Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Verwant nieuws

(24/8) Leids onderzoek: planten verbouwen op Mars (+video)

(24/8) New Scientist opnieuw op zoek naar grootste wetenschapstalent

(23/8) 10 miljoen euro voor innovaties in micro- en nano-elektronica

(18/8) Consortium schaalt productie bio-aromaten uit afvalstromen op

(12/8) TU Delft haalt banden aan met Japan voor nieuwe turbomachines

(8/8) Siemens Healthineers stapt in molecular services voor oncologie

>> Meer verwant nieuws
Nieuws van leveranciers

SCCR selectietool voor OEM’s om te voldoen aan UL-richtlijnen - techniek

Voor OEMs die slimme machines voor de Noord-Amerikaanse markt ontwikkelen: Rockwell Automation .... (vervolg)

Bekendmaking jury en prijs 'Best Future Machine Award' op interpack 2017 - techniek

Na de aankondiging van de interpack 2017 ‘Best Future Machine Award’, heeft Rockwell Automation de .... (vervolg)

ASCO breidt zijn roestvast stalen filter-drukregelaars uit - techniek

ASCO introduceert een compacte roestvast stalen filter-drukregelaar van 1/4”, met hoge .... (vervolg)

Meer technisch nieuws >>

Meest gelezen nieuws

(25/8) Nuon verkoopt industrie park Emmtec aan Duitse GETEC

(22/8) Stoom uit verbranding biomassa voor aardappelverwerking

(9/8) Omzet NXP Semiconductors stijgt met 57% tot 2,4 miljard dollar

(8/8) TU/e studenten klaar voor 80-daagse wereldreis per elektrische motor

(4/8) Grootste schip ter wereld klaar voor eerste klus

(2/8) Geslaagde test met eerste zelfrijdende bus op openbare weg

>> Meer blikvangers
Op uw website?

TU Delft opent nieuw lab met vliegende en kruipende robots
Economie 4-3-2014 13:21:03

De universiteit opent deze week de Cyber Zoo: een nieuw onderzoeks- en testlaboratorium voor vliegende en lopende zwermrobots.

ENGINEERINGNET.NL - In de Cyber Zoo hebben robots alle ruimte voor interactie, op een oppervlakte van 100 vierkante meter.

Obstakels in de vorm van marskraters zorgen voor uitdaging voor de kruipende robots. Een net van zeven meter hoog zorgt dat de vliegende robots niet ontsnappen.

Met twaalf hightech-camera’s wordt geanalyseerd hoe de kruip- en vliegrobots bewegen en samenwerken. Hiermee kunnen de 3D-coördinaten en houdingen van de robots na experimenten nauwkeurig geanalyseerd worden.

Onder andere de vliegende libelle-robot DelFly en de lopende zespotige robot Zebro zullen er samenwerken om zonder hulp van mensen taken uit te voeren in allerlei verschillende omgevingen.

De wijze waarop zwermrobots werken is te vergelijken met een kolonie mieren. De robots zijn op zichzelf relatief simpel maar in een groep zijn ze in staat tot het uitvoeren van complexe taken zoals het uitvoeren van metingen en observaties. Denk aan het inspecteren van gebouwen die op instorten staan of van pijpsystemen tegen het plafond van fabriekshallen. Maar zwermrobots kunnen bijvoorbeeld ook een boer helpen die wil weten hoe zijn gewassen erbij staan.

Het nieuwe TU-lab is gelegen in de vliegtuighal op de faculteit Luchtvaart-en Ruimtevaarttechniek. De Cyber Zoo is een initiatief van het TU Delft Robotics Institute. Het instituut verenigt en verbindt al het onderzoek op het gebied van Robotica aan de TU Delft.

De uitdaging voor het Robotics Institute is het bereiken van een effectieve samenwerking tussen mensen en robots in allerlei verschillende omgevingen. De drie thema’s van het Institute zijn robot swarms, robots that work en interactive robots. << (Lydia Heida) (foto: TU Delft)


LEESTIPS

 
Registreer voor e-Krant

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Eerste Nederlandse starter geselecteerd voor programma in Silicon Valley

Er zijn achttien Europese bedrijven geselecteerd voor de tweede editie van 'Startup Europe Comes to Silicon Valley' (SEC2SV), waaronder het Nederlandse bedrijf SciSports.

Bedrijven kunnen voedselverspilling terugdringen door zelfmonitoring

Onderzoekers van Wageningen UR Food & Biobased Research geven aan dat het mogelijk is om via zelfmonitoring meer inzicht te krijgen in voedselverspilling in verschillende ketenschakels.

Installatie Gemini Offshore Windpark volledig voltooid

Van Oord’s offshore installatieschip heeft onlangs de laatste windturbine van het Gemini Offshore Windpark geïnstalleerd. Hiermee is de installatie van in totaal 150 windturbines voltooid.

