Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Verwant nieuws

(23/6) Realistischere breinstudies dank zij 3D brein op een chip

(21/6) 9,75 miljoen euro voor innovatie Duitse en Nederlandse bedrijven

(20/6) Spinozapremies voor Wilhelm Huck, Lodi Nauta, Mihai Netea en Bart van Wees

(17/6) TU Delft officieel partner forensisch expertisecentrum CLHC

(14/6) Nieuw Medisch Spectrum Twente (MST) officieel geopend

(9/6) Internationale broedplaats voor open innovatie in de chemie

>> Meer verwant nieuws
Nieuws van leveranciers

Traceerbaarheid door serialisatie - whitepaper

Het vermogen om individuele producten door de hele toeleveringsketen heen te traceren, wordt steeds .... (vervolg)

Nieuw: Fluke 438-II Power Quality en Motor Analyzer - techniek

De nieuwe Fluke 438-II Power Quality en Motor Analyzer meet zowel de elektrische als de mechanische .... (vervolg)

Hogeschool beschermt quadcopter met kleine stootdempers - techniek

De Duitse Technische Hogeschool van Mittelhessen voorziet zijn quadcopters met kleine stootdempers .... (vervolg)

Meer technisch nieuws >>

Meest gelezen nieuws

(29/6) Nederlandse radioantenne gaat naar de maan met Chinese missie

(28/6) TU/e studenten presenteren 3D-geprint betonnen paviljoen

(27/6) Defensie looft 200.000 euro uit voor beste energie-innovatie

(23/6) Test op Noordzee met opruimen plastic soep

(22/6) Minister Kamp heeft Windpark Westermeerwind officieel geopend

(22/6) Scheepswerven vrezen omzetverlies door knellende sluis

>> Meer blikvangers
Op uw website?

TU Delft opent nieuw lab met vliegende en kruipende robots
Economie 4-3-2014 13:21:03

De universiteit opent deze week de Cyber Zoo: een nieuw onderzoeks- en testlaboratorium voor vliegende en lopende zwermrobots.

ENGINEERINGNET.NL - In de Cyber Zoo hebben robots alle ruimte voor interactie, op een oppervlakte van 100 vierkante meter.

Obstakels in de vorm van marskraters zorgen voor uitdaging voor de kruipende robots. Een net van zeven meter hoog zorgt dat de vliegende robots niet ontsnappen.

Met twaalf hightech-camera’s wordt geanalyseerd hoe de kruip- en vliegrobots bewegen en samenwerken. Hiermee kunnen de 3D-coördinaten en houdingen van de robots na experimenten nauwkeurig geanalyseerd worden.

Onder andere de vliegende libelle-robot DelFly en de lopende zespotige robot Zebro zullen er samenwerken om zonder hulp van mensen taken uit te voeren in allerlei verschillende omgevingen.

De wijze waarop zwermrobots werken is te vergelijken met een kolonie mieren. De robots zijn op zichzelf relatief simpel maar in een groep zijn ze in staat tot het uitvoeren van complexe taken zoals het uitvoeren van metingen en observaties. Denk aan het inspecteren van gebouwen die op instorten staan of van pijpsystemen tegen het plafond van fabriekshallen. Maar zwermrobots kunnen bijvoorbeeld ook een boer helpen die wil weten hoe zijn gewassen erbij staan.

Het nieuwe TU-lab is gelegen in de vliegtuighal op de faculteit Luchtvaart-en Ruimtevaarttechniek. De Cyber Zoo is een initiatief van het TU Delft Robotics Institute. Het instituut verenigt en verbindt al het onderzoek op het gebied van Robotica aan de TU Delft.

De uitdaging voor het Robotics Institute is het bereiken van een effectieve samenwerking tussen mensen en robots in allerlei verschillende omgevingen. De drie thema’s van het Institute zijn robot swarms, robots that work en interactive robots. << (Lydia Heida) (foto: TU Delft)


LEESTIPS

 
Registreer voor e-Krant

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Nederlandse bedrijven investeren bijna 5 miljard euro in energie en milieu

In 2015 werd dit bedrag gestoken in energiezuinige maatregelen en milieuvriendelijke technieken, waarbij het om een miljard euro meer gaat dan het voorgaande jaar.

Nederlandse radioantenne gaat naar de maan met Chinese missie

Onderzoekers van de Radboud Universiteit, ASTRON en het Delftse bedrijf ISIS ontwikkelen een nieuw instrument dat in 2018 op een Chinese satelliet meereist naar een plek achter de maan.

Green Team Twente gaat voor winst in Londense Shell Eco Marathon

Green Team Twente gaat vanaf vrijdag 1 juli met de nieuwe waterstofauto H2.Zero in Londen de strijd aan met honderden studententeams uit heel Europa.

TU/e studenten presenteren 3D-geprint betonnen paviljoen

Vorige week werden bij de faculteit Bouwkunde van de TU/e de mogelijkheden van het 3D-printen van beton gedemonstreerd. Daarbij werd een 3D-geprint paviljoen getoond.

