Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Verwant nieuws

(27/10) Wereldwijde standaard in de maak voor bepalen bewijskracht

(26/10) Onderzoekers ontdekken ‘ijzeretende’ microbe in Twentekanaal

(24/10) Bedrijven en instellingen geven meer uit aan R&D

(24/10) Studenten TU/e nemen deel aan iGEM met noodrem voor medische therapie

(20/10) Onderzoekers van de Universiteit Twente tonen interactie licht aan

(18/10) Fysici uit FOM-onderzoeksgroep vinden manier om breuken te beheersen

>> Meer verwant nieuws
Nieuws van leveranciers

Maximaliseer uw mogelijkheden met data-integratie - whitepaper

Is Industrie 4.0 binnenkort realiteit? De futuristische, volledig verbonden industriële wereld .... (vervolg)

IO-Link master brengt slimme diagnostiek naar zware industriële omgevingen - techniek

Fabrikanten en industriële bedrijven kunnen nu toegang krijgen tot gedetailleerde diagnostische .... (vervolg)

Bezoek vakbeurs Solids op 19-20 oktober in Antwerpen - invitatie

Met ruim 150 exposanten is vakbeurs Solids de enige vakbeurs specifiek voor de bulk- en .... (vervolg)

Meer technisch nieuws >>

Meest gelezen nieuws

(27/10) VDL Nedcar gaat de nieuwe MINI Countryman van BMW produceren

(27/10) Europees onderzoek naar 3D-printen voor biomedische toepassingen

(25/10) Nieuw prototype voor zeewierteelt op Proefboerderij Scheveningen

(24/10) Bedrijven en instellingen geven meer uit aan R&D

(24/10) Industrie en kennisinstellingen bundelen krachten in Dutch Optics Centre

(20/10) Onderzoekers van de Universiteit Twente tonen interactie licht aan

>> Meer blikvangers
Op uw website?

TU Delft opent nieuw lab met vliegende en kruipende robots
Economie 4-3-2014 13:21:03

De universiteit opent deze week de Cyber Zoo: een nieuw onderzoeks- en testlaboratorium voor vliegende en lopende zwermrobots.

ENGINEERINGNET.NL - In de Cyber Zoo hebben robots alle ruimte voor interactie, op een oppervlakte van 100 vierkante meter.

Obstakels in de vorm van marskraters zorgen voor uitdaging voor de kruipende robots. Een net van zeven meter hoog zorgt dat de vliegende robots niet ontsnappen.

Met twaalf hightech-camera’s wordt geanalyseerd hoe de kruip- en vliegrobots bewegen en samenwerken. Hiermee kunnen de 3D-coördinaten en houdingen van de robots na experimenten nauwkeurig geanalyseerd worden.

Onder andere de vliegende libelle-robot DelFly en de lopende zespotige robot Zebro zullen er samenwerken om zonder hulp van mensen taken uit te voeren in allerlei verschillende omgevingen.

De wijze waarop zwermrobots werken is te vergelijken met een kolonie mieren. De robots zijn op zichzelf relatief simpel maar in een groep zijn ze in staat tot het uitvoeren van complexe taken zoals het uitvoeren van metingen en observaties. Denk aan het inspecteren van gebouwen die op instorten staan of van pijpsystemen tegen het plafond van fabriekshallen. Maar zwermrobots kunnen bijvoorbeeld ook een boer helpen die wil weten hoe zijn gewassen erbij staan.

Het nieuwe TU-lab is gelegen in de vliegtuighal op de faculteit Luchtvaart-en Ruimtevaarttechniek. De Cyber Zoo is een initiatief van het TU Delft Robotics Institute. Het instituut verenigt en verbindt al het onderzoek op het gebied van Robotica aan de TU Delft.

De uitdaging voor het Robotics Institute is het bereiken van een effectieve samenwerking tussen mensen en robots in allerlei verschillende omgevingen. De drie thema’s van het Institute zijn robot swarms, robots that work en interactive robots. << (Lydia Heida) (foto: TU Delft)


LEESTIPS

 
Registreer voor e-Krant

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Uitbreiding proef zonnepanelen op Slufter voor grootste zonnepark Nederland

De proef met drijvende zonnepanelen op de Slufter, het depot voor verontreinigde baggerspecie op de Maasvlakte, wordt uitgebreid met plaatsing van extra zonnepanelen door enkele bedrijven.

VDL Nedcar gaat de nieuwe MINI Countryman van BMW produceren

Het bedrijf gaat, naast de MINI 3-deurs en de MINI Cabrio, nu ook een derde model voor BMW Group produceren in de Limburgse fabriek van VDL Nedcar.

Wereldwijde standaard in de maak voor bepalen bewijskracht

Het Nederlands Forensisch Institituut (NFI) en de UTwente gaan een ISO-standaard opzetten om methoden voor de interpretatie van forensisch bewijs te valideren.