Testcentrum voor zelfstandig werkend energiesysteem

Op de Afsluitdijk bij Den Oever komt een centrum voor het testen van zelfstandige, duurzame energienetwerken, genaamd Off Grid Energy Systems, dat ruim 1,8 miljoen euro gaat kosten.

Ombuigen naar een circulaire economie is noodzaak

ECN is overtuigd van de noodzaak om het karakter van de economie in een circulaire richting om te buigen en ziet hierin ook een groot potentieel voor de energietransitie

Nuon verkoopt industrie park Emmtec aan Duitse GETEC

De Duitse leverancier van energiediensten GETEC heeft het Emmtec Industry & Business Park in Emmen van energiebedrijf Nuon overgenomen.

16 miljoen euro voor winnen van metalen en mineralen uit bodemas

Heros Sluiskil bouwt een fabriek voor de opwerking van non-ferro concentraten uit bodemas en vernieuwd bestaande installaties om bodemas op te werken tot materiaal voor wegenbouw.

No More Ransom project bestrijdt WildFire ransomware

Vorige maand zag het No More Ransom project het licht, een online-portal ter bestrijding van ransomware op initiatief van de Nederlandse politie, Europol, Intel Security en Kaspersky Lab.

BAM gaat Ierse universiteitsbibliotheek uitbreiden

De universiteit van Limerick heeft de opdracht voor de uitbreiding van de Glucksman bibliotheek toegekend aan BAM’s Ierse utiliteitsbouwbedrijf BAM Building.

Nuon, AkzoNobel en BASF zijn genomineerd voor Northern Enlightenmentz 2016

Op 16 september wordt tijdens het congres Eemsdeltavisie gekozen welk bedrijf dit jaar het beste voorbeeld van duurzame industrie is in Noord-Nederland.

Leids onderzoek: planten verbouwen op Mars (+video)

13 Leidse studenten hebben een crowdfundingsactie gestart om geld in te zamelen voor onderzoek naar mogelijkheden om planten op Mars te verbouwen.

New Scientist opnieuw op zoek naar grootste wetenschapstalent

De voorbije maanden droegen de achttien Vlaamse en Nederlandse universiteiten kandidaten voor voor de nieuwe jaargang van de wedstrijd. New Scientist stelde een top 25 samen.

Easyfairs neemt alweer Nederlandse vakbeurs over: World Water Works

Er lijkt geen einde te komen aan overnamehonger van Belgisch beursinrichter Easyfairs: na het Nederlandse Evenementenhal neemt het ook het waterbouwkundige World Water Works over.

Lagere afzetprijzen drukken nog steeds omzet industrie

De omzet in de Nederlandse industrie stond ook in het tweede kwartaal onder druk. Ook al groeide de gemiddelde dagproductie, lagere afzetprijzen zorgden opnieuw voor een omzetdaling.

Marktconsultatie over inkoop groene stroom voor Rijksoverheid

Doel is om op langere termijn alleen nog duurzame elektra in te kopen die in Nederland zelf is opgewekt, maar dat is de komende vier jaar nog niet haalbaar.

10 miljoen euro voor innovaties in micro- en nano-elektronica

Het nieuwe EUREKA-cluster PENTA ondersteunt onderzoek, ontwikkeling en innovatie op het gebied van micro- en nano-elektronica systemen en toepassingen in Europa.

Megaoperatie bij station Almere Centrum voor inzet extra treinen

DuraVermeer Infra zorgt voor de aanleg van ruim twee kilometer extra spoor, nieuwe keersporen, wissels en seinen, zodat er meer treinen kunnen rijden tussen Almere en Schiphol.

Van Gansewinkel investeert in duurzame containers

Afvalrecycler Van Gansewinkel heeft geïnvesteerd in nieuwe afzetcontainers, waardoor het bedrijf op een nog duurzamere manier afval kan inzamelen.

Europa’s eerste reuzenrad boven zee geopend op De Pier in Scheveningen

Ingenieurs- en adviesbureau Royal HaskoningDHV stond in voor de technische uitwerking. Bij de berekening van de constructie werd rekening gehouden met de meest extreme weersomstandigheden.

Stoom uit verbranding biomassa voor aardappelverwerking

In het Noord-Brabantse Odiliapeel wekt afvalverwerker Attero door verbranding van biomassa groene stoom op, dat via een pijpleiding naar aardappelverwerker Peka Kroef gaat.

Aardwarmte Vogelaer start bouw geothermiecentrale in Poeldijk

Bedrijf meldt gestart te zijn met het boren van de put voor een geothermiecentrale in Poeldijk. Naar verwachting zal het warmtedistributienet eind 2016 operationeel zijn.

Consortium schaalt productie bio-aromaten uit afvalstromen op

TNO en 11 andere partners hebben op laboratorium schaal aangetoond dat het mogelijk is om afval als gft, luiers en mest om te zetten naar furanen, en gaan nu dit proces opschalen.

THEMADOSSIERS

Productietechniek

Eco&Energy

Onderhoud

Procestechniek

HR & Werk