In 7 stappen naar voorspellend model voor predictief onderhoud - artikel

Predictief onderhoud biedt grote voordelen ten opzichte van de meer traditionele vormen van onderhoud, zoals preventief en toestandsafhankelijk.

Elektriciteitsproductie uit steenkool opnieuw hoger

De productie van elektriciteit uit steenkool is vorig jaar opnieuw gestegen. In 2015 werd in ons land 39 miljard kWh aan elektriciteit opgewekt uit steenkool, 35% meer dan het jaar daarvoor.

Gaswinning Groningen verlaagd tot 24 miljard kubieke meter

De gaswinning uit het Groningenveld wordt de komende 5 jaar beperkt tot 24 miljard m³ per jaar. Er wordt gestreefd naar een zo vlak mogelijke winning met zo min mogelijk fluctuaties.

Expertisecentrum InVesta voor groen gas en biomassavergassing naar Alkmaar

Binnen drie jaar staat er met het Institute for Valorisation and Expertise in Thermochemics Alkmaar (InVesta) een expertisecentrum voor groen gas en biomassavergassing in Alkmaar.

Robotvoetbalteam TU Eindhoven gaat voor derde wereldtitel op RoboCup

Al acht jaar op rij staan de voetbalrobots van de TU Eindhoven in de finale van het WK-robotvoetbal, de RoboCup. In 2012 en in 2014 veroverden ze al de wereldtitel.

STW op zoek naar Simon Stevin Gezel 2016

STW roept projectleiders op om kandidaten met een technologisch toptalent voor te dragen voor de Simon Stevin Gezel 2016.

Defensie looft 200.000 euro uit voor beste energie-innovatie

‘Energie voor Operationeel Optreden’ is het onderwerp van de Defensie Innovatie Competitie 2016, dat samen met het FME Cluster Energy wordt georganiseerd.

Onderzoek naar diepzee ecosystemen in de Atlantische Oceaan opgestart

De start van ATLAS markeert het begin van een groot aantal oceaanexpedities gedurende de komende 4 jaar van onderzoeksteams en -schepen van 25 partners.

Recordinvestering van 4,4 miljard euro voor Nederlandse biotech in 2015

Tussen 2005 en 2015 is de Nederlandse life sciences-sector in omvang verdubbeld, waardoor er nu al ruim 24.000 mensen werken bij ruim 450 bedrijven.

Zuid-Hollands investeringsfonds van start met 22 miljoen euro

Startupambassadeur Neelie Kroes heeft het nieuwe investeringsfonds UNIIQ gelanceerd. Erasmus MC, TU Delft, Universiteit Leiden en InnovationQuarter werken samen in dit initiatief.

Drones vliegen over proefvelden aardappel voor geven bemestingsadvies

Voor het project 'Op Naar Precisielandbouw 2.0’, met onder meer Wageningen UR en Agrifirm, vliegen vanaf half juni drones over aardappelvelden om te zien of bijmesten met stikstof nodig is.

FrieslandCampina leent 150 miljoen bij EIB voor R&D

De Europese Investeringsbank (EIB) heeft aan FrieslandCampina een lening van 150 miljoen euro toegekend voor de R&D-activiteiten van dit bedrijf in Europa.

Realistischere breinstudies dank zij 3D brein op een chip

Voor realistische studies om de werking van hersencellen te bestuderen, moeten de cellen kunnen gedijen in een driedimensionale omgeving.

Innovatief project Aquafarm op gebied van afvalwaterzuivering

Zes partijen hebben elkaar gevonden in het innovatieve project Aquafarm. Samen zoeken zij naar een nieuwe manier van afvalwater zuiveren, waarbij flora en fauna worden ingezet.

Record aan goederen vervoerd in Nederland in 2015

De omvang van het goederenvervoer in Nederland is in 2015 gestegen naar een recordhoogte van 1,64 miljard ton.

Nieuw spoor in Limburg voor meer grensoverschrijdende treinen

Investering van 58 miljoen euro in verdubbelen spoortraject tussen Heerlen en Landgraaf, wat op termijn een directe verbinding tussen Luik, Maastricht en Aken mogelijk maakt.

Oliemaatschappij Tamoil Nederland gaat groene stroom produceren

Tamoil gaat groene stroom produceren voor haar netwerk van tankstations. De stroom is afkomstig van één van de grootste zonnepanelen-parken op het TT Circuit Assen (Zonnepark XXL).

Test op Noordzee met opruimen plastic soep

Het 100 meter lange prototype om plastic uit de oceanen te gaan vissen wordt door Boskalis vanuit de Scheveningse haven naar de Noordzee gebracht, waar het komende jaar wordt getest.

THEMADOSSIERS

Productietechniek

Eco&Energy

Onderhoud

Procestechniek

HR & Werk