Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Verwant nieuws

(6/7) Technisch talent verzamelt tijdens tweede editie ’Hackatrain’

(18/8) SCCR selectietool voor OEM’s om te voldoen aan UL-richtlijnen - techniek

(16/8) NAM zet robotkraan in voor onderhoud productieputten in Noordzee (+video)

(8/8) B&R treedt toe tot IoT-consortium rond Cisco, GE, IBM en Intel

(8/8) Volgende vakbeurs Maintenance NEXT zal in teken staan van kennis delen

(6/7) Spoorwegbeheerder ProRail test knipperend vertreklicht

>> Meer verwant nieuws
Nieuws van leveranciers

ACE sluisdempers bewijzen nut na aanvaring sluis Maasbracht - techniek

Na de aanvaring met een zwaar vrachtschip vertoonde de stootbalk van de sluis in het Maasbracht een .... (vervolg)

MasoSine Certa pomp legt de lat weer een stuk hoger - techniek

Het certificaat 'EHEDG Type EL Klasse I Aseptisch' bewijst dat de pomp voldoet aan de hoogste eisen .... (vervolg)

Rockwell Automation opent Customer Center voor The Connected Enterprise - techniek

Om zijn klanten nog effectiever te ondersteunen tijdens hun digitaliseringstraject opende Rockwell .... (vervolg)

Meer technisch nieuws >>

Meest gelezen nieuws

(16/8) 35 young maintenance professionals buigen zich over onderhoud fregatten

(11/8) Ruimtevaarttechnologie biedt landbouw extra kansen

(8/8) Nederlands vliegwind-bedrijf verovert Europa

(7/8) Onderzoek naar ondergrondse opslag van zoet water

(4/8) Europees consortium ontwikkelt apparatuur voor meten vervorming satellieten

(4/8) Schiphol betrekt specialisten bij bouwmanagement nieuwe pier en terminal

>> Meer blikvangers
Agenda

Pumps & Valves Rotterdam 2017

Rotterdam Ahoy

van 4-10-2017 tot 5-10-2017

Solids Rotterdam 2017

Rotterdam Ahoy

van 4-10-2017 tot 5-10-2017

Optics Week

Aachen

van 23-10-2017 tot 26-10-2017

Op uw website?

Nederlandse Green Turbine bouwt ’s werelds kleinste stoomturbine
Economie 13-2-2014 9:09:50

De kleinste stoomturbine ter wereld wordt gemaakt door Nederlandse Green Turbine: een micro stoom turbine met een elektrische output van 1.4 kWe. 'Kennis stoomtechniek wordt zeldzaam'.

ENGINEERINGNET.NL- Eefje Post, accountmanager bij Green Turbine legt uit: "De micro stoomturbine die wij ontwikkeld hebben, moet worden gezien als een ‘bouwsteentje’ waarmee system integrators complete applicaties kunnen ontwerpen en produceren."

"Juist in deze tijd, waarin energiebesparing hoog op de agenda staat, worden stoomturbines weer actueel. Ze kunnen gecombineerd worden met (bio)gas, houtafval, dieselmotoren, organische vloeistoffen, gasturbines, fossiele brandstoffen, etc."

Het bedrijf ziet – voor system integrators – toepassingen in verschillende branches, gaande van de agrarische sector en biomassa industrie tot de bouw, scheepvaart en de automobielindustrie.

Naast interesse en klandizie van de hierboven genoemde markten wordt de Green Turbine 1.4 kW momenteel ook verkocht aan universiteiten en hogescholen over de hele wereld.

“Door het kleine formaat en het lichte gewicht van de Green Turbine- de turbine heeft ongeveer de afmetingen van een American football- kan deze goed worden gebruikt in studentenprojecten om leerervaringen op te doen met stoomturbines” legt Eefje uit.

Stoomtechniek is bezig een comeback te maken in het kader van duurzaamheid, maar kennis over deze techniek is zeldzaam geworden. Bovendien waar naar verluidt turbines van deze grootte voorheen nog niet op de markt aanwezig, dus het is een unicum.

Daarnaast is Green Turbine bezig om een demonstratieproject te verwezenlijken aan boord van het energieschip 'de Berezina'. In dit project zal de restwarmte van een dieselmotor gebruikt worden om elektriciteit op te wekken. << (Bert Belmans) (foto: Green Turbine)

Registreer voor e-Krant

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Provincie Noord-Holland organiseert hackathon ‘Hack the Road’

Verschillende teams krijgen 48 uur de tijd om een systeem te bouwen waarmee op provinciale wegen verkeersinformatie overgebracht kan worden naar ‘slimme’ zelfrijdende auto’s.

35 young maintenance professionals buigen zich over onderhoud fregatten

Begin augustus ontvingen 35 young maintenance professionals het certificaat voor Smart Maintenance & Engineering Management van de WCM Summer School. “Het bruist hier..."

Ruimtevaarttechnologie biedt landbouw extra kansen

Milieuzorgen, duurzaamheids­vraagstukken, subsidies en een steeds groter groeiende papierwinkel maken landbouw steeds uitdagender, maar satellieten kunnen een oplossing bieden voor problemen.