Maximaliseer uw mogelijkheden met data-integratie - whitepaper

Is Industrie 4.0 binnenkort realiteit? De futuristische, volledig verbonden industriële wereld begint al vorm te krijgen, en data-integratie is een belangrijke factor.

Boskalis gaat funderingen leveren voor Engels Offshore windmolenpark

Boskalis heeft een contract verworven van DONG Energy Wind Power voor het transporteren en installeren van de funderingen voor een deel van het Hornsea Offshore Wind Farm Project One.

Europees onderzoek naar 3D-printen voor biomedische toepassingen

Universiteit Maastricht en Brightlands Materials Center starten samen het grootste Europese onderzoeksprogramma naar 3D-printen en biomedische toepassing in de regeneratieve geneeskunde.

Onderzoekers ontdekken ‘ijzeretende’ microbe in Twentekanaal

Onderzoekers van de Radboud Universiteit en het Max Planck Institute voor mariene microbiologie ontdekken microbe, die zowel methaan als ijzer ‘opeet’, in oude monsters uit het Twentekanaal.

Eerste aanraakrobot herkent 60% menselijke aanrakingen

Aanraken is bij mensen een belangrijk onderdeel van de sociale interactie. Op het gebied van robots is dit echter nog een relatief onontgonnen vakgebied.

Groei aandeel duurzame energie Westlandse glastuinbouw mogelijk

Het aandeel duurzame energie in de Westlandse glastuinbouw kan groeien doordat de warmteproductie afneemt en er meer duurzame energieprojecten komen.

’s Werelds eerste brug van biocomposiet op campus TU Eindhoven

De 14 meter lange ‘biobrug’ is gemaakt op basis van hennep- en vlasvezels en is het resultaat van een samenwerking tussen een groot aantal kennisinstellingen en bedrijven.

BAM voert eerste tests uit met Microsoft HoloLens op bouwplaatsen

BAM Bouw en Techniek en het BIM Center van BAM Advies & Engineering werken aan de eerste test met de Microsoft HoloLens op de bouwplaats van gebouw Trappenburch in Utrecht.

Nieuw prototype voor zeewierteelt op Proefboerderij Scheveningen

Dit prototype voor zeewierteelt komt 15 kilometer uit de kust van Scheveningen te liggen en moet de opstap vormen voor zeewierteelt op zee, met name in windmolenparken.

Samenwerking hulpdiensten kan 250 miljoen euro filekosten besparen

Ruim een kwart van de files wordt veroorzaakt door incidenten zoals ongevallen, pechgevallen, enz... De gevolgen zijn verkeersonveiligheid en een forse financiële schadepost door filevorming

IO-Link master brengt slimme diagnostiek naar zware industriële omgevingen - techniek

Fabrikanten en industriële bedrijven kunnen nu toegang krijgen tot gedetailleerde diagnostische sensorgegevens binnen zware operationele omgevingen, met ArmorBlock IO-Link master.

Prijs voor medisch 3D-printen van menselijke lichaamsdelen

Maureen van Eijnatten (25 jaar) van het VU Medisch Centrum heeft de Young eScientist Award 2016 gewonnen voor haar onderzoek, dat nu een vervolg krijgt.

FrieslandCampina in Borculo gaat met biogas stoom opwekken

FrieslandCampina gaat in zijn productielocatie in Borculo, naast duurzame pyrolyse-olie, nu ook biogas gebruiken voor het opwekken van stoom.

Bedrijven en instellingen geven meer uit aan R&D

CBS meldt dat bedrijven, publieke onderzoeksinstellingen en het hoger onderwijs in 2015 samen ruim 13,6 miljard euro uitgaven aan Research en Development (R&D), een stijging met 3 procent.

Studenten TU/e nemen deel aan iGEM met noodrem voor medische therapie

Op iGEM presenteren zij hun ‘kill-switch’ voor bewerkte afweercellen ter bestrijding van kanker. Deze noodrem moet voorkomen dat de afweercellen gezonde lichaamscellen aanvallen.

Erasmus MC doet mee aan groot internationaal onderzoek Zika-epidemie

De Europese Commissie geeft geld aan drie teams om onderzoek te verrichten onder grote groepen patiënten, samen met onderzoekers uit gebieden waar het Zika-virus circuleert.

Innovatieve installatie voor opruimen van ruwe olie op zee

FORU Solution heeft een soort drijvende stofzuiger ontwikkeld om gelekte ruwe olie van zeeoppervlaktes te verwijderen, dat na ruim 4 jaar ontwikkeling nu op de markt is gebracht.

Industrie en kennisinstellingen bundelen krachten in Dutch Optics Centre

Nederlandse bedrijven in de optische maakindustrie kunnen hun positie op de wereldmarkt versterken door hun krachten in een consortium te bundelen met kennisinstituten en de overheid.

Onderzoekers van de Universiteit Twente tonen interactie licht aan

UT-onderzoek heeft aangetoond dat, als een hoeveelheid licht door een ondoorzichtig laagje komt, tegelijkertijd de hoeveelheid teruggekaatst licht afneemt.