Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Verwant nieuws

(8/12) UT-promovendus onderzocht effect van golven op bodemzand

(6/12) 11,9 miljoen euro subsidie voor tegengaan infectieziekten

(5/12) 2,3 miljoen euro FOM-subsidie voor onderzoek uitlaat fusiereactor

(1/12) Cement van staalslakken moet leiden tot enorme CO2-reductie

(24/11) Zuivering met UV-licht mogelijk alternatief voor chloor in zwembaden

(22/11) Nieuwe TU/e onderzoeksmethode om sneller ernst van hartfalen te bepalen

>> Meer verwant nieuws
Nieuws van leveranciers

ACE Stossdämpfer presenteerde nieuwe palletstopper op Precisiebeurs - techniek

Midden november vond de 16e editie van de Precisiebeurs plaats. Dempingsspecialist ACE .... (vervolg)

TUBUS structuurdempers beschermen audio- en videoapparatuur - techniek

BLOW UP Videoproduktion heeft met hulp van ACE Stoßdämpfer een unieke transportcase ontwikkelt, .... (vervolg)

Nieuwe pallet stoppers van ACE houden massa´s gecontroleerd in beweging - techniek

ACE vergroot het productspectrum in de dempingstechniek, met in totaal 32 verschillende pallet .... (vervolg)

Meer technisch nieuws >>

Meest gelezen nieuws

(8/12) Onderzoekers gaan waarnemingen doen aan moleculaire wolken in het heelal

(7/12) Amsterdam ArenA energie-efficiënter met behulp van batterijopslag

(7/12) ECN stapt in Biorizon met thermochemische aromatenproductie

(5/12) 2,3 miljoen euro FOM-subsidie voor onderzoek uitlaat fusiereactor

(5/12) Wereldprimeur: Nederlands afvalwater voedingsbron voor cacaoplantages

(1/12) Cement van staalslakken moet leiden tot enorme CO2-reductie

>> Meer blikvangers
Op uw website?

TU Delft opent nieuw lab met vliegende en kruipende robots
Economie 4-3-2014 13:21:03

De universiteit opent deze week de Cyber Zoo: een nieuw onderzoeks- en testlaboratorium voor vliegende en lopende zwermrobots.

ENGINEERINGNET.NL - In de Cyber Zoo hebben robots alle ruimte voor interactie, op een oppervlakte van 100 vierkante meter.

Obstakels in de vorm van marskraters zorgen voor uitdaging voor de kruipende robots. Een net van zeven meter hoog zorgt dat de vliegende robots niet ontsnappen.

Met twaalf hightech-camera’s wordt geanalyseerd hoe de kruip- en vliegrobots bewegen en samenwerken. Hiermee kunnen de 3D-coördinaten en houdingen van de robots na experimenten nauwkeurig geanalyseerd worden.

Onder andere de vliegende libelle-robot DelFly en de lopende zespotige robot Zebro zullen er samenwerken om zonder hulp van mensen taken uit te voeren in allerlei verschillende omgevingen.

De wijze waarop zwermrobots werken is te vergelijken met een kolonie mieren. De robots zijn op zichzelf relatief simpel maar in een groep zijn ze in staat tot het uitvoeren van complexe taken zoals het uitvoeren van metingen en observaties. Denk aan het inspecteren van gebouwen die op instorten staan of van pijpsystemen tegen het plafond van fabriekshallen. Maar zwermrobots kunnen bijvoorbeeld ook een boer helpen die wil weten hoe zijn gewassen erbij staan.

Het nieuwe TU-lab is gelegen in de vliegtuighal op de faculteit Luchtvaart-en Ruimtevaarttechniek. De Cyber Zoo is een initiatief van het TU Delft Robotics Institute. Het instituut verenigt en verbindt al het onderzoek op het gebied van Robotica aan de TU Delft.

De uitdaging voor het Robotics Institute is het bereiken van een effectieve samenwerking tussen mensen en robots in allerlei verschillende omgevingen. De drie thema’s van het Institute zijn robot swarms, robots that work en interactive robots. << (Lydia Heida) (foto: TU Delft)


LEESTIPS

 
Registreer voor e-Krant

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Kabinet wijst twee nieuwe gebieden aan voor windparken op zee

Het gaat om twee stroken tussen 18,5 en 22 kilometer uit de kust, om in gebied Hollandse Kust (zuid) 1.400 MW aan windenergie te realiseren en in Hollandse Kust (noord) 700 MW.

Sensoren meten impact aanmeren bulkcarriers bij lichterpalen IJmuiden

Havenbedrijf Amsterdam heeft 30MHz deze opdracht gegeven, waarbij sensoren alle bewegingen registreren die bulkcarriers maken tijdens de overslag van hun lading naar kleinere schepen.

Rijkswaterstaat versnelt realisatie innovaties

Jaarlijks krijgt Rijkswaterstaat rond de 60 potentiële innovaties aangeboden, maar realisatie blijkt vaak ingewikkeld, vandaar dat dit jaar de RWS Accelerator van start is gegaan.