Rijkswaterstaat heeft weer eigen ontwerpbureau

De afgelopen jaren besteedde Rijkswaterstaat ontwerpwerk voor sluizen, bruggen en wegen uit, maar nu zet het weer eigen ontwerpers in om zo een betere opdrachtgever te worden voor de markt.

Primeur UMC Utrecht: hartpatiënt krijgt biologische hartklep

Het UMC Utrecht heeft een primeur in de Benelux met het plaatsen van een speciale biologische hartklep die vooral voor jongere patiënten een grote vooruitgang is.

Kloosterboer bouwt nieuw volautomatisch hoogbouw vrieshuis

Logistiek dienstverlener Kloosterboer breidt haar dienstverlening uit met de realisatie van een nieuw volautomatisch hoogbouw vrieshuis met een capaciteit van 40.000 pallets in Lelystad.

Meer industriële productie in juni

CBS heeft bekend gemaakt dat de gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie in juni 3,3 procent hoger was dan in juni 2016. De stijging is wel iets minder hoog dan in mei.

Grootste fietsenstalling ter wereld in aanbouw op station Utrecht

Het eerste deel van de Fietsenstalling Stationsplein Utrecht is in gebruik genomen, welke eind 2018 in totaal 12.500 plekken heeft, wat het tot de grootste fietsenstalling ter wereld maakt.

Metaaldamp beschermt wand kernfusiereactoren (+video)

Een dunne dampwolk boven een laag vloeibaar metaal is misschien de oplossing om reactorwanden van toekomstige kernfusie-centrales te beschermen tegen extreme hitte.

VCCN en TNO willen luchtkwaliteit in OK’s optimaliseren

Sinds eind 2014 zijn nieuwe richtlijnen van kracht die scherpe eisen stellen aan de luchtkwaliteit in operatiekamers. De Inspectie voor de Gezondheidszorg toetst en handhaaft hierop.

Nederlands vliegwind-bedrijf verovert Europa

Ampyx Power gaat samenwerken met de Duitse energiereus E.ON, wat moet leiden tot een test- en demonstratiesite in het noordwesten van Ierland voor opwekking van energie in de lucht.

Ruim half miljoen euro voor slimmer botherstel

Het Radboud Institute for Molecular Life Sciences werkt samen met DSM Biomedical om stamcellen en bloedproducten van patiënten te gebruiken om bij hen herstel van bot te stimuleren.

KPN en TU Eindhoven ontwikkelen samen hoogwaardige telecom-technologie

In het project, Flagship Telecom geheten, gaan software, data analytics en bijvoorbeeld ook kunstmatige intelligentie een steeds grotere rol spelen.

Rijkswaterstaat laat duurzame en multi-inzetbare schepen bouwen

Het gaat om drie Multi Purpose Vessel 30 (MPV 30) die diverse functies combineren, zoals vaarwegmarkering, patrouilleren, meten en visserijonderzoek op één schip.

Onderzoek naar ondergrondse opslag van zoet water

Deltares onderzoekt samen met KWR en Arcadis de haalbaarheid van grootschalige, ondergrondse opslag van zoet water in de regio Den Haag-Westland-Rotterdam.

Europees consortium ontwikkelt apparatuur voor meten vervorming satellieten

Onder leiding van TNO is binnen het door de EU gefinancierde PEASSS-project een technologie ontwikkeld, die de vervorming van kleine satellieten meet en in de ruimte kan corrigeren.

Schiphol betrekt specialisten bij bouwmanagement nieuwe pier en terminal

Schiphol betrekt Mace, Arcadis, Royal HaskoningDHV en AECOM DVP bij het bouwmanagement van de nieuwe pier en terminal. Deze zullen ruimte voor 14 miljoen extra reizigers per jaar bieden.

Enecogen en TenneT bouwen ’blackstart’ voorziening

Enecogen en TenneT hebben een overeenkomst gesloten voor de bouw van een zogenaamde ‘black-start’ voorziening bij de Enecogen gascentrale in Rotterdam-Europoort.

500.000 euro voor lokale hyperthermie-behandeling tumoren

De TU Eindhoven en het Erasmus MC Kanker Instituut werken aan een behandeling waarbij de temperatuur van de tumor verhoogd wordt tot ongeveer 43°C voor een uur.

ACE sluisdempers bewijzen nut na aanvaring sluis Maasbracht - techniek

Na de aanvaring met een zwaar vrachtschip vertoonde de stootbalk van de sluis in het Maasbracht een flinke scheur. Gelukkig konden de sluisdempers van ACE Stossdämpfer erger voorkomen.

Rijkswaterstaat heeft A24 Blankenburgverbinding voorlopig gegund

Rijkswaterstaat heeft het voornemen om het PPS-project A24 Blankenburgverbinding te gunnen aan BAAK Blankenburg-Verbinding, een consortium van Ballast Nedam, DEME en Macquarie.

Lichte daling vertrouwen producenten industrie in juli

Het producentenvertrouwen daalde van 7,2 in juni naar 6,6 in juli, maakt het CBS bekend. Ondernemers in de industrie zijn vooral minder positief over hun verwachte productie.

THEMADOSSIERS

Productietechniek

Eco&Energy

Onderhoud

Procestechniek

HR & Werk