo is een initiatief van het TU Delft Robotics Institute. Het instituut verenigt en verbindt al het onderzoek op het gebied van Robotica aan de TU Delft.

De uitdaging voor het Robotics Institute is het bereiken van een effectieve samenwerking tussen mensen en robots in allerlei verschillende omgevingen. De drie thema’s van het Institute zijn robot swarms, robots that work en interactive robots. << (Lydia Heida) (foto: TU Delft)


LEESTIPS

 
Registreer voor e-Krant

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Tata Steel bouwt nieuwe overslaghaven voor staalschroot in IJmuiden

Het staalbedrijf recycled jaarlijks zo’n 1,5 miljoen ton staal, waaronder bijna 90% van alle stalen verpakkingsmateriaal in Nederland.

Philips Lighting verzorgt verlichting voor vernieuwde schaatsstadion Thialf

Het nieuwe stadion is toonaangevend in de schaatswereld door de strakke ondergrond, doordachte klimaatbeheersing en verlichting, die bijdragen aan het neerzetten van topprestaties.

TenneT gaat elektriciteitsnet Zeeuws-Vlaanderen versterken

In Zeeland wordt gewerkt aan de versterking van het elektriciteitsnet om de leveringszekerheid voor Zeeuws-Vlaanderen te vergroten.

Onderzoek naar verwijderen medicijnresten uit afvalwater

Witteveen+Bos, TU Delft, Nijhuis Water Technology, STOWA en Waternet zijn gestart met het labschaalonderzoek naar een innovatieve manier om medicijnresten uit afvalwater te verwijderen.

Eneco kondigt partnerschap met Duitse Lichtblick aan

Energieleverancier Eneco neemt een belang van 50% in het Duitse duurzame energiebedrijf LichtBlick, dat duurzame energie levert aan meer dan 645.000 klanten.

Nieuwe methode voor opslag veel data met licht en zonder hitte

Onderzoekers van de universiteit van Bialystok in Polen en de Radboud Universiteit gebruiken daarvoor kobaltgranaat (een glasachtig, transparant materiaal) in plaats van metaal.

Omron lanceert productlijn industriële mobiele robots - techniek

Omron introduceert een productlijn met industriële mobiele robots voor snel, betrouwbaar en kosteneffectief materiaaltransport in dynamische omgevingen.

Extra impuls voor toepassing wetenschappelijke kennis

De toepassing van onderzoek wordt zwaarder meegewogen in de beoordeling bij de NWO en er komt 10 miljoen euro vrij voor wetenschappers om promotieonderzoek te doen bij een bedrijf.

Ruimte voor nieuwe technieken in aanpak uitstoot fijnstof

Regio FoodValley biedt veehouderijen de mogelijkheid nieuwe technieken, die nog niet wettelijk zijn verankerd, te gebruiken om sneller de uitstoot van schadelijke stoffen terug te dringen.

Start TU Eindhoven Innovation Space in voorjaar 2018

Doel is onder meer om studenten te ondersteunen in multidisciplinaire projecten bij het ontwikkelen van prototypes voor tastbare producten, samen met onderzoekers en het bedrijfsleven.

Hilko Beumer en Melgert van Schalkwijk richten nieuw ingenieursbureau op

Onder de naam TT-Projecten is TT-Engineering met ingang van 1 januari 2017 van start gegaan als zelfstandig ingenieursbureau. "We hebben al uitdagende werktuigbouwkundige projecten".

551 miljoen euro extra naar zes instituten voor toegepast onderzoek

Het bedrag gaat naar onderzoeksfaciliteiten van Deltares, ECN, Marin, NLR, TNO en Wageningen Research om oplossingen voor hightech, voeding, energie, veiligheid en water te ontwikkelen.

Telescoop STO2 geland en data veilig gesteld

De telescoop STO2, die in december 2016 met Nederlandse detectoren rond de zuidpool cirkelde om gaswolken tussen de sterren te onderzoeken, is 30 december veilig weer geland.

Onderzoek gestart naar gebruik ’groene waterstof’ in raffinageproces

TNO, Stedin, Smartport, Uniper, BP Refinery Rotterdam en Port of Rotterdam gaan samen onderzoeken of een power-to-gas fabriek op de BP Rotterdam raffinaderij mogelijk is.

Medicijnbewustzijn verhogen met een app

Voor een effectieve behandeling met medicijnen is het belangrijk dat patiënten betrokken zijn bij hun medicatiegebruik. Moderne technologie, zoals een smartphone-app, kan hierbij helpen.

Onderzoek UTwente kan leiden tot lichtere vliegtuigen

Yibo Su van de Universiteit Twente ontwikkelde een sterke verbindingsmethode voor lichtgewicht constructies met thermoplastische composieten. Dit verbreedt de mogelijke toepassingen.

Vorig jaar laagste aantal faillissementen in 8 jaar

CBS meldt dat afgelopen jaar zijn 4.396 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Dat is het laagste aantal faillissementen sinds 2008.

Stadswarmte regio Rotterdam bespaart jaarlijks 70% CO2

Eneco levert via het stadswarmtenet in regio Rotterdam aan honderden bedrijven en 45.000 huishoudens warmte uit afval- en energiecentrale AVR. Goed voor jaarlijks 70% CO2-besparing.

Probleem trillingen bij nieuwe laboratorium RIVM en CBG opgelost

Het consortium StruktonHurksHeijmans heeft een combinatie van maatregelen uitgewerkt, waarmee het ontwerp voor de nieuwbouw voldoet aan de gestelde trillingseis voor laboratoriumruimten.

Onderzoekers maken laser op nanoschaal bij kamertemperatuur

De nanolaser is het werk van onderzoekers van het Nederlandse instituut voor funderend energieonderzoek DIFFER, de Technische Universiteit Eindhoven en de Universiteit van Madrid.

Start bouw eerste NXT tankstation voor duurzame brandstoffen

Het eerste NXT tankstation, voor het tanken van benzine, diesel en duurzame brandstoffen zoals LNG, GTL en CO2, komt te liggen op het bedrijventerrein Boekelermeer in Alkmaar.

DAF Trucks maakt complexe transportplanning transparanter - artikel

Complexiteit en maatwerk zijn de sleutelwoorden die de productielocaties van DAF Trucks in Westerlo, Eindhoven en Leyland kenmerken. Manager Logistic Innovations Janco Spiekhout rapporteert.