Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Verwant nieuws

(30/10) Mobiele unit wordt compleet gebouw

(6/7) Technisch talent verzamelt tijdens tweede editie ’Hackatrain’

(18/8) SCCR selectietool voor OEM’s om te voldoen aan UL-richtlijnen - techniek

(16/8) NAM zet robotkraan in voor onderhoud productieputten in Noordzee (+video)

(8/8) B&R treedt toe tot IoT-consortium rond Cisco, GE, IBM en Intel

(8/8) Volgende vakbeurs Maintenance NEXT zal in teken staan van kennis delen

>> Meer verwant nieuws
Nieuws van leveranciers

ACE helpt politie bij beveiliging van ongevalsimulator - techniek

Om het aantal verkeersongevallen terug te dringen, heeft de politie een mobiele testslede voor .... (vervolg)

LISCO beveiligt assystemen met TUBUS structuurdempers van ACE - techniek

Met een buitendiameter van 17 mm, een slag van 7 mm en een gewicht van 40 gram is de TUBUS .... (vervolg)

Watson-Marlow lanceert BioPure Q-Clamp - techniek

BioPure Q-Clamp: geen nood aan gereedschap met de sanitaire Tri-Clamp die u met één hand kunt .... (vervolg)

Meer technisch nieuws >>

Meest gelezen nieuws

(7/12) Nederlands consortium onderzoekt mogelijkheden autonoom varen op zee

(5/12) Proefproject met digitale CMR-vrachtbrief in Benelux

(4/12) 10 miljoen euro voor ontwikkeling duurzame grondstoffen chemische industrie

(30/11) Eerste rechtstreekse goederentrein van Amsterdam naar China in maart 2018

(30/11) TenneT toont plannen uitbreiding windenergie op Noordzee

(29/11) TNO breidt verder uit op High Tech Campus

>> Meer blikvangers
Op uw website?

Nederlandse Green Turbine bouwt ’s werelds kleinste stoomturbine
Economie 13-2-2014 9:09:50

De kleinste stoomturbine ter wereld wordt gemaakt door Nederlandse Green Turbine: een micro stoom turbine met een elektrische output van 1.4 kWe. 'Kennis stoomtechniek wordt zeldzaam'.

ENGINEERINGNET.NL- Eefje Post, accountmanager bij Green Turbine legt uit: "De micro stoomturbine die wij ontwikkeld hebben, moet worden gezien als een ‘bouwsteentje’ waarmee system integrators complete applicaties kunnen ontwerpen en produceren."

"Juist in deze tijd, waarin energiebesparing hoog op de agenda staat, worden stoomturbines weer actueel. Ze kunnen gecombineerd worden met (bio)gas, houtafval, dieselmotoren, organische vloeistoffen, gasturbines, fossiele brandstoffen, etc."

Het bedrijf ziet – voor system integrators – toepassingen in verschillende branches, gaande van de agrarische sector en biomassa industrie tot de bouw, scheepvaart en de automobielindustrie.

Naast interesse en klandizie van de hierboven genoemde markten wordt de Green Turbine 1.4 kW momenteel ook verkocht aan universiteiten en hogescholen over de hele wereld.

“Door het kleine formaat en het lichte gewicht van de Green Turbine- de turbine heeft ongeveer de afmetingen van een American football- kan deze goed worden gebruikt in studentenprojecten om leerervaringen op te doen met stoomturbines” legt Eefje uit.

Stoomtechniek is bezig een comeback te maken in het kader van duurzaamheid, maar kennis over deze techniek is zeldzaam geworden. Bovendien waar naar verluidt turbines van deze grootte voorheen nog niet op de markt aanwezig, dus het is een unicum.

Daarnaast is Green Turbine bezig om een demonstratieproject te verwezenlijken aan boord van het energieschip 'de Berezina'. In dit project zal de restwarmte van een dieselmotor gebruikt worden om elektriciteit op te wekken. << (Bert Belmans) (foto: Green Turbine)

Registreer voor e-Krant

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Medische apparatuur en wearables volgende doelwit van cyberaanvallen?

Kaspersky Lab heeft zijn voorspellingen voor 2018 betreffende met internet verbonden medische apparatuur onthuld. Wat kan verwacht worden op gebied van cybercriminaliteit?

Eerste Nederlandse lokale en duurzame energiemarkt in Heeten

Deze proef, 'Gridflex' geheten, is erop gericht om de energie zoveel mogelijk daar te gebruiken waar deze ook opgewekt is, dus in de woning zelf, bij de buurman of in de wijk.

Hulotech investeert in een unieke 3D-printer voor medische producten

HP heeft Hulotech gevraag om als demobedrijf te fungeren voor klanten in Nederland en Scandinavië, waarbij alle 3D-printaanvragen uit het HP-netwerk naar dit bedrijf worden doorgestuurd.

VPRO Tegenlicht organiseert verkiezing groene techpioniers

Het gaat om revolutionaire groene technologie om de wereld te gaan veranderen, waarbij op 13 december vijf winnaars worden gekozen.