Aantal faillissementen afgelopen periode aanzienlijk gestegen

In november zijn 106 bedrijven meer failliet verklaard dan in oktober, toen het aantal nagenoeg gelijk bleef. De meeste faillissementen werden uitgesproken bij de financiële instellingen.

Wetenschappelijke doorbraak: beschermingsfactor tegen hiv ontdekt

Onderzoekers van het AMC hebben een eiwit ontdekt dat hiv-besmetting kan tegenhouden, wat op termijn kan leiden tot een nieuwe aanpak van hiv.

Onderzoekers gaan waarnemingen doen aan moleculaire wolken in het heelal

Als alles goed gaat, zal de telescoop STO2 op 40 km boven Antarctica twee weken lang waarnemingen gaan doen aan moleculaire wolken in het heelal, de geboorteplaats van sterren.

UT-promovendus onderzocht effect van golven op bodemzand

Joep Van der Zanden simuleerde voor zijn onderzoek golven in een grote 'golfboot'. Hij onderzocht hiermee het effect van die golven op het zand dat zich op de bodem bevond.

Amsterdam ArenA energie-efficiënter met behulp van batterijopslag

Nissan, Eaton en The Mobility House hebben een 10-jarige overeenkomst afgesloten met Amsterdam ArenA voor de levering van een noodstroomvoorziening.

Van Oord wint TenneT Contractor Safety Award 2016

Van Oord is de winnaar van de TenneT Contractor Safety Award 2016. Het is de eerste keer dat een Safety Award uitreikt wordt voor de best presterende contractor op het gebied van veiligheid.

ECN stapt in Biorizon met thermochemische aromatenproductie

Begin december ondertekenden het Nederlandse TNO en ECN met het Vlaamse VITO een overeenkomst om samen te werken in Shared Research Center Biorizon.

11,9 miljoen euro subsidie voor tegengaan infectieziekten

Er zijn twee projecten gestart, waarbij circa 50 partijen betrokken zijn, die in Nederland en Duitsland de veiligheid van de zorg willen bevorderen.

Productiviteit in maintenance verhogen met nieuwe app

World Class Maintenance lanceert een vernieuwde Hands on Tool Time (HoTT) Toolkit. De toolkit komt voort uit een project over dit onderwerp en is bedoeld voor technische bedrijven.

Idee voor zwerm drones wint ’Defensie Innovatie Game’

Het team ‘Swarming and combat management’ gaat een zwerm drones ontwikkelen, die input krijgt van een militair managementsysteem en zelfstandig kritieke informatie verzamelt.

Brabant krijgt grootste vloot extra lange elektrische bussen van Europa

Het openbaar vervoer in Eindhoven en Helmond wordt vanaf 11 december verzorgd door 43 volledig elektrische stadsbussen, die extra lang en geleed zijn om meer mensen te vervoeren.

Binnenvaartdienst voor containers tussen Gent, Zeeland en Rotterdam

Sinds begin van de maand Danser Group gestart met een rechtstreekse container­binnenvaart­dienst tussen de havens van Rotterdam, Zeeland Seaports (Vlissingen en Terneuzen) en Gent.

2,3 miljoen euro FOM-subsidie voor onderzoek uitlaat fusiereactor

FOM-instituut DIFFER start een grootschalig onderzoeksprogramma om de grootste hindernis op weg naar schone fusie-energie te overwinnen.

Nederland en Japan gaan samenwerken voor mariene energie

Het gaat daarbij om energie, dat wordt opgewekt door het getijde, golven en verschillen in temperatuur en zoutgehalte van het zeewater.

ACE Stossdämpfer presenteerde nieuwe palletstopper op Precisiebeurs - techniek

Midden november vond de 16e editie van de Precisiebeurs plaats. Dempingsspecialist ACE Stossdämpfer, uit het Duitse Langenfeld, presenteerde op de beurs o.a. zijn nieuwe palletstoppers.

Wereldprimeur: Nederlands afvalwater voedingsbron voor cacaoplantages

De eerste lading struviet uit Nederlands afvalwater is onlangs naar cacaoplantages in de Dominicaanse Republiek verscheept om weer als voedingsrijke grondstof te gebruiken.

Deepfield Robotics ontwikkelt robot voor ecologisch wieden - artikel

De Bonirob landbouwrobot helpt landbouwers die op een ecologische manier gewassen willen telen. Hij wiedt onkruid en andere ongewenste planten zonder gebruik te maken van verdelgingsmiddelen

Total en Corbion gaan een PLA-polymerisatie fabriek bouwen

Het Franse petrochemie-bedrijf Total en Corbion bundelen hun krachten in een 50/50 joint venture die bioplastics gaat ontwikkelen en vermarkten op basis van polymelkzuur (PLA).

6 miljard euro naar regeling SDE+ voor hernieuwbare energie in 2017

Het kabinet steekt dit bedrag in de stimulering van hernieuwbare energieprojecten, om in 2050 een CO2-arme energievoorziening te realiseren in het kader van het energieakkoord.

THEMADOSSIERS

Productietechniek

Eco&Energy

Onderhoud

Procestechniek

HR & Werk