Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Verwant nieuws

(14/7) Accenture investeert half miljoen euro in Delftse RoboValley

(6/7) Simon Stevin Meester-prijs 2016 voor Maarten Steinbuch en Suzanne Hulscher

(4/7) Nieuw plastic materiaal geschikt als zelfreinigend oppervlak

(30/6) Virusdeeltjes in een ronde microkamertjes volgen vast patroon

(23/6) Realistischere breinstudies dank zij 3D brein op een chip

(21/6) 9,75 miljoen euro voor innovatie Duitse en Nederlandse bedrijven

>> Meer verwant nieuws
Nieuws van leveranciers

Fluke biedt essentiële veiligheidsinformatie voor test- en meettechnici - techniek

Veilig werken bij het uitvoeren van metingen is helemaal niet ingewikkeld. Fluke biedt via de .... (vervolg)

Een gemoderniseerde lift: “Cup Mounts geven bewoners hun nachtrust terug” - techniek

Liften gaan in de regel meerdere decennia mee. Niet zo gek dus, dat veel exemplaren zijn verouderd. .... (vervolg)

Traceerbaarheid door serialisatie - whitepaper

Het vermogen om individuele producten door de hele toeleveringsketen heen te traceren, wordt steeds .... (vervolg)

Meer technisch nieuws >>

Meest gelezen nieuws

(7/7) Twaalf toekenningen voor onderzoek aardobservatie en planeetonderzoek

(6/7) Simon Stevin Meester-prijs 2016 voor Maarten Steinbuch en Suzanne Hulscher

(5/7) Betere detectietechniek voor opsporing slokdarmkanker

(4/7) Innovatiecentrum voor aardappels naar Groningen

(4/7) Verzekeraar a.s.r. opent meest duurzaam gerenoveerde kantoorgebouw

(30/6) Celtic Cooling haalt voor 20 miljoen euro aan Oezbeekse orders binnen

>> Meer blikvangers
Op uw website?

TU Delft opent nieuw lab met vliegende en kruipende robots
Economie 4-3-2014 13:21:03

De universiteit opent deze week de Cyber Zoo: een nieuw onderzoeks- en testlaboratorium voor vliegende en lopende zwermrobots.

ENGINEERINGNET.NL - In de Cyber Zoo hebben robots alle ruimte voor interactie, op een oppervlakte van 100 vierkante meter.

Obstakels in de vorm van marskraters zorgen voor uitdaging voor de kruipende robots. Een net van zeven meter hoog zorgt dat de vliegende robots niet ontsnappen.

Met twaalf hightech-camera’s wordt geanalyseerd hoe de kruip- en vliegrobots bewegen en samenwerken. Hiermee kunnen de 3D-coördinaten en houdingen van de robots na experimenten nauwkeurig geanalyseerd worden.

Onder andere de vliegende libelle-robot DelFly en de lopende zespotige robot Zebro zullen er samenwerken om zonder hulp van mensen taken uit te voeren in allerlei verschillende omgevingen.

De wijze waarop zwermrobots werken is te vergelijken met een kolonie mieren. De robots zijn op zichzelf relatief simpel maar in een groep zijn ze in staat tot het uitvoeren van complexe taken zoals het uitvoeren van metingen en observaties. Denk aan het inspecteren van gebouwen die op instorten staan of van pijpsystemen tegen het plafond van fabriekshallen. Maar zwermrobots kunnen bijvoorbeeld ook een boer helpen die wil weten hoe zijn gewassen erbij staan.

Het nieuwe TU-lab is gelegen in de vliegtuighal op de faculteit Luchtvaart-en Ruimtevaarttechniek. De Cyber Zoo is een initiatief van het TU Delft Robotics Institute. Het instituut verenigt en verbindt al het onderzoek op het gebied van Robotica aan de TU Delft.

De uitdaging voor het Robotics Institute is het bereiken van een effectieve samenwerking tussen mensen en robots in allerlei verschillende omgevingen. De drie thema’s van het Institute zijn robot swarms, robots that work en interactive robots. << (Lydia Heida) (foto: TU Delft)


LEESTIPS

 
Registreer voor e-Krant

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Steeds complexere projecten baren bestuurders energie- en nutssector zorgen

Steeds complexer wordende technische projecten zijn de grootste uitdaging voor bestuurders in de energie- en nutssector. Dat blijkt uit onderzoek van het adviesbureau Willis Towers Watson.

Accenture investeert half miljoen euro in Delftse RoboValley

Accenture kondigt vijfjarige samenwerking aan met innovatiehub voor robotica in Delft om samen nieuwe generatie roboticatechnologie te ontwikkelen.

Nieuwe vakbeurs Automation in Packaging en Logistics in Brabanthallen

Beursinrichter Easyfairs pikt in op groeiende succes van e-commerce en lanceert nieuwe vakbeurs Automation "als verbindende factor tussen verpakking, intern transport en distributie".

Nederlands consortium bouwt Chinese zonnekas in Bleiswijk

Het doel is om te experimenteren en meer inzicht te verkrijgen in het telen in een Chinese zonnekas, ofwel muurkas, om zo beter in te spelen op de behoeften van Chinese telers.

