Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Verwant nieuws

(18/8) SCCR selectietool voor OEM’s om te voldoen aan UL-richtlijnen - techniek

(16/8) NAM zet robotkraan in voor onderhoud productieputten in Noordzee (+video)

(8/8) B&R treedt toe tot IoT-consortium rond Cisco, GE, IBM en Intel

(8/8) Volgende vakbeurs Maintenance NEXT zal in teken staan van kennis delen

(6/7) Spoorwegbeheerder ProRail test knipperend vertreklicht

(22/6) Winnaars Eureka!Cup getrakteerd op dagje spoorgoederenvervoer

>> Meer verwant nieuws
Nieuws van leveranciers

Rockwell Automation opent Customer Center voor The Connected Enterprise - techniek

Om zijn klanten nog effectiever te ondersteunen tijdens hun digitaliseringstraject opende Rockwell .... (vervolg)

Cama Group wint Best Future Machine Award van Rockwell Automation - techniek

Rockwell Automation maakte tijdens Interpack de algemene winnaar van zijn eerste Best Future .... (vervolg)

Watson-Marlow Fluid Technology Group lanceert Quantum - techniek

Quantum: ongeëvenaarde slangenpompprestaties voor single-use downstream processing. .... (vervolg)

Meer technisch nieuws >>

Meest gelezen nieuws

(26/6) Drie innovaties winnen voorronde Rijkswaterstaat voor Making Waves

(22/6) Doelstelling wind op land haalbaar ondanks knelpunten

(21/6) Nederland staat nummer vier op Europese ranglijst van innoverende landen

(20/6) Windpark Noordoostpolder officieel in gebruik genomen

(19/6) Gemert krijgt 3D-betongeprinte fietsbrug

(16/6) Lichamelijk weefsel duidelijk in kaart gebracht

>> Meer blikvangers
Op uw website?

Nederlandse Green Turbine bouwt ’s werelds kleinste stoomturbine
Economie 13-2-2014 9:09:50

De kleinste stoomturbine ter wereld wordt gemaakt door Nederlandse Green Turbine: een micro stoom turbine met een elektrische output van 1.4 kWe. 'Kennis stoomtechniek wordt zeldzaam'.

ENGINEERINGNET.NL- Eefje Post, accountmanager bij Green Turbine legt uit: "De micro stoomturbine die wij ontwikkeld hebben, moet worden gezien als een ‘bouwsteentje’ waarmee system integrators complete applicaties kunnen ontwerpen en produceren."

"Juist in deze tijd, waarin energiebesparing hoog op de agenda staat, worden stoomturbines weer actueel. Ze kunnen gecombineerd worden met (bio)gas, houtafval, dieselmotoren, organische vloeistoffen, gasturbines, fossiele brandstoffen, etc."

Het bedrijf ziet – voor system integrators – toepassingen in verschillende branches, gaande van de agrarische sector en biomassa industrie tot de bouw, scheepvaart en de automobielindustrie.

Naast interesse en klandizie van de hierboven genoemde markten wordt de Green Turbine 1.4 kW momenteel ook verkocht aan universiteiten en hogescholen over de hele wereld.

“Door het kleine formaat en het lichte gewicht van de Green Turbine- de turbine heeft ongeveer de afmetingen van een American football- kan deze goed worden gebruikt in studentenprojecten om leerervaringen op te doen met stoomturbines” legt Eefje uit.

Stoomtechniek is bezig een comeback te maken in het kader van duurzaamheid, maar kennis over deze techniek is zeldzaam geworden. Bovendien waar naar verluidt turbines van deze grootte voorheen nog niet op de markt aanwezig, dus het is een unicum.

Daarnaast is Green Turbine bezig om een demonstratieproject te verwezenlijken aan boord van het energieschip 'de Berezina'. In dit project zal de restwarmte van een dieselmotor gebruikt worden om elektriciteit op te wekken. << (Bert Belmans) (foto: Green Turbine)

Registreer voor e-Krant

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Drie innovaties winnen voorronde Rijkswaterstaat voor Making Waves

Making Waves is een initiatief van de ministeries van Infrastructuur en Milieu en Economische Zaken om cross-sectorale innovaties met een grote maatschappelijke impact verder te helpen.

Wageningen UR opent bio-asfalt fietspad

Dit weekend werd ’s werelds eerste bio-asfalt fietspad op basis van lignine officieel geopend op de campus van Wageningen University & Research.

Windpark Slufterdam krijgt nieuwe windmolens

Nuon en Eneco zijn gestart met de voorbereidingen voor het vervangen van de huidige windmolens van windpark Slufterdam. De 17 oude windmolens worden door 14 efficiëntere vervangen.