Nederlands consortium onderzoekt mogelijkheden autonoom varen op zee

Twintig partijen, waaronder TU Delft, Marin en TNO, werken elk vanuit hun eigen specialisme aan dit praktijkgerichte onderzoek voor autonoom varende zeeschepen.

UT ontwikkelt samen met 3 MKB’s platform voor eiwit- en virusdetectie

Lead Pharma, LioniX en Surfix ontwikkelen samen met de Universiteit Twente een biologisch detectieplatform dat een tot wel honderd keer hogere gevoeligheid heeft dan bestaande technieken.

Radboudumc kiest Agfa HealthCare voor nucleaire geneeskunde

Radboud universitair medisch centrum (Radboudumc) in Nijmegen heeft besloten om zijn oplossing voor nucleaire geneeskunde te vervangen door de software van Agfa HealthCare.

Proefproject met digitale CMR-vrachtbrief in Benelux

De Europese Commissie wil dat uiterlijk in 2020 logistieke bedrijven in de hele EU de digitale vrachtbrief grensoverschrijdend kunnen gebruiken, wat administratieve lasten sterk vermindert.

Eerste MKB Knowledge Deal ondertekend

Koninklijke Metaalunievoorzitter Fried Kaanen, voorzitter van MKB-Nederland Michaël van Straalen en Paul de Krom, bestuursvoorzitter TNO hebben de eerste MKB Knowledge Deal ondertekend.

Realisatie European Open Science Cloud komt stap dichterbij

Duitsland, Nederland en Frankrijk gaan een internationaal kantoor runnen om dit initiatief te ondersteunen, wat gericht is op de vrije uitwisseling van data van Europese wetenschappers.

Consortium DEME-Boskalis haalt Zuid-Amerikaans contract binnen

Een belangrijk contract voor de verdieping en onderhoudsbaggeren van het Canal Martín García tussen Uruguay en Argentinië werd onlangs toegekend aan joint venture met DEME en Boskalis.

Paul van Vuuren voorgedragen als algemeen directeur VDL Nedcar

Paul van Vuuren (59) is voorgedragen om te worden benoemd tot algemeen directeur van VDL Nedcar in Born. Na een positief advies van de ondernemingsraad zal hij Carel Bouckaert (59) opvolgen.

Writing Aid wint FEDA Young Professional Award 2017

Het team Writing Aid van de Haagse Hogeschool in Delft is de winnaar van de Young Professional Award (YPA). De award werd door juryvoorzitter Michiel de Ruyter uitgereikt.

Satelliet maakt unieke beelden van wereldwijde luchtvervuiling

De eerste beelden van Tropomi laten nu al zien dat de Nederlandse technologie van onschatbare waarde is voor gerichte aanpak van luchtvervuiling wereldwijd.

10 miljoen euro voor ontwikkeling duurzame grondstoffen chemische industrie

ECN, TNO, de provincie Noord-Brabant en het Vlaamse VITO investeren gezamenlijk dit bedrag in de ontwikkeling van bio-aromaten, ofwel duurzame grondstoffen voor de chemische industrie.

’Waterstress’ bij bomen goed te meten met radarsatellieten

Het is goed mogelijk om met radartechnologie vanuit de ruimte te meten hoe ‘dorstig’ bomen en gewassen zijn, en in kaart te brengen wanneer actie nodig is, aldus onderzoek van TU Delft.

Gassen uit staalindustrie bruikbaar als grondstof voor chemische industrie

De staalindustrie kan de CO2-uitstoot fors verminderen door staalgas te leveren aan de chemische industrie, die daardoor het gebruik van aardgas of olie voor producten kan verminderen.

InnovationQuarter positief geëvalueerd

Zoals afgesproken bij de start in 2014 heeft dit najaar een evaluatie plaatsgevonden naar het functioneren van InnovationQuarter als regionale ontwikkelings-maatschappij voor Zuid-Holland.

Moniek Tromp wint NWO-Athenaprijs 2017

Chemicus Tromp, verbonden aan de UvA, is een pionier waar het gaat om het verbeteren van batterijen en katalysatoren, door het karakteriseren van chemische reacties.

SKF lanceert nieuwe online catalogus voor lagerkeuze

Het streefdoel van de auteurs was om van deze nieuwe Rolling Bearings Catalogue een onmisbare technische referentie te maken voor gebruikers van wentellagers.

Eerste rechtstreekse goederentrein van Amsterdam naar China in maart 2018

De reis van 11.000 kilometer duurt minder dan 3 weken, de helft van de tijd die het overzee kost, en vervoer per trein leidt tot ongeveer 20 maal minder uitstoot van CO2 dan luchtvracht.

TenneT toont plannen uitbreiding windenergie op Noordzee

TenneT maakte haar ideeën voor ondersteuning van de mogelijke verdere uitbreiding van windenergie op zee bekend. Het bedrijf onderzocht een aantal opties om zijn amibities te ondersteunen.

THEMADOSSIERS

Productietechniek

Eco&Energy

Onderhoud

Procestechniek

HR & Werk