Van Raalte volgde Van Schagen op als voorzitter FHI

Sinds 1 juli is Willem van Raalte de nieuwe voorzitter van de federatie van technologiebranches FHI. Hij volgde in deze functie Eric Van Schagen op.

Nominaties voor FEDA Young Professional Award 2016 bekend gemaakt

De FEDA laat weten dat de jury, samengesteld uit de onderwijscommissie van FEDA en een onafhankelijke juryvoorzitter, de genomineerden voor de Young Professional bekend gemaakt heeft.

Studenten ontwikkelen kleine cosmic-ray detector ter ondersteuning KM3NeT

Dergelijke detectoren kunnen ondersteuning bieden aan de neutrinotelescoop KM3NeT, die gebouwd wordt op 3 kilometer diepte voor de kust van Sicilië en waar het Nikhef aan deelneemt.

Twaalf toekenningen voor onderzoek aardobservatie en planeetonderzoek

De Nederlandse ruimtevaartorganisatie financiert deze nieuwe onderzoeksvoorstellen op het gebied van aardobservatie en planeetonderzoek met een totaal bedrag van 2,8 miljoen euro.

Nederland doet mee met nieuwe Europese octrooirechtbank

Eind juni heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel aangenomen tot goedkeuring van de Overeenkomst betreffende een eengemaakt octrooigerecht.

Sterke toename aantal ongevallen in bouwsector

Het aantal ernstige ongevallen is in het begin van 2016 met 14% toegenomen en het aantal dodelijke ongevallen met 56%. Het aantal in onderzoek genomen klachten en signalen is 16% hoger.

Simon Stevin Meester-prijs 2016 voor Maarten Steinbuch en Suzanne Hulscher

STW kent de titel Simon Stevin Meester 2016 toe aan prof.dr.ir. Maarten Steinbuch en prof.dr. Suzanne Hulscher. Zij ontvangen de prijs voor hun technisch-wetenschappelijk onderzoek.

Spoorwegbeheerder ProRail test knipperend vertreklicht

Op het traject Groningen - Meppel doet ProRail een proef met een knipperend vertreklicht. Dit zou de veiligheid op het spoor verder moeten verbeteren

Van Oord levert bijzonder Noors offshore-project op (+video)

Voor de westkust van Noorwegen heeft Van Oord met succes het wrak van een onderzeeër uit de Tweede Wereldoorlog gestabiliseerd.

Eerste Project Office voor Fieldlab Campione geopend

Op 24 juni is eerste fysieke locatie van het project Fieldlab Campione op campus van Tilburg University geopend. Campione wil onderhoud in procesindustrie 100% voorspelbaar maken.

Betere detectietechniek voor opsporing slokdarmkanker

De TU/e ontwikkelde samen met het Catharina Ziekenhuis Eindhoven een techniek om de computer slokdarmfoto’s te laten doorzoeken op tekenen van slokdarmkanker.

Fluke biedt essentiële veiligheidsinformatie voor test- en meettechnici - techniek

Veilig werken bij het uitvoeren van metingen is helemaal niet ingewikkeld. Fluke biedt via de website Safety Solution Centre de noodzakelijke oplossingen om veilig te werken.

SPIE renoveert vijf bruggen in het Zuid-Hollandse Aarkanaal

Het gaat onder meer om betonreparaties, het vervangen van slijtlagen en aandrijvingen en het geheel vervangen van de elektrotechnische- en besturingsinstallaties en verkeerssystemen.

Twee prijzen van 30.000 euro voor beste klimaat businesscases

Mobilising More (MoMo) stelt expertise en in totaal 60.000 euro aan prijzengeld beschikbaar voor innovatieve klimaat businesscases in ontwikkelingslanden.

Een gemoderniseerde lift: “Cup Mounts geven bewoners hun nachtrust terug” - techniek

Liften gaan in de regel meerdere decennia mee. Niet zo gek dus, dat veel exemplaren zijn verouderd. Aan de sanering van liften zijn nogal wat eisen verbonden.

Voetbalrobots TU Eindhoven voor derde keer wereldkampioen

De voetbalrobots van de TU Eindhoven hebben op de WK RoboCup hun derde wereldtitel in de wacht gesleept. In de WK-finale werd gewonnen van het Chinese team.

Innovatiecentrum voor aardappels naar Groningen

Aardappelcoöperatie Avebe, de Rijksuniversiteit Groningen en projectontwikkelaar Triade tekenen voor een nieuw te bouwen innovatiecentrum op het Zernikecomplex in Groningen.

Nieuw plastic materiaal geschikt als zelfreinigend oppervlak

Onderzoekers uit Eindhoven en Berlijn ontdekten een nieuw plastic materiaal begint spontaan te wapperen in zonlicht en zien mogelijkheden voor een zelfreinigend oppervlak.

THEMADOSSIERS

Productietechniek

Eco&Energy

Onderhoud

Procestechniek

HR & Werk