UMCG optimaliseert financiële en logistieke processen

Het Belgische Xperthis implementeerde ERP for Healthcare (ERP4HC) bij het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), met als doel de financiële en logistieke processen te stroomlijnen.

Europees project voor schonere vliegtuigmotoren

Jim Kok van de UTwente leidt een Europees project dat 'machine learning' inzet om de werking en levensduur van de nieuwste generatie vliegtuigmotoren beter onder de knie te krijgen.

Doelstelling wind op land haalbaar ondanks knelpunten

Uit de Windmonitor 2016, die Minister Kamp onlangs in de Tweede Kamer voorstelde, blijkt dat de doelstelling van 6.000 MW wind op land in 2020 binnen bereik is ondanks de gekende knelpunten.

FrieslandCampina onderzoekt mogelijkheden Ultra Diepe Geothermie

Diverse partijen hebben de Green Deal Ultra Diepe Geothermie ondertekend, omdat deze technologie naar verwachting 30% van de warmte kan leveren die de industrie nodig heeft.

Nederlands/Oostenrijks team wint European Inventor Award 2017

De Nederlandse hematoloog Jan van den Boogaart heeft samen met zijn Oostenrijkse collega Oliver Hayden een geautomatiseerde test ontwikkeld om malaria op te sporen.

HR heeft moeite met keuze opleiding technici

Bedrijven hebben behoefte om technici bij te scholen, maar HR-medewerkers tasten geregeld in het duister als zij een opleiding moeten selecteren voor technisch personeel.

Nederlandse ruimtevaartindustrie bouwt mee aan nieuwe Europese raket

Airbus Defence and Space Leiden tekende daarvoor deze week een contract van 46 miljoen euro met het consortium dat de gehele Ariane-6 ontwikkelt, de ArianeGroup.

Nederland staat nummer vier op Europese ranglijst van innoverende landen

In zes jaar tijd is de Nederlandse innovatiekracht ten opzichte van de Europese Unie relatief met 10,4% gestegen, waardoor Nederland onder meer Duitsland als innovator passeert.

Zuid-Holland lanceert groot innovatiefonds voor energietransitie

De provincie Zuid-Holland stelt de komende jaren 35 miljoen euro beschikbaar voor bedrijven die actief zijn op het gebied van energie-innovaties.

Nieuw investeringsfonds voor technologiebedrijven

Diverse partijen, waaronder de TU Eindhoven en Twente, hebben een fonds opgericht dat over 75 miljoen euro beschikt voor de ontwikkeling van startende technologiebedrijven.

Windpark Noordoostpolder officieel in gebruik genomen

Het windpark Noordoostpolder werd door de initiatiefnemers van het windpark en voormalig minister van Economische Zaken, Maria van der Hoeven, symbolisch in werking gesteld.

Investering van 10 miljoen euro in autodeelplatform SnappCar

Dit bedrag stelt het Nederlandse bedrijf SnappCar in staat om peer-to-peer autodelen in Europa naar de volgende fase van ontwikkeling te brengen.

Fieldlab SMART Base geopend voor ontwikkeling innovatieve krijgsmacht

Hierin werken bedrijven uit de technologische industrie, kennisinstituten en het Commando Landstrijdkrachten samen aan innovatieve oplossingen voor de legerbasis van de toekomst.

Grootste publieke zonnepanelenveld van Nederland geopend

Circa 640 Nederlanders hebben via crowdfunding bijgedragen aan de financiering van het veld, geheten ZonneWIJde Breda, dat bestaat uit 6.904 zonnepanelen.

Gemert krijgt 3D-betongeprinte fietsbrug

Vorige vrijdag werd in het laboratorium van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) begonnen met het 3D-betonprinten van de eerste 3D-betongeprinte fietsbrug ter wereld.

Groot EU-Chinees onderzoeksproject over voedselfraude opgestart

Het project is één van ‘s werelds grootste voedselveiligheids-projecten tussen de EU en China. Wageningen University & Research leidt binnen dit project het deelproject voedselauthenticiteit

Lichamelijk weefsel duidelijk in kaart gebracht

Onderzoekers van de Universiteit Maastricht (UM) zijn er in geslaagd om met behulp van massaspectometrie imaging (MSI) dynamische veranderingen in de stofwisseling in beeld te brengen.

Daling werkloosheid voornamelijk onder jongeren

Het CBS meldt dat de werkloosheid in de afgelopen drie maanden met gemiddeld 6.000 per maand gedaald is. In mei bedroeg het aantal werklozen 456.000, dat is 5,1% van de beroepsbevolking.

Europese subsidie van 3,1 miljoen euro voor project ’Zilte landbouw’

Ondernemers, overheden en kennisinstellingen uit België, Duitsland, Denemarken, Zweden, Groot-Brittannië, Noorwegen en Nederland werken nauw samen aan het thema zilte landbouw.